Barion Pixel
KARRIER Jelentkezz vitorlás vagy kisgéphajó oktatónak a Lazy Jack csapatába!

A beiratkozás folyamatos

induló tanfolyamainkra!

Ügyfélszolgálat

hétköznap 10.00 – 16.00

Kérdésed van? Segítünk!

Főoldal » Vitorlás tanfolyam és vizsga a Balatonon

Vitorlás tanfolyam és vizsga a Balatonon

Vitorlás tanfolyam és vizsga a Balatonon! A kezdő vitorlás tanfolyam az alapoktól indul, így bátran ajánljuk ha még csak most ismerkedsz a vitorlázással, vagy ha már rendelkezel némi tapasztalattal. A vitorlás oktatás során megtanulod a vitorlázás elméleti alapjait, valamint készség szinten, könnyedén kezelni az első látásra bonyolultnak tűnő köteleket, csörlőt és többfajta vitorlát. A vitorlás képzés végére pedig megszerezheted kedvtelési célú vitorlás kishajó jogosítványod.

Szerezz vitorlás jogosítványt 2024-ben!

TIPP A tanfolyam során a IV. osztályú tengeri kiegészítő képesítés is megszerezhető!

népszerű
Balatonszemes
Konzultáció
Elméleti vizsga
Gyakorlati vizsga
elérhető
Balatonszemes
Konzultáció
Elméleti vizsga
Gyakorlati vizsga
elérhető
Balatonszemes
Konzultáció
Elméleti vizsga
Gyakorlati vizsga
elérhető
Balatonszemes
Konzultáció
Elméleti vizsga
Gyakorlati vizsga

Vitorlás jogosítvány ára

TANFOLYAM
160 000 Ft
VIZSGA
46 000 Ft
OKMÁNY-
KIÁLLÍTÁS
14 800 Ft

Oktató

fekete andrás lazy jack

Fekete András

18 éve tanít gyerekeket és felnőtteket vitorlás és kisgéphajó tanfolyamokon. Az On Board Vitorlás Egyesület elnöke, a Lazy Jack hajós iskola szakmai vezetője.

Helyszín

Balatonszemes, Hunyady József Vitorláskikötő
8636 Balatonszemes, Kikötő u. 1.

A képzésről

Vitorlás kishajó vezetői engedély

Szeretnél a Balatonon vitorlázni? Ahhoz, hogy egy vitorlás hajó kapitánya lehess először meg kell szerezned a kedvtelési célú vitorlás kishajó vezetői képesítésed, vagyis a vitorlás jogosítványod.

A vitorlás jogosítványszerző tanfolyamunk a kezdőknek szól. A vitorlás oktatás során megtanulod a vitorlázás elméleti alapjait, valamint készség szinten, könnyedén kezelni az első látásra bonyolultnak tűnő köteleket, csörlőt és többfajta vitorlát. A tanfolyam végére pedig megszerezheted kedvtelési célú vitorlás kishajó jogosítványod, amivel immár kapitányként vitorlázhatsz a Balatonon vagy a Velencei-tavon.

Vitorlás jogosítvány

Fontos A 10 négyzetméternél nagyobb vitorlafelületű, vagy 7 m testhosszt meghaladó vitorlás vezetéséhez vitorlás vitorlás hajóvezetői engedély szükséges.

Kedvtelési célú vitorlás kishajó-vezetői engedély

A belvízi kedvtelési célú vitorlás kishajó-vezetői engedély, vagyis köznyelven a vitorlás jogsi megszerzését követően Európa belvizein (beltenger kivételével) kedvtelési céllal közlekedő maximum 12 fő befogadására alkalmas vitorlás kishajó vezetésére és gépi berendezéseinek kezelésére jogosít legfeljebb 20 m hajótesthosszig.

Helyszín

A vitorlás vezetői tanfolyam helyszíne Balatonszemes. A gyakorlati napokon a balatonszemesi Hunyady József Vitorláskikötőből indulunk és ide is érkezünk vissza.

A kikötő címe: 8636 Balatonszemes, Kikötő utca 1.

