BLACK FRIDAY AKCIÓ

Jelentkezz vagy ajándékozz belvízi kisgéphajó (motorcsónak) és vitorlás kishajó tanfolyamot 20-50% kedvezménnyel. Az akció november 28. (23:59-ig) tart. Részletek és jelentkezés

Karácsonyi ajándék

ajándékozz kishajó jogosítványt!

Ügyfélszolgálat

hétköznap 10.00 – 16.00

Kérdésed van? Segítünk!

Főoldal » Kezdő vitorlás tanfolyam

Kezdő vitorlás tanfolyam

159 990 Ft

+ Vizsga és hatósági díjak

Kezdő vitorlás tanfolyam

A kezdő vitorlás tanfolyam az alapoktól indul, így bátran ajánljuk ha még csak most ismerkedsz a vitorlázással, vagy ha már rendelkezel némi tapasztalattal. A kezdő vitorlás tanfolyam végére megtanulod a vitorlázás elméleti alapjait, valamint készség szinten, könnyedén kezelni az első látásra bonyolultnak tűnő rengeteg kötelet, csörlőt és többfajta vitorlát.
159 990 Ft

+ Vizsga és hatósági díjak

Következő tanfolyam

Balatonszemes

szeptember 16-18.

Balatonszemes

október 14-16.

[toc]

A képzésről

Vitorlás jogosítvány

Szeretnél a Balatonon vitorlázni? Ahhoz, hogy egy vitorlás hajó kapitánya lehess először el kell végezned egy képzést. A kezdő vitorlás tanfolyam során a belvízi hajózás alapjaitól indulunk. A képzés két részből áll:

 • elméleti oktatás (online gyakorlási lehetőség)
 • gyakorlati vitorlás oktatás (Balatonszemes)

A képzés végére magabiztos tudással rendelkezel majd. Ezzel pedig bátran nekivághatsz a vizsgának is. A sikeres vizsga letétele után megszerzed vitorlás jogosítványt, így pedig szabadon hajózhatsz immáron kapitányként a Balatonon vagy az Európai Unió számtalan belvizének egyikén.

Kedvtelési célú vitorlás kishajó-vezetői engedély

10 négyzetméternél nagyobb vitorlafelületű vagy a több mint 7 méter hosszú vitorlás vezetéséhez vitorlás hajóvezetői engedély szükséges. Ezt hívják köznyelven vitorlás jogosítványnak, de a pontos megnevezése belvízi kedvtelési célú vitorlás kishajó-vezetői engedély. Ennek megszerzését követően Európa belvízein (beltenger kivételével) kedvtelési céllal közlekedő maximum 12 fő befogadására alkalmas vitorlás kishajót lehet vezetni és gépi berendezéseinek kezelésére is feljogosít legfeljebb 20 m hajótesthosszig.

Vitorlás tanfolyam menete

A tanfolyam során a vitorlázás elméleti alapjaitól indulunk:

 • megtanuljuk a hajózáshoz szükséges csomókat
 • felkészítünk és alaposan begyakoroljuk a Közlekedési Hatóság által szervezett vitorlás vizsga feladatait (pl: vízből mentés vitorlással).

A biztonság éppúgy fontos számunkra, mint a sikeres vizsgára való felkészítés. A vizsga feladatainak begyakorlásán kívül fontos szempont, hogy valódi gyakorlati tudással rendelkező kapitányokat képezzünk a vitorlásiskolában, akik egy váratlan helyzetben is magabiztosan helyt tudjanak állni.

A gyakorlatorientált oktatás során 4 napot vízen töltünk. A képzési napok reggel 9-től délután 6-ig tartanak. A vitorlázás elméleti alapjait a gyakorlati tanfolyamot megelőzően hétvégi időpontokban tartjuk, de lehetőség van az elméleti vizsga online önálló gyakorlására is!

A Balatonon jellemzően a legnagyobb problémát a szélcsend okozza, hiszen ekkor nem lehet vitorlázni. Szélcsendben lehetőség van átismételni az elsajátított elméleti tudást, valamint alaposan begyakorolni a kikötői manővereket és a hajó biztonságos kikötését, kötélmunkákat. Ezt segíti a vitorlás manővertréning.

Ahogy a szélcsend, úgy a túl erős, 90 km/órát meghaladó szél is problémákat okozhat. Amíg a szél még taníthat, mindig kimegyünk a vízre, hiszen viharos szélben is van mit tanulni.

Amennyiben az időjárás tartósan alkalmatlan a tanulására (pl. viharos szél), akkor a képzési napot elhalasztjuk és egy későbbi alkalommal további díj fizetése nélkül (akár másik csoportban is) bepótolható.

