A beiratkozás folyamatos

belvizi és tengeri tanfolyamok

Ügyfélszolgálat

hétköznap 10.00 – 16.00

Kérdésed van? Segítünk!

+36 30 835 0440

Hajó adásvételi szerződés 2021 + szerződésminta letöltése

A Magyarországon a jelenleg hatályos jogszabályoknak megfelelően vitorlás kishajó vagy kisgéphajó adásvételéhez minden esetben adásvételi szerződésre van szükség.

Fontos változást hozott a 2021-es év a kishajók adásvételében. Míg korábban minden esetben ügyvéd által ellenjegyzett adásvételi szerződésre volt szükség, 2021. január 1. utáni adásvételkor ez a következőképpen változott:

Magánszemélyek közötti kishajó adásvétel

Magánszemélyek közötti kishajó adásvételek esetében 2021. január 1. után már nem szükséges az ügyvéd által ellenjegyzett adásvételi szerződés. A tulajdonjog átvezetéséhez elegendő egy teljes bizonyító erővel bíró magánokirat, vagyis megfelelő ha az adásvételi szerződést két tanú jelenlétében írjuk alá és ők az adásvétel megtörténtét aláírásuk és címük feltüntetésével tanúsítják.

Céget érintő kishajó adásvétel

Ha a kishajó adásvételben akár eladóként, akár vevőként részt vesz egy gazdasági társaság (pl. Kft), akkor 2021. január 1. után sem elegendő a két tanús adásvételi szerződés, hanem továbbra is ügyvédhez kell fordulnunk és a tulajdonjog átvezetéséhez ügyvéd által ellenjegyzett adásvételi szerződésre van szükség.

Függetlenül attól, hogy teljes bizonyító erővel bíró magánokiratot, vagy ügyvéd által szerkesztett kishajó adásvételi szerződést írunk, a szerződés elkészítése és megkötése során figyeljünk oda az NKH (Nemzeti Közlekedési Hatóság) formai és tartalmi követelményeire. Az adásvételt ugyanis csak megfelelő tartalom mellett jegyzik be a tulajdonjogunkat a lajstromba.

De mégis mit tartalmaz egy hajó adásvételi szerződés?

Hajó adásvételi szerződés tartalma

Egy hajó adásvétele során az alábbi elemeket kell a szerződésbe beleírni:

 • az eladó és a vevő (több személy esetében eladók és vevők) személyes adatai
 • céges vásárlás esetén a jogi személy adatait
 • a tulajdoni hányadokat
 • a kölcsönösen kialkudott vételárat
 • a hajó lajstromszáma
 • az úszólétesítmény fajtája
 • a hajó típusa
 • motortípus és motorszám
 • testazonosítási szám

Valamint az eladó hozzájárulását, hogy az úszólétesítmény tulajdonjogát a hajózási hatóság a vevő javára lajstromba bejegyezze.

A vevőnek a vétel napját követően 15 napja van az illetékes hajózási hatóságnál kezdeményezni a tulajdonjog átvezetését, a lajstromba bejegyzést. Fontos tudni, hogy ez jogvesztő határidő – azaz a 15 napos határidőt követően a hajózási hatóság nem fogja bejegyezni a tulajdonjogot, ilyen esetben az eredeti adásvétel megerősítésére, megismétlésére van szükség.

A hajó adásvételi szerződés egyéb feltételei között célszerű még a következőket rögzíteni:

 • eladó nyilatkozatát, hogy a hajó tulajdonosa és az per-, teher-, és igénymentes
 • a vevő a hajót megtekintette, kipróbált állapotban veszi meg, a hajó hibamentes (ellenkező esetben a hibák, sérülések részletes ismertetését is rögzítsük!)
 • a fizetés időpontját és módját (pl. Egyösszegű fizetés, részletfizetés, készpénz vagy átutalás)
 • birtokba adás időpontját
 • a hajóval együtt átadásra kerülő iratok és felszerelések felsorolását

Hajó adásvételi szerződés minta

Az interneten több féle adásvételi minta is kering, de érdemes olyan szerződésmintát használni, ami tartalmazza a hatályos jogszabályokban előírt szükséges tartalmi és formai követelményeket. Hibás, vagy hiányos adásvételi szerződés esetén a hajózási hatóság a szerződést nem fogja elfogadni, így a tulajdonjog nem kerül átvezetésre a hajólevélre.

Elakadtál, segítségre van szükséged? Ha elakadtál a kishajó adásvétel során, netán jogi képviseletre van szükséged írj nekünk! Kishajókkal kapcsolatos ügyekben jártas jogászaink állnak a rendelkezésedre.

Hajólevél kiállítása és a hajó vizsgáztatása

Sokszor előfordul, hogy felújítás közben, esetleg rossz állapotban évek óta a parton tárolt és felújításra szoruló hajó cserél gazdát. Ebben az esetben a tulajdonjog átvezetése során nem történik műszaki szemle (hiszen a műszaki vizsga érvényessége nem feltétele a tulajdonjog átvezetésének) és a vásárolt hajót csak a felújítását követően szerzi meg az érvényes műszaki vizsgát. Érvényes műszaki vizsga nélküli adásvétel során a Nemzeti Közlekedési Hatóság mint hajózási hatóság a tulajdonjog bejegyzésekor nem állít ki új hajólevelet, hanem egy külön a tulajdonjog változásáról szóló határozatot hoz.

Ha érvényes műszaki engedéllyel rendelkező hajót vásárolunk, akkor a lajstromba bejegyzés során az átírás idejére érdemes ideiglenes hajólevelet igényelni, hogy az új tulajdonos a végleges új hajólevél megérkezését előtt is használhassa újonnan vásárolt hajóját.