Vitorlás jogosítvány ára

A vitorlás jogosítvány ára a következőkből áll össze:

  • a tanfolyam díja
  • elméleti és gyakorlati vizsgadíj
  • kártya formátumú jogosítvány kiállításának díja
TANFOLYAM
160 000 Ft
VIZSGA
46 000 Ft
OKMÁNY-
KIÁLLÍTÁS
14 800 Ft

A beiratkozáskor a teljes összeget be kell fizetni!

Vitorlás tanfolyam időpontok (2024)

népszerű
Balatonszemes
Konzultáció
Elméleti vizsga
Gyakorlati vizsga
elérhető
Balatonszemes
Konzultáció
Elméleti vizsga
Gyakorlati vizsga
elérhető
Balatonszemes
Konzultáció
Elméleti vizsga
Gyakorlati vizsga
elérhető
Balatonszemes
Konzultáció
Elméleti vizsga
Gyakorlati vizsga
elérhető
Balatonszemes
Konzultáció
Elméleti vizsga
Gyakorlati vizsga
elérhető
Balatonszemes
Konzultáció
Elméleti vizsga
Gyakorlati vizsga
megtelt
Balatonszemes
Konzultáció
Elméleti vizsga
Gyakorlati vizsga
megtelt
Balatonszemes
Konzultáció
Elméleti vizsga
Gyakorlati vizsga

Szűkös az időbeosztásod, személyre szabott oktatást szeretnél? Csoportosan jönnétek egyéni időpontra? Írj nekünk és megoldjuk!

Vitorlás tanfolyam menete

A vitorlás jogosítványszerző tanfolyam a kezdőknek szól, így a belvízi hajózás alapjaitól indulunk. Megtanuljuk a hajózáshoz szükséges csomókat, felkészítünk és alaposan begyakoroljuk a sikeres vizsgához szükséges feladatokat (pl. vízből mentés).

Kezdő belvízi vitorlás tanfolyam: elmélet + gyakorlat

A tanfolyam előtti konzultáción átvesszük a hajózás elméleti alapjait (földrajz, vízrajz, meteorológia), így megismerjük a kihajózáshoz szükséges személyi és tárgyi feltételeket (pl. kötelező felszerelések), a főbb úszólétesítmények definícióit (pl. mi a csónak), a hajózás főbb jelzéseit (pl. navigációs fények, a hajózási útvonalak jelzéseit), valamint elsajátítjuk a hajózás során leggyakrabban használt csomókat.

Online vitorlás oktatás az elmélet elsajátításához

Az elméleti vizsgára történő felkészülés online képzési felületünkön keresztül önállóan történik. Az elméleti felkészülés során lehetőséget biztosítunk az elméleti tananyag korlátlan gyakorlására (vizsgateszt programunkon keresztül). A felmerülő kérdésekben pedig oktatónk részletes magyarázatot, támogatást nyújt. Így a kezdő vezetők számára is biztos a felkészülés: a vitorlás vizsga tananyag elsajátítása nem okozhat kihívást.

Balatoni vitorlás tanfolyam: a gyakorlat!

A balatonszemesi vitorlás tanfolyam 3 gyakorlati alkalomból áll. A képzési napok reggel 9-től délután 17 óráig tartanak. Mindhárom gyakorlati napon 3-4 fős csoportokban beosztva lesztek a vízen. Elsajátítod a vitorlás kezelését (kikötői és nyíltvízi manőverek), valamint begyakoroljuk a gyakorlati vizsgafeladatokat is (pl: vízből mentés vitorlással).

A vitorlás kishajó tanfolyam célja, hogy kellő magabiztossággal tudd kezelni a vitorlás kishajót a Balatonon és a vizsgafeladatok se okozzanak gondot.

A Balatonon jellemzően a legnagyobb problémát a szélcsend okozza, hiszen ekkor nem tudunk vitorlázni. Szélcsendben lehetőség van gyakorolni a csomókat, valamint a kikötőben történő menőverezést és a hajó biztonságos kikötését.

Ahogy a szélcsend, úgy a túl erős szél is problémákat okozhat. Amíg a szél még taníthat, mindig kimegyünk a vízre, hiszen viharos szélben is van mit tanulni. A vitorlás tanfolyam a Balatonon így élményt is ad!

Amennyiben az időjárás tartósan alkalmatlan a tanulására, akkor a képzési napot elhalasztjuk és egy későbbi alkalommal további díj fizetése nélkül (akár másik csoportban is) pótoljuk be.

