A beiratkozás folyamatos

áprilistól induló tanfolyamainkra

Szakképzett oktatók

100+ sikeres vizsga évente

Kérdésed van? Segítünk!

+36 30 835 0440

Kezdő vitorlás tanfolyam

A kezdő vitorlás tanfolyam az alapoktól indul, így bátran ajánljuk ha még csak most ismerkedsz a vitorlázással, vagy ha már rendelkezel némi tapasztalattal. A kezdő vitorlás tanfolyam végére megtanulod a vitorlázás elméleti alapjait, valamint készség szinten, könnyedén kezelni az első látásra bonyolultnak tűnő rengeteg kötelet, csörlőt és többfajta vitorlát.
109 990 Ft 124 990 Ft

+ Vizsga és hatósági díjak

A képzésről

Vitorlás jogosítvány

Szeretnél a Balatonon vitorlázni? Ahhoz, hogy egy vitorlás kishajó kapitánya lehess először el kell végezned egy kezdő balatoni vitorlás tanfolyamot. A kezdő balatoni vitorlás tanfolyam során a belvízi hajózás alapjaitól indulunk. A gyakorlatorientált képzés végére akár még csak most ismerkedsz a vitorlázással, akár már rendelkezel némi tapasztalattal magabiztos elméleti és gyakorlati tudással rendelkezel majd. A sikeres vitorlás vizsga után (már a vitorlás jogosítvány birtokában) pedig szabadon vitorlázhatsz immáron kapitányként barátaid a Balatonon vagy az Európai Unió számtalan belvizének egyikén.

Kedvtelési célú vitorlás kishajó-vezetői engedély

10 négyzetméternél nagyobb vitorlafelületű vagy 7 m testhosszt meghaladó vitorlás kishajó vezetéséhez vitorlás kishajó vezetői engedély szükséges.

belvízi kedvtelési célú vitorlás kishajó-vezetői engedély (vitorlás jogosítvány) megszerzését követően Európa belvízein (beltenger kivételével) kedvtelési céllal közlekedő maximum 12 fő befogadására alkalmas vitorlás kishajó vezetésére és gépi berendezéseinek kezelésére jogosít legfeljebb 20 m hajótesthosszig.

Vitorlás tanfolyam menete

A kezdő vitorlás tanfolyam során a vitorlázás elméleti alapjaitól indulunk, megtanuljuk a hajózáshoz szükséges csomókat, felkészítünk és alaposan begyakoroljuk a Nemzeti Közlekedési Hatóság által szervezett elméleti és gyakorlati vitorlás vizsga feladataira (pl: vízből mentés vitorlással). A biztonság éppúgy fontos számunkra, mint a sikeres vizsgára való felkészítés. A vitorlás vizsga feladatainak begyakorlásán kívül fontos szempont, hogy valódi gyakorlati tudással rendelkező kapitányokat képezzünk akik egy váratlan helyzetben is magabiztosan helyt tudjanak állni.

A gyakorlatorientált kezdő vitorlás tanfolyam során 2-3 napot vízen töltünk. A képzési napokon reggel 9-től délután 6-ig tartanak. A vitorlázás elméleti alapjait és a sikeres elméleti vitorlás vizsgához szükséges tananyagot a vitorlázásra kevésbé alkalmas időpontokban tartjuk, de lehetőség van az elméleti tananyag online, távoktatásban történő elsajátítására is!

A Balatonon jellemzően a legnagyobb problémát a szélcsend okozza, hiszen ekkor nem lehet vitorlázni. Szélcsendben lehetőség van átismételni az elsajátított elméleti tudást, valamint alaposan begyakorolni a kikötői manővereket és a hajó biztonságos kikötését, kötélmunkákat.

Ahogy a szélcsend, úgy a túl erős 90 km per órát meghaladó szél is problémákat okozhat. Amíg a szél még taníthat, mindig kimegyünk a vízre, hiszen viharos szélben is van mit tanulni.

Amennyiben az időjárás tartósan alkalmatlan a vitorlázás gyakorlati tanulására (pl. viharos szél), akkor a képzési napot elhalasztjuk és egy későbbi alkalommal további díj fizetése nélkül (akár másik csoportban is) bepótolható.

Tudtad? A balatoni vitorlás képzés során kedvezményes áron 2 kishajó jogosítványt is megszerezhetsz! A vitorlás kishajó vezetői engedély megszerzésén kívül lehetőséged van a motorcsónak jogosítvány (kisgéphajó vezetői engedély) megszerzésére is. A motorcsónak jogosítvány birtokában kedvtelési céllal közlekedő maximum 12 fő befogadására alkalmas legfeljebb 20 m hajóhosszal rendelkező kisgéphajót (elektromos hajó, jet-ski) is vezethetsz, felső lóerőkorlátozás nélkül!

Iratkozz be Összetett kedvtelési célú vitorlás ÉS kisgéphajó (motorcsónak) tanfolyamunkra kedvezményes áron!