Tudtad? A balatoni vitorlás képzés során kedvezményes áron 2 kishajó jogosítványt is megszerezhetsz! A vitorlás kishajó vezetői engedély megszerzésén kívül lehetőséged van a motoros csónak jogosítvány (kisgéphajó vezetői engedély) megszerzésére is. A motorcsónak jogosítvány birtokában kedvtelési céllal közlekedő maximum 12 fő befogadására alkalmas legfeljebb 20 m hajóhosszal rendelkező kisgéphajót (elektromos hajó, jet-ski) is vezethetsz, felső lóerőkorlátozás nélkül!

Iratkozz be Összevont kishajó tanfolyamunkra kedvezményes áron!

Tananyag

A tanfolyam során a Közlekedési Hatóság által szervezett vizsgára történő felkészítésen kívül további elméleti és gyakorlati témákat is érintünk:

 • Hajózási földrajz, vízrajz (különös tekintettel a Balatonra)
 • Meteorológia, a Balatonon jellemző szélirányok
 • Vitorlázás alapjai, elmélete, Hajózási szabályzat
 • Hajó kötelező felszerelése (mentőmellény, hajólevél, stb)
 • Hajó részeinek megtanulása (vitorláshajó fel és leszerelése, kötelek és csomók, hajógéptan)
 • Hajós és vitorlás szaknyelv megismerése
 • Nyíltvízi manőverek (élesedés, ejtés, fordulás, halzolás)
 • Vitorlázási irányok, szélirányok megtanulása
 • Célra és szélre vitorlázás (vitorla beállítások)
 • Erősszeles teendők, vitorlafelület csökkentés (reffelés)
 • Kormány, kül- és belmotor, valamint a kötelek kezelése
 • Kikötői manőverek (vitorlával és segédmotorral egyaránt)
 • Kapitányi teendők (munka koordinálása, túraútvonal tervezése)
 • Idegen kikötőben történő kikötés
 • Bójára állás, horgonyzás
 • Bérlésre történő felkészítés (hajó átadás-átvétel)
 • Vízből mentés vitorlással

Vitorlás vizsga

A vitorlás jogosítvány megszerzésének feltétele a KAV Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont által szervezett elméleti és gyakorlati vizsgák sikeres teljesítése. Az elméleti vizsgát a résztvevők számítógépen teljesítik a Hajózási Hatóság Budapesten található vizsgaközpontjában.

Havonta több lehetőség adott mindegyik helyszínen, melyből a tanuló bármelyiket választhatja, amelyik szimpatikus. Az elméleti vizsgára jelentkezés feltétele az elméleti tanfolyam teljesítése.

A gyakorlati vizsgára történő jelentkezés előfeltétele az elméleti vizsga sikeres teljesítése. A gyakorlati vizsgát a sikeres elméleti vizsga letétele után (18 hónapon belül) be kell fejezni. A gyakorlati vizsgát tanulóink a gyakorlat során megszokott hajón teljesítik, így a végső teszt során nem jelenthet semmilyen meglepetést a hajó irányítása.

A vizsgára történő jelentkezést a Lazy Jack végzi, így neked nincs semmilyen adminisztratív teendőd – így csak a vizsgára történő felkészülésre kell koncentrálni!

Részvétel feltételei

Az oktatáson való részvétel és a vizsga jelentkezésének feltételei:

 • betöltött 17. életév (gyakorlati vizsga feltétele a betöltött 18. életév)
 • alapfokú iskolai végzettség igazolása (bizonyítvány másolata)
 • kishajó vezetésére szóló orvosi alkalmassági igazolás (háziorvostól igényelhető)
 • személyi igazolvány alapján kitöltött jelentkezési lap
 • személyi igazolvány másolata
 • 2 db színes igazolványkép
 • a képzés díjának befizetése

Vitorlás tanfolyam időpontok (2023)

KonzultációGyakorlati tanfolyamElméleti vizsgaGyakorlati vizsga
április 13.április 29-30, május 1.május 8.május 12.
május 11.május 27-29.június 5.június 9.
június 8.június 23-25.június 26.június 30.
július 6.július 19-21.július 24.július 28.
augusztus 3.augusztus 11-13.augusztus 21.augusztus 25.
szeptember 7.szeptember 22-24.szeptember 25.szeptember 29.
október 5.október 21-23.október 16.november 3.

A vitorlás és kisgéphajó (motorcsónak) tanfolyamok is az elméleti tudás elsajátításával kezdődnek, az elméleti felkészítés online, egyénileg történik (az elméleti tananyagot a díj tartalmazza), illetve a vizsgafelkészüléshez online teszt programunkat is használhatjátok!

A gyakorlati vizsgát csak az elméleti vizsga sikeres teljesítését követően lehet tenni! A gyakorlatokra 5 fős csoportokba lesztek beosztva. Ha többen jöttök, akkor természetesen van rá lehetőség hogy egy csoportba kerüljetek!