A biztonság éppúgy fontos számunkra, mint a sikeres vizsgára történő felkészítés. A vitorlás vizsga feladatainak begyakorlásán kívül fontos szempont, hogy valódi gyakorlati, használati tudást adjunk át. Így olyan kapitányokat képezzünk akik egy váratlan helyzetben is magabiztosan helyt tudnak állni.

Vitorlás tanfolyam részvételi feltételei

A vitorlás tanfolyam részvételi feltételei:

  • betöltött 17. életév (gyakorlati vizsga feltétele a betöltött 18. életév)
  • alapfokú iskolai végzettség igazolása (szkennelve)
  • kishajó vezetésére szóló orvosi alkalmassági igazolás (háziorvostól igényelhető)
  • személyi igazolvány, valamint a lakcímkártya (szkennelve)
  • 1 db fehér hátterű igazolványkép

Vitorlás vizsga: tudnivalók és gyakori kérdések

Az elméleti oktatást követően a kedvtelési célú vitorlás kishajó-vezetői engedély (azaz vitorlás vezetői engedély, azaz vitorlás hajó jogosítvány) megszerzésének feltétele a KAV Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont által szervezett elméleti és gyakorlati vizsgák sikeres teljesítése.

Elméleti vizsgát Budapesten a KAV (1033 Budapest, Polgár utca 8-10.) vizsgaközpontjában, számítógépen tehetsz. Az elméleti vizsga során feleletválasztós kérdésekkel fogsz találkozni, a sikeres vizsgához a kérdések legalább 75%-ra szükséges helyes választ adni.

A gyakorlati vizsga a tanfolyamon megismert hajón és kikötőben lesz. A gyakorlati vizsga feltétele az elméleti vizsga sikeres teljesítése, így az elméleti vizsgán történő bukás a gyakorlati vizsgaidőpontod befolyásolhatja! A gyakorlati oktatást csak sikeres elméleti vizsga után kezdheted meg.

A vizsgajelentkezéseket központilag mi intézzük. Fontos, hogy mind az elméleti, mind a gyakorlati vizsgára a kiírt időpont előtt 30 perccel érkezz meg a vizsga helyszínére. A késés azonnali bukást jelent.

A sikeres vizsgát követően egyből átveheted ideiglenes kishajó vezetői engedélyed (60 napig érvényes). A kártya formátumú jogosítványt pedig postai úton kézbesíti a hajózási hatóság.

Mire jó a kedvtelési célú vitorlás kishajó-vezetői engedély?

A kedvtelési célú vitorlás kishajó-vezetői engedély (vitorlás jogsi) megszerzését követően Európa belvízein (beltenger kivételével) kedvtelési céllal közlekedő maximum 12 fő befogadására alkalmas vitorlás kishajó vezetésére és gépi berendezéseinek kezelésére jogosít legfeljebb 20 méter hosszú hajótesthosszig.

Biztonság

A tanfolyam biztonságos lebonyolítása érdekében a gyakorlati oktatás megkezdése előtt oktatóink rövid biztonsági oktatást tartanak. Az oktatóhajón megtalálható minden kötelező felszerelés, illetve az oktatás során mindenkinek biztosítunk mentőmellényt. A hajókezelésre és biztonságra vonatkozó oktatói utasításokat kötelező betartani.

Szükség van bármilyen előképzettségre a tanfolyamhoz?

Jogosítványszerző tanfolyamaink az alapoktól indulnak, így semmilyen előképzettségre nincs szükség.

A jelentkezés feltétele a betöltött 17. életév (gyakorlati vizsga feltétele a betöltött 18. életév), az alapfokú iskolai végzettség igazolása, valamint a kedvtelési célú kishajó vezetésére szóló orvosi alkalmassági igazolás (háziorvostól igényelhető).

Magatartás

Kérjük, hogy a gyakorlati képzés során fokozottan ügyelj a társaid, valamint az oktatóhajó és a környezetedben lévő tárgyak épségére, illetve tartózkodj a szemeteléstől. A tanfolyamon csak józan, kipihent állapotban vehetsz részt. Fontos, hogy reggelizés és megfelelő hidratáció nélkül kérjük senki ne szálljon hajóra! Köszönjük!