Barion Pixel
KEDVEZMÉNY Jelentkezz júniusban kedvezményesen induló jogosítványszerző tanfolyamainkra! Részletek

A beiratkozás folyamatos

induló tanfolyamainkra!

Ügyfélszolgálat

hétköznap 10.00 – 16.00

Kérdésed van? Segítünk!

Hajó biztosítás: vitorlás hajó, kisgéphajó

Hazánk vizein évről évre növekszik a nagyértékű vitorlások és elektromos yachtok száma. Ennek ellenére a hajós biztosítások nem annyira elterjedtek, holott a különböző hajó biztosítások éves díja csekély összeg a hajózásban megszokott árakhoz képest.

A biztosítók részéről is alacsony piaci versenyt láthatunk, és egyáltalán nincs akkora “harc” az ügyfelekért, mint mondjuk az autó- vagy lakáspiacon. Pedig sok esetben egy hajó értéke egy autó vagy balatoni nyaraló árával vetekszik.

Hajó biztosítás

Vízi járművek biztosítása

Ha vízi járművek biztosításáról beszélünk, legyen az vitorlás hajó, motorcsónak vagy az egyre népszerűbb elektromos hajó, akkor jellemzően 3 típusú biztosítás jöhet szóba:

 1. hajó felelősség biztosítás
 2. hajó CASCO biztosítás
 3. balesetbiztosítás

Függetlenül attól, hogy a hajó tulajdonosa magánszemély, vagy értékesebb vízi járművek esetében “céges hajóról” beszélünk, a biztosítási díjat a következő változók határozzák meg:

 • mennyi a hajó piaci értéke?
 • milyen méretű?
 • vitorlás kishajó vagy kisgéphajó?
 • milyen célra használják? (pl: charter- vagy versenyhajó)
 • területileg hol használják? (csak Balaton? Magyarország belvizein? külföldön is?)
 • Illetve mi a biztosítás időtartama? (csak szezon, vagy határozatlan idejű?)

Tudtad? A hajó biztosítási díj meghatározásában fontos tényező lehet még az is, hogy a különböző típusú biztosításokból (felelősség, CASCO, balesetbiztosítás) melyikeket szeretnénk igénybe venni: az egyes biztosítók jelentős “együttkötési kedvezményt” adnak, ha hajó felelősség biztosítás mellé CASCO-t és/vagy balesetbiztosítást is igénybe veszünk.

Hajó biztosítás: baleset- és felelősségbiztosítás, CASCO

Általánosságban elmondható, hogy a Magyarországon elérhető biztosítások esetében a hajó biztosítás megkötésének kritériuma az érvényes magyar hajólevél.

Hajó balesetbiztosítás

A balesetbiztosítás a hajó legénységének, valamint utasainak (legtöbbször családunk, barátaink számára) nyújt biztonságot. Biztosítja a fedélzeten tartózkodókat:

 • csonttörés esetén
 • balesetből adódó tartós egészségügyi károsodás esetén
 • baleseti költségtérítés esetén
 • és baleseti halál esetén is.

Vannak olyan balesetbiztosítás típusok is, melyek nem csak vitorlásra, motorcsónakra érvényesek, de olyan vízi járművekre is, mint a wakeboard, a vízisí vagy a jetski.

Hajó felelősségbiztosítás

A hajó felelősségbiztosítás (bár nem kötelező), de rendkívül hasonló az autók felelősségbiztosításához. Felelősségbiztosítás kötésekor a biztosítás a vízijárművünkkel okozott károkra vonatkozik, de nem fedezi a saját hajónkban, vitorlásunkban keletkezett károkat. A felelősségbiztosítás olyan esetekben nyújt védelmet, mint a:

 • a vízen történő ütközés,
 • a kikötői manőverek során bekövetkező balesetek,
 • vagy a hajónk által (pl. vihar során) a kikötőben, illetve mellettünk lévő hajókban okozott károk.

Könnyű belátni, hogy egy balesetben könnyedén összegyűlhet akár több (tíz)millió forintnyi kár is, amit felelősségbiztosítás hiányában a kárt okozó hajó tulajdonosának kell kifizetni!

Biztosítási díj hajó felelősségbiztosítás esetén

A biztosítási díj vitorlás kishajó esetén függ a hajó hosszától, valamint a felelősségbiztosítás összegétől, ami lehet 5-10-25-50 millió Ft is. Kisgéphajó esetén a biztosítási díj a vitorláshoz hasonlóan függ a felelősségbiztosítás összegétől, valamint a hajó teljesítményétől (kW) is.

CASCO

A hajó CASCO biztosítások már a magántulajdonú, vagy cégünk által birtokolt yachtban, vitorlás hajóban keletkező károkra is kiterjed. A CASCO biztosítás kötése során meghatározott önrészig kell csak nekünk a kárt kifizetni, az önrész feletti károk pedig a biztosítót terhelik. A hajó CASCO esetén az önrész választható mértékű, lehet 10%, 20% vagy 30% is. Az önrész mértékének hatása van az éves CASCO biztosításunk díjára.

