Barion Pixel
KARRIER Jelentkezz vitorlás vagy kisgéphajó oktatónak a Lazy Jack csapatába!

A beiratkozás folyamatos

induló tanfolyamainkra!

Ügyfélszolgálat

hétköznap 10.00 – 16.00

Kérdésed van? Segítünk!

Főoldal » Motorcsónak jogosítvány

Motorcsónak jogosítvány

A motorcsónak jogosítványszerző tanfolyam a kezdőknek szól. A tanfolyam során megtanulod a belvízi hajózás alapjait, gyakoroljuk a biztonságos kikötést és vízből mentést, valamint készség szinten, könnyedén kezelni a motorcsónakot a Dunán. A tanfolyam végére pedig megszerezheted kedvtelési célú kisgéphajó jogosítványod, amivel Európa belvizein vezethetsz motorcsónakot, jetski-t és elektromos hajót 20 méteres testhosszig.

TIPP A tanfolyam során a IV. osztályú tengeri kiegészítő képesítés is megszerezhető!

népszerű
Budapest
Konzultáció
Elméleti vizsga
Gyakorlati vizsga
elérhető
Budapest
Konzultáció
Elméleti vizsga
Gyakorlati vizsga
elérhető
Budapest
Konzultáció
Elméleti vizsga
Gyakorlati vizsga
elérhető
Budapest
Konzultáció
Elméleti vizsga
Gyakorlati vizsga

Motorcsónak jogosítvány ára

TANFOLYAM
100 000 Ft
VIZSGA
46 000 Ft
OKMÁNY-
KIÁLLÍTÁS
14 800 Ft

Oktató

fekete andrás lazy jack

Fekete András

18 éve tanít gyerekeket és felnőtteket vitorlás és kisgéphajó tanfolyamokon. Az On Board Vitorlás Egyesület elnöke, a Lazy Jack hajós iskola szakmai vezetője.

Helyszín

Budapest, Bella Marine kikötő
1222 Budapest, Fékező utca 1.

A képzésről

Kisgéphajó vezetői engedély (hajós jogosítvány)

Szeretnél motorcsónakot, elektromos hajót vagy jet ski-t vezetni? Ahhoz, hogy egy motor meghajtású hajó kapitánya lehess először meg kell szerezned a kedvtelési célú kisgéphajó vezetői képesítésed, vagyis a kisgéphajó vezetői engedélyed (hajós jogosítványod).

A motorcsónak jogosítványszerző tanfolyamunk a kezdőknek szól. A tanfolyam során megtanulod a belvízi hajózás alapjait, gyakoroljuk a biztonságos kikötést és vízből mentést, valamint készség szinten, könnyedén kezelni a motorcsónakot a Dunán. A gyakorlatorientált tanfolyam végén sikeres kisgéphajó vizsga után (már a kisgéphajó vezetői engedély birtokában) pedig lóerőkorlátozás nélkül hajózhatsz immár kapitányként a Dunán, Tiszán vagy az Európai Unió számtalan folyóján és belvízének egyikén, így akár a Balatonon is.

Kedvtelési célú kisgéphajó-vezetői engedély

Fontos A 14,7 kW-ot meghaladó motorteljesítményű, vagy 7 m testhosszt meghaladó kisgéphajó, illetve elektromos hajó vezetéséhez kisgéphajó vezetői engedély szükséges.

A kedvtelési célú kisgéphajó vezetői engedély (motorcsónak jogosítvány) megszerzését követően Európa belvízein (beltenger kivételével folyók, tavak és csatornák) kedvtelési céllal közlekedő maximum 12 fő befogadására alkalmas géppel meghajtott hajó vezetésére és gépi berendezéseinek kezelésére jogosít legfeljebb 20 m hajótesthosszig, felső lóerőkorátozás nélkül.

Elektromos hajó jogosítvány

Egyre több elektromos hajóval találkozhatunk a magyar vizeken, különösen igaz a Balatonra. Az elektromos hajókra is pontosan ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint a belsőégésű motorral szerelt hajókra. Ennek megfelelően a 14,7 kW teljesítményt meghaladó, vagy 7m testhosszt meghaladó elektromos hajó vezetéséhez kedvtelési célú kisgéphajó vezetői engedélyre van szükség.

