Online elméleti képzés

tanulj digitálisan, otthonról

Szakképzett oktatók

100+ sikeres vizsga évente

Kérdésed van? Segítünk!

+36 30 835 0440

Hajó adásvételi szerződés + szerződésminta letöltése

A Magyarországon jelenleg hatályos jogszabályok alapján vitorlás kishajó vagy kisgéphajó adásvételéhez ügyvéd által ellenjegyzett adásvételi szerződésre van szükség.

A szerződés elkészítése és megkötése során figyeljünk oda az NKH (Nemzeti Közlekedési Hatóság) formai és tartalmi követelményeire. Az adásvételt ugyanis csak megfelelő tartalom és ügyvéd által ellenjegyzett szerződéssel jegyzik be a tulajdonjogunkat a lajstromba. De mégis mit tartalmaz egy hajó adásvételi szerződés?

Hajó adásvételi szerződés tartalma

Egy hajó adásvétele során az alábbi elemeket kell a szerződésbe beleírni:

  • az eladó és a vevő (több személy esetében eladók és vevők) személyes adatai
  • céges vásárlás esetén a jogi személy adatait
  • a tulajdoni hányadokat
  • a kölcsönösen kialkudott vételárat
  • a hajó lajstromszáma
  • az úszólétesítmény fajtája
  • a hajó típusa
  • motortípus és motorszám
  • testazonosítási szám

Ezen kívül tartalmaznia kell az eladó hozzájárulását is, ami arról nyilatkozik, hogy hogy az úszólétesítmény tulajdonjogát a hajózási hatóság a vevő javára lajstromba bejegyezhesse.

A vétel napját követően 15 nap van kezdeményezni a tulajdonjog átvezetését az illetékes hatóságnál. Ez a feltétele a lajstromba bejegyzésnek. A határidő jogvesztő, vagyis 15 nap után a hajózási hatóság nem jegyzi be a tulajdonjogot. Ekkor az eredeti adásvételt meg kell erősíteni vagy meg kell ismételni.

Hajó adásvételi szerződés minta

Az interneten több féle adásvételi minta is kering, de érdemes a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) által készített hajó adásvételi szerződést használni. Egyrészt azért, mert tartalmaz minden fontos elemet, másrészt pedig ingyenesen elérhető az alábbi linken:

Hajó adásvételi szerződés letöltése

Hajólevél kiállítása és a hajó vizsgáztatása

Gyakori eset, hogy rossz állapotban lévő vagy felújításra szoruló hajó cserél gazdát az adásvétel során. Ilyenkor tulajdonjog átvezetésekor nem történik műszaki szemle, mivel műszaki vizsga érvényessége nem feltétel a tulajdonjog átvezetéséhez. A hajó ilyen esetben pedig a felújítását után szerzi meg a műszaki vizsgát. Ha érvényes műszaki vizsga nélkül kerül sor az adásvételre, akkor a hatóság a tulajdonjog bejegyzése során nem állít ki új hajólevelet. Ilyenkor egy külön határozatot hoz a tulajdonjog változásáról.

Amennyiben a hajó vásárlásakor érvényes műszaki engedéllyel rendelkezik a hajót, akkor a lajstromba történő bejegyzés során az átírás idejére célszerű ideiglenes hajólevelet igényelni. Az ideiglenes hajólevél segítségével az új tulajdonos a végleges hajólevél megszerzése előtt is használni tudja már a hajót.