A hajó CASCO biztosítás megkötése során ki kell választanunk, hogy milyen káreseményekre, úgynevezett fedezetekre érvényes biztosítást szeretnénk. Az alapfedezetek között a CASCO biztosítás a legtöbb esetben kiterjed a következőkre:

 • ütközés- és töréskár
 • tűz és robbanás okozta károk
 • természeti csapások (villámcsapás, vihar, földrengés, felhőszakadás, árvíz, jégverés, sziklaomlás, kőomlás, földcsuszamlás) által okozott kár, valamint
 • betöréses lopásból vagy vandalizmusból eredő károkra.

Az alapfedezeteken kívül pedig választhatunk különböző kiegészítő fedezeteket is, így:

 • lopásra
 • EU-n belüli kiterjesztésre
 • bérbeadásra
 • versenyzésre (csak vitorlás esetén) vonatkozókat.

Fontos tudni, hogy a CASCO biztosítás nemcsak szezon idejére érvényesek, hanem a legkülönbözőbb esetekben is védik a hajótulajdonosokat, mint a:

 • téli hajótárolás időszaka,
 • daruzás, sójázás és vízre bocsátás.
 • közúti szállítás.

A hajó CASCO megkötésének feltétele egy a biztosító által megbízott személy által végzett szemle (biztosítási ügynök, vagy szakértő), amely érinti a hajó vízvonal alatti részét is. Ez vitorlás hajók esetében azt jelenti, hogy érdemes a téli tárolás során (még vízretétel előtt) megkötni a biztosítást, ellenkező esetben az extra daruzás költsége meglepetésként érhet minket.

Tudtad? Finanszírozott (pl. lízingelt hajók) esetében a finanszírozás időtartama alatt kötelezően rendelkeznünk kell hajó CASCO biztosítással.

Hajó biztosítás érvényesítése

Ha már megtörtént a baj, akkor ezt igyekezzünk a lehető legrészletesebben fényképekkel dokumentálni. Készítsünk fotót a károsult hajó(k)ról, az egyes sérülésekről akár több irányból is. Fontos, hogy figyeljünk oda a hajók és a helyszín beazonosíthatóságára is (pl. legalább egy képen látszódjon az érintett hajók lajstromszáma).

Nagyobb kár esetén, ha az a hajófenéken, tőkesúlyban keletkezik, úgy a biztosítást csak kiemelést követően lehet érvényesíteni. Ilyen esetekben a biztosító részéről a kárfelvétel és a kár mértékének meghatározása személyesen történik.

Előre elkészített kalkulációk

Vitorlás kishajókhoz

Hajó értéke5-10 millió Ft15-20 millió Ft20-30 millió Ft30+ millió Ft
Felelősségbiztosítás16 800 Ft / év16 800 Ft / év16 800 Ft / év19 600 Ft / év
CASCO100 000 Ft-tól / év210 000 Ft-tól / év240 000 Ft-tól / év350 000 Ft-tól / év
Balesetbiztosítás1 000 Ft-tól / év1 000 Ft-tól / év1 000 Ft-tól / év1 000 Ft-tól / év

Motorcsónakhoz, elektromos hajókhoz

Hajó értéke2-5 millió Ft5-10 millió Ft10-15 millió Ft
Felelősségbiztosítás25 600 Ft / év (max. 10kW)37 400 Ft / év (max. 250kW)52 400 Ft / év (min. 250kW)
CASCO80 000 Ft-tól / év150 000 Ft-tól / év240 000 Ft-tól / év
Balesetbiztosítás1 000 Ft-tól / év1 000 Ft-tól / év1 000 Ft-tól / év

A biztosítási díjak a 2021. március 27. napján az egyes érték sávokban elérhető eladó hajók alapján készített minta kalkulációk alapján lettek meghatározva.

Hajó biztosítás kötése

A magyar piacon jelenleg 2 biztosító kínál különböző hajó biztosítási termékeket: a Generali és az UNIQA.

Ha hajó biztosításra van szükséged, keresd a Lazy Jack által ajánlott biztosítási szakértőt:

Kali József (Generali)
[email protected]
+36 20 922 3909

Vitorlás hajó a Balatonon: amit tudnod kell

A biztosítások ismerete nem tartozik a vitorlázás alapjai közé. Viszont a megfelelő ismeretek elsajátításával és a tudás naprakészen tartásával sokat tehetsz azért, hogy elkerüld a károkozást.

Sok baleset abból adódik, hogy valaki régen állt a kormány mögött – bár hisszük, hogy a vitorlázás olyan mint a biciklizés, nem lehet elfelejteni, mégis érdemes a szezon kezdetekor óvatosabban a hajónk fedélzetére lépni.

Esetleg most jött meg a kedved a hajózáshoz? Akkor nézd meg a kezdő vitorlás tanfolyamunról szóló összefoglalónkat!