Jet ski jogosítvány

Bár a jet ski-re vízi sporteszközként tekintünk, valójában a jet ski is kisgéphajónak minősül. Ennek megfelelően a jetski vezetéséhez kedvtelési célú kisgéphajó-vezetői engedélyre (jet-ski jogosítványra) van szükség.

Helyszín

A motorcsónak tanfolyamot Budapesten a Dunán tartjuk. A gyakorlati napokon a XXII. kerületi Bella Marine kikötőből indulunk és ide is érkezünk vissza.

A kikötő címe: 1222 Budapest, Fékező utca 1.

Motorcsónak jogosítvány ára

A hajós (motorcsónak) jogosítvány ára a következőkből áll össze:

  • a tanfolyam díja
  • elméleti és gyakorlati vizsgadíj
  • kártya formátumú jogosítvány kiállításának díja
TANFOLYAM
100 000 Ft
VIZSGA
46 000 Ft
OKMÁNY-
KIÁLLÍTÁS
14 800 Ft

A beiratkozáskor a teljes összeget be kell fizetni!

Kisgéphajó tanfolyam időpontok (2024)

népszerű
Budapest
Konzultáció
Elméleti vizsga
Gyakorlati vizsga
elérhető
Budapest
Konzultáció
Elméleti vizsga
Gyakorlati vizsga
elérhető
Budapest
Konzultáció
Elméleti vizsga
Gyakorlati vizsga
elérhető
Budapest
Konzultáció
Elméleti vizsga
Gyakorlati vizsga
elérhető
Budapest
Konzultáció
Elméleti vizsga
Gyakorlati vizsga
elérhető
Budapest
Konzultáció
Elméleti vizsga
Gyakorlati vizsga
megtelt
Budapest
Konzultáció
Elméleti vizsga
Gyakorlati vizsga
megtelt
Budapest
Konzultáció
Elméleti vizsga
Gyakorlati vizsga
megtelt
Budapest
Konzultáció
Elméleti vizsga
Gyakorlati vizsga

Szűkös az időbeosztásod, személyre szabott oktatást szeretnél? Csoportosan jönnétek egyéni időpontra? Írj nekünk és megoldjuk!

Motorcsónak tanfolyam menete

A motorcsónak jogosítványszerző tanfolyam a kezdőknek szól, így a belvízi hajózás alapjaitól indulunk. Megtanuljuk a hajózáshoz szükséges csomókat, felkészítünk és alaposan begyakoroljuk a sikeres vizsgához szükséges feladatokat (pl. vízből mentés).

Belvízi kisgéphajó tanfolyam

A hajós tanfolyam előtti konzultáción átvesszük a hajózás elméleti alapjait (földrajz, vízrajz, meteorológia), így megismerjük a kihajózáshoz szükséges személyi és tárgyi feltételeket (pl. kötelező felszerelések), a főbb úszólétesítmények definícióit (pl. mi a csónak), a hajózás főbb jelzéseit (pl. navigációs fények, a hajózási útvonalak jelzéseit), valamint elsajátítjuk a hajózás során leggyakrabban használt csomókat.

Az elméleti vizsgára történő felkészülés online képzési felületünkön keresztül önállóan történik. Az elméleti felkészülés során lehetőséget biztosítunk az elméleti tananyag korlátlan gyakorlására (vizsgateszt programunkon keresztül). A felmerülő kérdésekben pedig oktatónk részletes magyarázatot, támogatást nyújt.

Kisgéphajó tanfolyam a Dunán

A budapesti belvízi kisgéphajó tanfolyam 2 gyakorlati alkalomból áll. Mindkét gyakorlati napon 3-4 fős csoportokban beosztva, felváltva lesztek a vízen. Elsajátítod a motorcsónak kezelését (kikötői és nyíltvízi manőverek), valamint begyakoroljuk a gyakorlati vizsgafeladatokat is (pl: bójára állás, vízből mentés).

A gyakorlati kisgéphajó tanfolyam célja, hogy kellő magabiztossággal tudd kezelni a motoros hajót a Duna sodrásában és a vizsgafeladatok se okozzanak gondot.

