Barion Pixel
KEDVEZMÉNY Jelentkezz júniusban kedvezményesen induló jogosítványszerző tanfolyamainkra! Részletek

A beiratkozás folyamatos

induló tanfolyamainkra!

Ügyfélszolgálat

hétköznap 10.00 – 16.00

Kérdésed van? Segítünk!

Kishajó szemle 2024 + szemleidőpontok

A kishajó szemle a kishajók és motoros vízi sporteszközök “műszaki vizsgálatának” felel meg. A kishajó szemle során a hajózási hatóság ellenőrzi a hajó és berendezéseinek üzembiztos működését, hajózásra való műszaki alkalmasságát, a baleset-, tűz-, az egészség- és környezetvédelmi előírásokat, valamint ellenőrzi a kedvtelési célú vitorlás kishajó vagy kisgéphajó (motorcsónak, elektromos hajó) hossz szerint előírt hajóleltárát (5. számú Felszerelési jegyzék alapján), vagyis a kötelező felszerelések meglétét.

Ha a szemle során mindent rendben találtak a sikeres vizsgát követően a hajózási hatóság a lajstromozást és az üzemképességet igazoló okmányt postázza vagy meglévő érvényes hajólevél esetén meghosszabbítják az érvényességi idejét.

Kishajó szemlére jellemzően a következő esetekben van szükség:

  • új hajók / külföldről behozott kishajók üzembe helyezésekor a lajstromba vételi eljárás során (üzembe helyezési szemle)
  • műszaki érvényesség lejártakor, illetve annak meghosszabbításához (időszakos szemle)
  • kishajó motorcseréjének átvezetéséhez (lajstromadat módosítás)

Új hajó / külföldről behozott kishajók üzembe helyezési szemléje

Külföldről behozott kishajó esetén az üzembe helyezéshez és lajstromozáshoz szükség van a külföldi nyilvántartásból történő törlés (kivonás) igazolására. A törlési igazolásról hiteles magyar fordítással kell rendelkeznünk.

Amennyiben a hajó a forrás országban nem volt lajstromban, úgy a magyar lajstromozáshoz a hajó tulajdonjogát és annak változásait a hajó újkori megvásárlásáról szóló eredeti számlától kezdődően dokumentumokkal alátámasztva igazolnunk kell tudni a hajózási hatóság előtt!

A kishajó hajómotorja csak abban az esetben helyezhető üzembe, ha az rendelkezik megfelelőség tanúsítással a zaj- és a károsanyag kibocsátásról (emisszió) és ezt igazoló CE jelölés a motoron feltüntetésre került.

Kishajó üzembe helyezésekor a szemle során kerül meghatározásra a kishajó engedélyezett működési területe.

Fontos! Abban az esetben, ha külföldről vásárolunk motoros vagy vitorlás kishajót mindenképp magyar ügyvéd által szerkesztett és ellenjegyzett kétnyelvű hajó adásvételi szerződést ajánlott kötni a későbbi adminisztrációs nehézségek elkerülése érdekében. Ha biztosra szeretnél menni a hajózási hatóságnál, vállaljuk kishajó adásvételek teljes lebonyolítását (átvizsgálás, közúti szállítás, kivonás, átírási ügyintézés, adásvételi szerződés, kishajó szemle, stb.). További információért keress minket emailben vagy a +36 30 405 4545 telefonszámon!

Kishajó időszakos szemle

A kedvtelési célú kishajók esetében a műszaki érvényesség idejének lejárata megtalálható a hajólevelén.

A műszaki érvényesség lejártakor időszakos műszaki ellenőrzés céljából a kishajót a szemlén felszerelt, üzemkész működés közben kell bemutatni.

Kishajó szemle motorcsere átvezetésekor (lajstromadat módosítási eljárás)

Új motor beépítésekor vagy felszerelésekor a kishajót a változtatások lajstromba vételéhez, átvezetéséhez szemlézni szükséges. Az új motor eredetét minden esetben a forgalmazó által kiállított számlával (adásvételi szerződéssel) alátámasztva igazolnunk kell tudni a hajózási hatóság előtt!

Nem szükséges kishajó szemle, ha a kishajó hajólevele műszakilag érvényes és az új motor rendelkezik megfelelőség tanúsítással a zaj- és a károsanyag kibocsátásról (emisszió) és ezt igazoló CE jelölés a motoron feltüntetésre került, valamint a beépítésre, felszerelésre kerülő motor teljesítménye nem haladja meg a régi motor teljesítményét és a motor cseréjéhez nem szükséges szerkezeti módosítást végezni a hajón (külmotort külmotorra, vagy belmotort azonos kihajtású belmotorra történő csere esetén). Ebben az esetben a motor típusának, valamint annak sorozatszámának változását a hajózási hatóság szemle nélkül lajstromadat módosítás keretében (a meglévő műszaki érvényesség megtartása mellett) átvezeti.

Kishajó szemle időpontok (2024)

A hajózási hatóság minden évben meghirdet több helyszínen előre meghatározott szemleidőpontokat a kishajók és motoros vízi sporteszközök üzemképességi vizsgálatához.

Egyéni szemleidőpontra van szükséged? Az előre meghatározott fix szemleidőpontokon kívül lehetőség van egyéni szemleidőpontot és helyszínt kérni a hajózási hatóságtól. További információért keress minket emailben vagy a +36 30 405 4545 telefonszámon!

Kishajó szemle jelentkezés (szemlekérelem)

A kishajó szemlére történő jelentkezéshez a Kishajó szemlekérelem lapot szükséges kitöltenünk, valamint ezt a szemle eljárás díjának befizetéséről szóló igazolásával együtt a szemle kért időpontja előtt legalább 10 nappal szükséges benyújtanunk a hajózási hatóság felé.

Kishajó szemle díjak

A kishajó szemle eljárás díja a hajó hossza alapján kerül meghatározásra:

9 méter alatt46 000 Ft
9-12 méter között87 000 Ft
12 métert meghaladó111 000 Ft

A szemledíjakat a 29/2001.(IX.1.)KöViM rendelet 1. melléklete állapítja meg.

A kishajó szemle díját a szemle kért időpontja előtt legalább 10 nappal utald át az Építési és Közlekedési Minisztérium (Magyar Államkincstárnál vezetett közlekedéshatósági bevétel beszedési számlaszáma) felé:

Kedvezményezett neve:Közlekedéshatósági bevétel beszedési számla
GIRO számlaszám:10032000-00003582-06020015 (Magyar Államkincstár)
Közlemény:
  • Az iktatószámot BP/0804/........................../20...... (ha már van)

  • Iktatószám hiányában a lajstromszámot + "kishajó szemle"

Az átutalási igazolás másolatát mindenképpen mellékeljük a szemlekérelemhez!