Jelentkezés

Vitorlás oktatás helyszíne

Az elméleti és gyakorlati vitorlás oktatás helyszíne Balatonszemes. A tantermi elméleti oktatás mellett minden diákunknak hozzáférést biztosítunk az elméleti vizsga online (önálló) gyakorlására. Az elméleti vizsga helyszíne Budapest.

Vitorlás jogosítvány ára és a vitorlás tanfolyam ára

Kezdő vitorlás tanfolyam (kedvtelési célú vitorlás kishajó vezető képzés)159 990 Ft
Összevont kishajó tanfolyam (vitorlás és motorcsónak)189 990 Ft

Az árakról jó tudni, hogy a képzés díja tartalmazza a képzés díját, valamint az elméleti tananyag díját. A képzés díja NEM tartalmazza a hatósági vizsgadíjat, valamint a kártya formátumú vitorlás jogosítvány kiállításának díját.

Hatósági díjak

Hatósági díjak, melyek a kezdő vitorlás képzés árán felül a Nemzeti Közlekedési Hatóság felé fizetendők:

Kedvtelési célú vitorlás kishajó-vezető vizsgadíj30 000 Ft
Kedvtelési célú kisgéphajó vezető vizsga díj30 000 Ft
Összevont kedvtelési célú kishajó (vitorlás és motorcsónak) vezetői vizsga54 000 Ft
Kártya formátumú jogosítvány (okmány) kiállításának díja13 000 Ft

Sikeres vitorlás vizsga után

Az elméleti és gyakorlati vizsga sikeres teljesítését követően kártya formátumú nemzetközi kishajó vezetői jogosítványunk személyesen a hajózási hatóság ügyfélszolgálatainak egyikén igényelhetjük. Ügyfélszolgálatot az alábbi városokban találhatunk:

 • Budapest
 • Siófok
 • Mohács

Itt pedig az “okmány kiállítási kérelem” lehetőséget kell választani és keresni.

Az okmány kiállítási kérelem benyújtásakor a következő dokumentumokra van szükség:

 • 1 db igazolványkép
 • az okmány kiállítási díj befizetésének igazolását

A kártya formátumú jogosítvány kiállításának díja 13 000 Ft. Fontos, hogy egyedül a budapesti ügyfélszolgálaton van lehetőség a helyszínen befizetni az okmány kiállításának díját, ellenkező esetben szükség van a befizetést igazoló banki bizonylatra!

A kérelem benyújtását követően a helyszínen az összes kedvtelési képesítést tartalmazó adatlapot kapunk, ami ideiglenesen jogosít a képesítésnek megfelelő hajó vezetésére a kártya formátumú jogosítvány kiállításáig (de maximum 60 napig). A frissen megszerzett vitorlás jogosítványunkkal már bátran vitorlázhatsz a Balatonon!

Vitorlást bérelnél? Általunk szervezett oktatáson való részvételt követően kedvezményesen bérelhetsz vitorlást a Balatonon akár gyakorláshoz, akár egy hétvégi balatoni vitorlás túrára a barátokkal vagy a családdal!

Bérelj vitorlást kedvezményesen a Lazy Jacknél!

Gyakran ismételt kérdések

Mire jó a kedvtelési célú vitorlás kishajó vezetői engedély?

A belvízi vitorlás jogosítvány megszerzését követően Európa belvízein (beltenger kivételével) kedvtelési céllal közlekedő maximum 12 fő befogadására alkalmas vitorlás kishajó vezetésére és gépi berendezéseinek kezelésére jogosít legfeljebb 20 méter hajótesthosszig.

Szükség van bármilyen előképzettségre?

Nem. A kezdő balatoni vitorlás tanfolyamunk során az alapoktól indulunk. A képzés végére akár még csak most ismerkedsz a vitorlázással, akár már rendelkezel némi tapasztalattal magabiztos elméleti és gyakorlati tudással rendelkezel majd.

Mi történik ha rossz idő van a képzés során?

Szélcsendben lehetőség van átismételni az elsajátított elméletet, valamint alaposan begyakorolni a kikötői manővereket és a hajó biztonságos kikötését, kötélmunkákat. Ahogy a szélcsend, úgy a túl erős szél is problémákat okozhat.

Mennyibe kerül a kezdő vitorlás tanfolyam?

A tanfolyam díja 159 990 Ft. A képzés díja tartalmazza:

 • képzés díját
 • az elméleti tananyag díját.

A képzés díja nem tartalmazza:

 • a hatósági vizsgadíjat, valamint
 • a kártya formátumú vitorlás jogsi kiállításának díját.
Következő tanfolyam

Balatonszemes

szeptember 16-18.

Balatonszemes

október 14-16.

Elakadtál, kérdésed van?