A beiratkozás folyamatos

belvizi és tengeri tanfolyamok

Ügyfélszolgálat

hétköznap 10.00 – 16.00

Kérdésed van? Segítünk!

Kezdő vitorlás tanfolyam

A kezdő vitorlás tanfolyam az alapoktól indul, így bátran ajánljuk ha még csak most ismerkedsz a vitorlázással, vagy ha már rendelkezel némi tapasztalattal. A kezdő vitorlás tanfolyam végére megtanulod a vitorlázás elméleti alapjait, valamint készség szinten, könnyedén kezelni az első látásra bonyolultnak tűnő rengeteg kötelet, csörlőt és többfajta vitorlát.
129 990 Ft

+ Vizsga és hatósági díjak

A képzésről

Vitorlás jogosítvány

Szeretnél a Balatonon vitorlázni? Ahhoz, hogy egy vitorlás hajó kapitánya lehess először el kell végezned egy képzést. A kezdő vitorlás tanfolyam során a belvízi hajózás alapjaitól indulunk. A képzés két részből áll:

 • elméleti oktatás
 • gyakorlati vitorlás oktatás

A képzés végére magabiztos tudással rendelkezel majd. Ezzel pedig bátran nekivághatsz a vizsgának is. A sikeres vizsga letétele után megszerzed vitorlás jogosítványt, így pedig szabadon hajózhatsz immáron kapitányként a Balatonon vagy az Európai Unió számtalan belvizének egyikén.

Kedvtelési célú vitorlás kishajó-vezetői engedély

10 négyzetméternél nagyobb vitorlafelületű vagy a több mint 7 méter hosszú vitorlás vezetéséhez vitorlás hajóvezetői engedély szükséges. Ezt hívják köznyelven vitorlás jogosítványnak, de a pontos megnevezése belvízi kedvtelési célú vitorlás kishajó-vezetői engedély. Ennek megszerzését követően Európa belvízein (beltenger kivételével) kedvtelési céllal közlekedő maximum 12 fő befogadására alkalmas vitorlás kishajót lehet vezetni és gépi berendezéseinek kezelésére is feljogosít legfeljebb 20 m hajótesthosszig.

Tanfolyam menete

A tanfolyam során a vitorlázás elméleti alapjaitól indulunk:

 • megtanuljuk a hajózáshoz szükséges csomókat
 • felkészítünk és alaposan begyakoroljuk a Nemzeti Közlekedési Hatóság által szervezett vitorlás vizsga feladatait (pl: vízből mentés vitorlással).

A biztonság éppúgy fontos számunkra, mint a sikeres vizsgára való felkészítés. A vizsga feladatainak begyakorlásán kívül fontos szempont, hogy valódi gyakorlati tudással rendelkező kapitányokat képezzünk a vitorlásiskolában, akik egy váratlan helyzetben is magabiztosan helyt tudjanak állni.

A gyakorlatorientált oktatás során 3-4 napot vízen töltünk. A képzési napokon reggel 9-től délután 6-ig tartanak. A vitorlázás elméleti alapjait és a sikeres elméleti vizsgához szükséges tananyagot a vitorlázásra kevésbé alkalmas időpontokban tartjuk, de lehetőség van az elméleti anyag online, távoktatásban történő elsajátítására is!

A Balatonon jellemzően a legnagyobb problémát a szélcsend okozza, hiszen ekkor nem lehet vitorlázni. Szélcsendben lehetőség van átismételni az elsajátított elméleti tudást, valamint alaposan begyakorolni a kikötői manővereket és a hajó biztonságos kikötését, kötélmunkákat. Ezt segíti a vitorlás manővertréning.

Ahogy a szélcsend, úgy a túl erős, 90 km/órát meghaladó szél is problémákat okozhat. Amíg a szél még taníthat, mindig kimegyünk a vízre, hiszen viharos szélben is van mit tanulni.

Amennyiben az időjárás tartósan alkalmatlan a tanulására (pl. viharos szél), akkor a képzési napot elhalasztjuk és egy későbbi alkalommal további díj fizetése nélkül (akár másik csoportban is) bepótolható.

Tudtad? A balatoni vitorlás képzés során kedvezményes áron 2 kishajó jogosítványt is megszerezhetsz! A vitorlás kishajó vezetői engedély megszerzésén kívül lehetőséged van a motoros csónak jogosítvány (kisgéphajó vezetői engedély) megszerzésére is. A motorcsónak jogosítvány birtokában kedvtelési céllal közlekedő maximum 12 fő befogadására alkalmas legfeljebb 20 m hajóhosszal rendelkező kisgéphajót (elektromos hajó, jet-ski) is vezethetsz, felső lóerőkorlátozás nélkül!

Iratkozz be Összetett kedvtelési célú vitorlás ÉS kisgéphajó (motorcsónak) tanfolyamunkra kedvezményes áron!