A képzési napok reggel 9-től délután 18 óráig tartanak, előre meghatározott csoportbeosztás szerint. Mindkét alkalommal kb. 3 órát lesztek vízen.

A biztonság éppúgy fontos számunkra, mint a sikeres vizsgára történő felkészítés. A motorcsónak vizsga feladatainak begyakorlásán kívül fontos szempont, hogy valódi gyakorlati tudással rendelkező kapitányokat képezzünk akik egy váratlan helyzetben is magabiztosan helyt tudnak állni.

Kisgéphajó vezetői tanfolyam részvételi feltételei

A motorcsónak vezetői tanfolyamon részvételi feltételei:

  • betöltött 17. életév (gyakorlati vizsga feltétele a betöltött 18. életév)
  • alapfokú iskolai végzettség igazolása (szkennelve)
  • kishajó vezetésére szóló orvosi alkalmassági igazolás (háziorvostól igényelhető)
  • személyi igazolvány, valamint a lakcímkártya (szkennelve)
  • 1 db fehér hátterű igazolványkép

Motorcsónak vizsga

A kedvtelési célú kisgéphajó vezetői engedély (motorcsónak, elektromos hajó jogosítvány) megszerzésének feltétele a KAV Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont által szervezett elméleti és gyakorlati vizsgák sikeres teljesítése.

Elméleti vizsgát Budapesten a KAV (1033 Budapest, Polgár utca 8-10.) vizsgaközpontjában, számítógépen tehetsz. Az elméleti vizsga során feleletválasztós kérdésekkel fogsz találkozni, a sikeres vizsgához a kérdések legalább 75%-ra szükséges helyes választ adni.

A gyakorlati vizsga a tanfolyamon megismert hajón és kikötőben lesz. A gyakorlati vizsga feltétele az elméleti vizsga sikeres teljesítése, így az elméleti vizsgán történő bukás a gyakorlati vizsgaidőpontod befolyásolhatja!

A vizsgajelentkezéseket központilag mi intézzük. Fontos, hogy mind az elméleti, mind a gyakorlati vizsgára a kiírt időpont előtt 30 perccel érkezz meg a vizsga helyszínére. A késés azonnali bukást jelent.

A sikeres gyakorlati vizsgát követően egyből átveheted ideiglenes kishajó vezetői engedélyed (60 napig érvényes). A kártya formátumú hajós jogosítványt pedig postai úton kézbesíti a hajózási hatóság.

Mire jó a kedvtelési célú kisgéphajó vezetői engedély?

A kedvtelési célú kisgéphajó vezetői engedély (motorcsónak jogosítvány) megszerzését követően Európa belvízein (beltenger kivételével) kedvtelési céllal közlekedő maximum 12 fő befogadására alkalmas géppel meghajtott hajó vezetésére és gépi berendezéseinek kezelésére jogosít legfeljebb 20 m hajótesthosszig, felső lóerőkorátozás nélkül!

Biztonság

A tanfolyam biztonságos lebonyolítása érdekében gyakorlati oktatóink a tanfolyam megkezdése előtt rövid biztonsági oktatást tartanak. Az oktatóhajón megtalálható minden kötelező felszerelés, illetve az oktatás során mindenkinek biztosítunk mentőmellényt. A hajókezelésre és biztonságra vonatkozó oktatói utasításokat kötelező betartani.

Szükség van bármilyen előképzettségre a tanfolyamhoz?

Jogosítványszerző tanfolyamaink az alapoktól indulnak, így semmilyen előképzettségre nincs szükség.

A jelentkezés feltétele a betöltött 17. életév (gyakorlati vizsga feltétele a betöltött 18. életév), az alapfokú iskolai végzettség igazolása, valamint a kedvtelési célú kishajó vezetésére szóló orvosi alkalmassági igazolás (háziorvostól igényelhető).

Magatartás

Kérjük, hogy a tanfolyam során fokozottan ügyelj a társaid, valamint az oktatóhajó és a környezetedben lévő tárgyak épségére, illetve tartózkodj a szemeteléstől. A tanfolyamon csak józan, kipihent állapotban vehetsz részt. Fontos, hogy reggelizés és megfelelő hidratáció nélkül kérjük senki ne szálljon hajóra! Köszönjük!