Barion Pixel

FRISS A kishajó tanfolyamok vizsgadíjai 2024. február 3-tól emelkednek.

A beiratkozás folyamatos

induló tanfolyamainkra!

Ügyfélszolgálat

hétköznap 10.00 – 16.00

Kérdésed van? Segítünk!

Balatoni medertérkép és vízmélység

A balatoni medertérkép és a tó vízmélysége ismerete minden hajós számára létfontosságú. A pontos adatok ismeretében ugyanis biztonságosabb és gyorsabb lehet a közlekedés. Megismerhetjük a balatoni akadókat, süllőző helyeket, hajózási utakat. Ebben a bejegyzésben az elérhető legfontosabb tudnivalókat jártuk körbe, illetve a várható fejlesztésekről is beszámolunk.

Balaton vízmélysége

A Balaton Közép- és Nyugat-Európa legnagyobb tava, ennek ellenére az egyik legsekélyebb is. Érdemes tisztában lenni vele, a különböző részeken milyen mély a víz vagy épp hol lehet zátonyokra számítani. A GPS-alapú technológiával pedig felmérhetők az adott ponton található aktuális kockázatok. A Balaton medrének szintje a szél által keltett áramlásoktól függ, de egy komolyabb vihar is megváltoztathatja a viszonyokat.

Íme pár érdekesség a Balaton vizével kapcsolatban:

  • 77 kilométer hosszú, legszélesebb pontja 12,7, legkeskenyebb 1,5 kilométer
  • a déli part a sekélyebb, a legmélyebb pont a Tihanyi-kútnál található (11,2 méter)
  • átlagos vízmélysége körülbelül 3 méter
  • a vízállást meghatározza a befolyó víz, az elfolyás, a csapadék és a párolgás is
  • a tó vize minden harmadik évben kicserélődik

A déli part mentén található a marás, egy természetes úton kialakult homokpad, ezen a területen sok helyen a parttól számítva 200-250 méter mélyen sekély vízzel találkozhatunk. Hajózás közben a tőkesúlyos hajók könnyedén fent akadhatnak a homokpadon, ha figyelmetlenül hajóznak. Fontos tudni, hogy a kikötők móló végeit mindig a marás vonalon kívülre építik, így ha szomszédok kikötők mólói közé nem hajózunkbe, akkor jó eséllyel nem fogunk “zátonyra” futni. A marásvonal menti természetes kőszórások a horgászok kedvelt süllőző helyei közé tartoznak.

balatoni akadók

Balatoni akadók

A balatoni akadók lelőhelyei elsősorban a halászok számára jelentenek fontos információt. Nevüket helyi községekről vagy hírességekről kapták. Léteznek mesterséges és természetes akadók is. Ismerni kell továbbá a marásokat, kőszórásokat, sziklákat, olyan pontjait a tó felületének, ahol a legtöbb hal megtalálható.Térkép a Balaton medréről

Habár a Balaton medrének egyenetlenségeiről több formában is találhatunk információt, jó hír, hogy egyre részletesebb térképek látnak napvilágot. A Közép-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság olyan átfogó balatoni medertérkép elkészítését tűzte ki céljául, amely a lehető legrészletesebben mutatja be a magyar tengert. Legyen szó a mederfenék rajzolatáról, a meder mélységéről, kikötőtérképről vagy akadókról. 

Balaton szintvonalas térképek

A szintvonalas térképek használatával számos fontos információt kinyerhetünk a Balaton vizével kapcsolatban. A szintvonalak mértéke mellett megtalálhatóak ezeken a térképeken  a kikötők, a viharjelző állomások és a hajózási akadályok elhelyezkedése is. Célszerű tehát beszerezni a legnagyobb térképgyártó vállalatok fejlesztéseit. Ezek közül az alábbiakat emeltük ki:

  • Navionics: az olasz cég nemzetközi vizekre evezve hódította meg a piacot, így többek között a Balaton vizéről is szolgáltat térképet, információkat.
  • Garmin: az amerikai multinacionális vállalat korábban már az autónavigáció területén is bizonyított. A hajósok számára még jobb hír, hogy mára a nagyobb tengerekről, tavakról is készítenek térképeket, így a Balatonról is.
  • Humminbird: megvásárolható saját térképek, halkereső és részletes információk a Balaton mélységéről, keménységéről.
balatoni vízmélység

Tanácsok hajósoknak, vitorlázóknak

A vitorlázók számára különösen fontos, hogy tudatában legyenek a vízmélységével. A Balaton bizonyos pontjain ezért a kijelölt hajózóutakon kell maradni. Ilyen kijelölt hajózási útvonal a “Tihanyi-Cső”, amely 250 méter szélességben és 1,5 kilométer hosszan húzódik a félsziget déli oldalához közel, a komp útvonalától keletre. 

A jövőben pedig újabb és újabb medertérképek, információk segítik majd a balatoni hajózás élményét. Ami biztos, hogy mi beszámolunk majd azokról is. További információkért olvass tovább blogoldalunkon vagy írj az [email protected] email címre és örömmel válaszolunk!