Tananyag

A tanfolyam során az NKH által szervezett vizsgára történő felkészítésen kívül további elméleti és gyakorlati témákat is érintünk:

 • Hajózási földrajz, vízrajz (különös tekintettel a Balatonra)
 • Meteorológia, a Balatonon jellemző szélirányok
 • Vitorlázás alapjai, elmélete, Hajózási szabályzat
 • Hajó kötelező felszerelése (mentőmellény, hajólevél, stb)
 • Hajó részeinek megtanulása (vitorláshajó fel és leszerelése, kötelek és csomók, hajógéptan)
 • Hajós és vitorlás szaknyelv megismerése
 • Nyíltvízi manőverek (élesedés, ejtés, fordulás, halzolás)
 • Vitorlázási irányok, szélirányok megtanulása
 • Célra és szélre vitorlázás (vitorla beállítások)
 • Erősszeles teendők, vitorlafelület csökkentés (reffelés)
 • Kormány, kül- és belmotor, valamint a kötelek kezelése
 • Kikötői manőverek (vitorlával és segédmotorral egyaránt)
 • Kapitányi teendők (munka koordinálása, túraútvonal tervezése)
 • Idegen kikötőben történő kikötés
 • Bójára állás, horgonyzás
 • Bérlésre történő felkészítés (hajó átadás-átvétel)
 • Vízből mentés vitorlással

Vitorlás vizsga

A kedvtelési célú vitorlás kishajó vezetői engedély (vitorlás jogosítvány) megszerzésének feltétele a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) által szervezett elméleti és gyakorlati vizsgák sikeres teljesítése. Az elméleti vitorlás vizsgát a vizsgázók számítógépen teljesítik az NKH valamelyik, a vizsgázó által szabadon választható vizsgaközpontjában: Budapesten vagy Siófokon.

Havonta több lehetőség adott mindegyik vizsgahelyszínen, melyből a tanuló bármelyiket választhatja, amelyik szimpatikus. Az elméleti vizsgára jelentkezés feltétele a kezdő vitorlás tanfolyam elvégzése, melyről Képzési Igazolást állítunk ki.

A gyakorlati vizsgára történő jelentkezés előfeltétele az elméleti vizsga sikeres teljesítése. A gyakorlati vizsgát a sikeres elméleti vizsga letétele után (18 hónapon belül) be kell fejezni. A gyakorlati vizsgát tanulóink a gyakorlati tanfolyam során megszokott hajón teljesítik, így a vizsgán már nem jelenthet semmilyen meglepetést a hajó irányítása.

Az elméleti és gyakorlati vizsgára történő jelentkezést a Lazy Jack hajós és vitorlás iskola végzi, így a vizsgázóknak nincs semmilyen adminisztratív teendője – így csak a vizsgára történő felkészülésre kell koncentrálni!

Kishajó vezetői tanfolyam részvételének feltételei

A vitorlás kishajó vezetői tanfolyamon történő részvételhez, valamint az elméleti és gyakorlati vitorlás vizsga jelentkezésének feltételei:

 • betöltött 17. életév (gyakorlati vizsga feltétele a betöltött 18. életév)
 • alapfokú iskolai végzettség igazolása (bizonyítvány másolata)
 • kishajó vezetésére szóló orvosi alkalmassági igazolás (háziorvostól igényelhető)
 • személyi igazolvány alapján kitöltött jelentkezési lap
 • személyi igazolvány másolata
 • 2 db színes igazolványkép
 • a képzés díjának befizetése

Vitorlás tanfolyam időpontok (2021)

Várjuk a jelentkezéseket folyamatosan induló kedvtelési célú kishajó-vezetői tanfolyamainkra.

Az elméleti tanfolyamok március 17-től indulnak a vitorlás és kisgéphajó (motorcsónak) tanfolyamok esetében is! A tanfolyamok az elméleti tudás elsajátításával kezdődnek, az elméleti felkészítés online, egyénileg történik (az elméleti tananyagot a tanfolyam díja tartalmazza), illetve a vizsgafelkészüléshez online vizsgateszt programunkat is használhatjátok!

A gyakorlati tanfolyamok április 12-től kezdődnek, gyakorlati vizsgát csak az elméleti vizsga sikeres teljesítését követően lehet tenni! A gyakorlati tanfolyamokon 5 fős csoportokba lesztek beosztva. Ha többen jöttök, akkor természetesen van rá lehetőség hogy egy csoportba kerüljetek!

Jelentkezés!

Vitorlás jogosítvány ára

Kezdő vitorlás tanfolyam (kedvtelési célú vitorlás kishajó vezető képzés)109 990 Ft
Összetett kedvtelési célú vitorlás ÉS kisgéphajó (motorcsónak) tanfolyam139 990 Ft

A képzés díja tartalmazza a gyakorlatorientált képzés díját, valamint az elméleti tananyag díját. A képzés díja NEM tartalmazza a hatósági vizsgadíjat, a hatósági kiszállási díjat, valamint a kártya formátumú jogosítvány kiállításának díját.