Tananyag

A tanfolyam során az NKH által szervezett vizsgára történő felkészítésen kívül további elméleti és gyakorlati témákat is érintünk:

 • Hajózási földrajz, vízrajz (különös tekintettel a Balatonra)
 • Meteorológia, a Balatonon jellemző szélirányok
 • Vitorlázás alapjai, elmélete, Hajózási szabályzat
 • Hajó kötelező felszerelése (mentőmellény, hajólevél, stb)
 • Hajó részeinek megtanulása (vitorláshajó fel és leszerelése, kötelek és csomók, hajógéptan)
 • Hajós és vitorlás szaknyelv megismerése
 • Nyíltvízi manőverek (élesedés, ejtés, fordulás, halzolás)
 • Vitorlázási irányok, szélirányok megtanulása
 • Célra és szélre vitorlázás (vitorla beállítások)
 • Erősszeles teendők, vitorlafelület csökkentés (reffelés)
 • Kormány, kül- és belmotor, valamint a kötelek kezelése
 • Kikötői manőverek (vitorlával és segédmotorral egyaránt)
 • Kapitányi teendők (munka koordinálása, túraútvonal tervezése)
 • Idegen kikötőben történő kikötés
 • Bójára állás, horgonyzás
 • Bérlésre történő felkészítés (hajó átadás-átvétel)
 • Vízből mentés vitorlással

Vitorlás vizsga

A vitorlás jogosítvány megszerzésének feltétele a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) által szervezett elméleti és gyakorlati vizsgák sikeres teljesítése. Az elméleti vizsgát a résztvevők számítógépen teljesítik az NKH valamelyik, szabadon választható központjában: Budapesten vagy Siófokon.

Havonta több lehetőség adott mindegyik helyszínen, melyből a tanuló bármelyiket választhatja, amelyik szimpatikus. Az elméleti vizsgára jelentkezés feltétele a tanfolyam elvégzése, melyről Képzési Igazolást állítunk ki.

A gyakorlati vizsgára történő jelentkezés előfeltétele az elméleti vizsga sikeres teljesítése. A gyakorlati vizsgát a sikeres elméleti vizsga letétele után (18 hónapon belül) be kell fejezni. A gyakorlati vizsgát tanulóink a gyakorlat során megszokott hajón teljesítik, így a végső teszt során nem jelenthet semmilyen meglepetést a hajó irányítása.

A vizsgára történő jelentkezést a Lazy Jack hajós és vitorlás iskola végzi, így neked nincs semmilyen adminisztratív teendőd – így csak a vizsgára történő felkészülésre kell koncentrálni!

Részvétel feltételei

Az oktatáson való részvétel és a vizsga jelentkezésének feltételei:

 • betöltött 17. életév (gyakorlati vizsga feltétele a betöltött 18. életév)
 • alapfokú iskolai végzettség igazolása (bizonyítvány másolata)
 • kishajó vezetésére szóló orvosi alkalmassági igazolás (háziorvostól igényelhető)
 • személyi igazolvány alapján kitöltött jelentkezési lap
 • személyi igazolvány másolata
 • 2 db színes igazolványkép
 • a képzés díjának befizetése

Vitorlás tanfolyam időpontok (2022)

A 2022-ben induló tanfolyamokra a jelentkezés folyamatos, azonban a végleges időpontokat 2022. március első napjaiban fogjuk meghirdetni. Ha már a szezon elején szeretnél jogosítványt szerezni akkor érdemes előre jelentkezni, a szezon első időpontjai rendkívül gyorsan szoktak elkelni.

A 2021. december 15-ig jelentkezők még a 2021-es árakon vehetnek részt 2022-ben induló tanfolyamainkon. Ennek feltétele, hogy a tanfolyam díja is megfizetésre kerüljön.

A vitorlás és kisgéphajó (motorcsónak) tanfolyamok is az elméleti tudás elsajátításával kezdődnek, az elméleti felkészítés online, egyénileg történik (az elméleti tananyagot a díj tartalmazza), illetve a vizsgafelkészüléshez online teszt programunkat is használhatjátok!

A gyakorlati vizsgát csak az elméleti vizsga sikeres teljesítését követően lehet tenni! A gyakorlatokra 5 fős csoportokba lesztek beosztva. Ha többen jöttök, akkor természetesen van rá lehetőség hogy egy csoportba kerüljetek!

Jelentkezés!

Vitorlás oktatás helyszíne

Az elméleti és gyakorlati vitorlás oktatás helyszíne Balatonfüred. A tantermi elméleti oktatás mellett minden diákunknak hozzáférést biztosítunk az elméleti vizsga online (önálló) gyakorlására. Az elméleti vizsga helyszíne Budapest.