Hatósági díjak

Hatósági díjak, melyek a kezdő vitorlás tanfolyam árán felül a Nemzeti Közlekedési Hatóság felé fizetendők:

Kedvtelési célú vitorlás kishajó-vezető vizsgadíj30 000 Ft
Kedvtelési célú kisgéphajó vezető vizsga díj30 000 Ft
Kedvtelési célú vitorlás kishajó ÉS kisgéphajó vezetői vizsga50 000 Ft
Hatósági kiszállítási vizsgadíj3 000 Ft
Nemzetközi kedvtelési célú kishajó vezetői okmány kiállításának díja13 000 Ft

Sikeres vitorlás vizsga után

Az elméleti és gyakorlati vitorlás vizsga sikeres teljesítését követően kártya formátumú nemzetközi kedvtelési célú kishajó vezetői jogosítványunk (legyen szó akár vitorlás kishajóról és/vagy kisgéphajóról) személyesen a hajózási hatóság ügyfélszolgálatainak egyikén (Budapest, Siófok, Mohács) igényelhetjük (okmány kiállítási kérelem).

Az okmány kiállítási kérelem benyújtásakor a következő dokumentumokra van szükség:

 • 1 db igazolványkép
 • az okmány kiállítási díj befizetésének igazolását

A kártya formátumú jogosítvány kiállításának díja 13 000 Ft. Fontos, hogy egyedül a budapesti ügyfélszolgálaton van lehetőség a helyszínen befizetni az okmány kiállításának díját, ellenkező esetben szükség van a befizetést igazoló banki bizonylatra!

A kérelem benyújtását követően a helyszínen az összes kedvtelési képesítést tartalmazó adatlapot kapunk, ami ideiglenesen jogosít a képesítésnek megfelelő hajó vezetésére a kártya formátumú jogosítvány kiállításáig (de maximum 60 napig). A frissen megszerzett vitorlás jogosítványunkkal már bátran vitorlázhatsz a Balatonon!

Vitorlást bérelnél? Általunk szervezett tanfolyamon való részvételt követően kedvezményesen bérelhetsz vitorlást a Balatonon akár gyakorláshoz, akár egy hétvégi balatoni vitorlás túrára a barátokkal vagy a családdal!

Bérelj vitorlást kedvezményesen a Lazy Jacknél!

Vitorlás iskola

A Lazy Jack hajós és vitorlás iskola célja, hogy a kedvtelési célú belvízi hajózást népszerűsítse, legyen szó vitorlásról, elektromos hajóról vagy kisgéphajóról és segítse kinevelni a balatoni kapitányok következő generációját.

Gyakran ismételt kérdések

Mire jó a kedvtelési célú vitorlás kishajó vezetői engedély?

A belvízi kedvtelési célú vitorlás kishajó-vezetői engedély (vitorlás jogosítvány) megszerzését követően Európa belvízein (beltenger kivételével) kedvtelési céllal közlekedő maximum 12 fő befogadására alkalmas vitorlás kishajó vezetésére és gépi berendezéseinek kezelésére jogosít legfeljebb 20 m hajótesthosszig.

Szükség van bármilyen előképzettségre a tanfolyamhoz?

Nem. A kezdő balatoni vitorlás tanfolyamunk során az alapoktól indulunk. A gyakorlatorientált képzés végére akár még csak most ismerkedsz a vitorlázással, akár már rendelkezel némi tapasztalattal magabiztos elméleti és gyakorlati tudással rendelkezel majd.

Mi történik ha rossz idő van a képzés során?

Szélcsendben lehetőség van átismételni az elsajátított elméleti tudást, valamint alaposan begyakorolni a kikötői manővereket és a hajó biztonságos kikötését, kötélmunkákat. Ahogy a szélcsend, úgy a túl erős szél is problémákat okozhat. Amíg a szél még taníthat, mindig kimegyünk a vízre, hiszen viharos szélben is van mit tanulni.

Mennyibe kerül a kezdő vitorlás tanfolyam?

A kezdő vitorlás tanfolyam (kedvtelési célú vitorlás kishajó vezető képzés) díja most kedvezményesen 109 990 Ft. A képzés díja tartalmazza a gyakorlatorientált képzés díját, valamint az elméleti tananyag díját. A képzés díja nem tartalmazza a hatósági vizsgadíjat, a hatósági kiszállási díjat, valamint a kártya formátumú jogosítvány kiállításának díját.

Vitorlás Tanfolyamok (2021)

Iratkozz be Kedvtelési célú vitorlás kishajó-vezetői tanfolyamunkra és szerezd meg kishajó jogosítványod még a szezon előtt!

Vitorlás kishajó elméleti és gyakorlati tanfolyam

Balatonkenese

109 990 Ft 124 990 Ft

Többen jelentkeznétek? Legalább 3 fő jelentkezésekor 10% kedvezménnyel vehettek részt bármelyik tanfolyamunkon!

Online felkészülés

Gyakorolj online egyénileg az elméleti vizsgára online vizsgateszt programunk, valamint az akkreditált digitális tananyagunk segítségével!

Akkreditált Digitális Tananyag

30 napos hozzáférés

29 990 Ft