Vitorlás jogosítvány ára

Kezdő vitorlás tanfolyam (kedvtelési célú vitorlás kishajó vezető képzés)129 990 Ft
Összevont kedvtelési célú kishajó (vitorlás és motorcsónak) tanfolyam164 990 Ft
Kezdő vitorlás tanfolyam (kedvtelési célú vitorlás kishajó vezető képzés) 2021. december 15-ig119 990 Ft
Összevont kedvtelési célú kishajó (vitorlás és motorcsónak) tanfolyam 2021. december 15-ig154 990 Ft

Az árakról jó tudni, hogy a képzés díja tartalmazza a képzés díját, valamint az elméleti tananyag díját. A képzés díja NEM tartalmazza a hatósági vizsgadíjat, valamint a kártya formátumú jogosítvány kiállításának díját.

Hatósági díjak

Hatósági díjak, melyek a kezdő vitorlás tanfolyam árán felül a Nemzeti Közlekedési Hatóság felé fizetendők:

Kedvtelési célú vitorlás kishajó-vezető vizsgadíj30 000 Ft
Kedvtelési célú kisgéphajó vezető vizsga díj30 000 Ft
Összevont kedvtelési célú kishajó (vitorlás és motorcsónak) vezetői vizsga54 000 Ft
Kártya formátumú jogosítvány (okmány) kiállításának díja13 000 Ft

Sikeres vitorlás vizsga után

Az elméleti és gyakorlati vizsga sikeres teljesítését követően kártya formátumú nemzetközi kishajó vezetői jogosítványunk személyesen a hajózási hatóság ügyfélszolgálatainak egyikén igényelhetjük. Ügyfélszolgálatot az alábbi városokban találhatunk:

 • Budapest
 • Siófok
 • Mohács

Itt pedig az “okmány kiállítási kérelem” lehetőséget kell választani és keresni.

Az okmány kiállítási kérelem benyújtásakor a következő dokumentumokra van szükség:

 • 1 db igazolványkép
 • az okmány kiállítási díj befizetésének igazolását

A kártya formátumú jogosítvány kiállításának díja 13 000 Ft. Fontos, hogy egyedül a budapesti ügyfélszolgálaton van lehetőség a helyszínen befizetni az okmány kiállításának díját, ellenkező esetben szükség van a befizetést igazoló banki bizonylatra!

A kérelem benyújtását követően a helyszínen az összes kedvtelési képesítést tartalmazó adatlapot kapunk, ami ideiglenesen jogosít a képesítésnek megfelelő hajó vezetésére a kártya formátumú jogosítvány kiállításáig (de maximum 60 napig). A frissen megszerzett vitorlás jogosítványunkkal már bátran vitorlázhatsz a Balatonon!

Vitorlást bérelnél? Általunk szervezett oktatáson való részvételt követően kedvezményesen bérelhetsz vitorlást a Balatonon akár gyakorláshoz, akár egy hétvégi balatoni vitorlás túrára a barátokkal vagy a családdal!

Bérelj vitorlást kedvezményesen a Lazy Jacknél!

Gyakran ismételt kérdések

Mire jó a kedvtelési célú vitorlás kishajó vezetői engedély?

A belvízi vitorlás jogosítvány megszerzését követően Európa belvízein (beltenger kivételével) kedvtelési céllal közlekedő maximum 12 fő befogadására alkalmas vitorlás kishajó vezetésére és gépi berendezéseinek kezelésére jogosít legfeljebb 20 méter hajótesthosszig.

Szükség van bármilyen előképzettségre?

Nem. A kezdő balatoni vitorlás tanfolyamunk során az alapoktól indulunk. A képzés végére akár még csak most ismerkedsz a vitorlázással, akár már rendelkezel némi tapasztalattal magabiztos elméleti és gyakorlati tudással rendelkezel majd.

Mi történik ha rossz idő van a képzés során?

Szélcsendben lehetőség van átismételni az elsajátított elméletet, valamint alaposan begyakorolni a kikötői manővereket és a hajó biztonságos kikötését, kötélmunkákat. Ahogy a szélcsend, úgy a túl erős szél is problémákat okozhat.

Mennyibe kerül a kezdő vitorlás tanfolyam?

A tanfolyam díja most kedvezményesen 119 990 Ft. A képzés díja tartalmazza:

 • képzés díját
 • az elméleti tananyag díját.

A képzés díja nem tartalmazza:

 • a hatósági vizsgadíjat,
 • a hatósági kiszállási díjat, valamint
 • a kártya formátumú jogosítvány kiállításának díját.

Vitorlás Tanfolyamok (2022)

Iratkozz be Kedvtelési célú vitorlás kishajó-vezetői tanfolyamunkra és szerezd meg kishajó jogosítványod!

Vitorlás kishajó elméleti és gyakorlati tanfolyam

Balatonfüred

129 990 Ft

Többen jelentkeznétek? Legalább 3 fő jelentkezésekor 5% kedvezménnyel vehettek részt bármelyik tanfolyamunkon!