BLACK FRIDAY AKCIÓ

Jelentkezz vagy ajándékozz belvízi kisgéphajó (motorcsónak) és vitorlás kishajó tanfolyamot 20-50% kedvezménnyel. Az akció november 28. (23:59-ig) tart. Részletek és jelentkezés

Karácsonyi ajándék

ajándékozz kishajó jogosítványt!

Ügyfélszolgálat

hétköznap 10.00 – 16.00

Kérdésed van? Segítünk!

Főoldal » Motorcsónak jogosítvány

Motorcsónak jogosítvány

99 990 Ft

+ Vizsga és hatósági díjak

Motorcsónak jogosítvány

A motorcsónak jogosítványszerző tanfolyam a kezdőknek szól. A tanfolyam során megtanulod a belvízi hajózás alapjait, gyakoroljuk a biztonságos kikötést és vízből mentést, valamint készség szinten, könnyedén kezelni a motorcsónakot a Dunán. A tanfolyam végére pedig megszerezheted kedvtelési célú kisgéphajó jogosítványod, amivel Európa belvizein vezethetsz motorcsónakot, jetski-t és elektromos hajót 20 méteres testhosszig.
99 990 Ft

+ Vizsga és hatósági díjak

Következő tanfolyam

Budapest

szeptember 10-11.

Budapest

október 8-9.

[toc]

A képzésről

Kisgéphajó vezetői engedély

Szeretnél motorcsónakotelektromos hajót, motoros yachtot vagy jet ski-t vezetni? Ahhoz, hogy egy motor meghajtású hajó kapitánya lehess először el kell végezned egy kedvtelési célú kisgéphajó vezetői tanfolyamot. Motorcsónak vezetői tanfolyamunk során a belvízi hajózás alapjaitól indulunk. A gyakorlatorientált képzés végére akár még csak most ismerkedsz a hajózással, akár már rendelkezel némi tapasztalattal magabiztos elméleti és gyakorlati tudással rendelkezel. A sikeres kisgéphajó vizsga után (már a kisgéphajó vezetői engedély birtokában) pedig lóerőkorlátozás nélkül hajózhatsz immár kapitányként a barátaiddal a Dunán, Tiszán vagy az Európai Unió számtalan folyóján és belvízének egyikén, így akár a Balatonon is.

Kedvtelési célú kisgéphajó-vezetői engedély

A 14,7 kW-ot meghaladó motorteljesítményű, vagy 7 m testhosszt meghaladó kisgéphajó, illetve elektromos hajó vezetéséhez kisgéphajó vezetői engedély szükséges.

kedvtelési célú kisgéphajó vezetői engedély (motorcsónak jogosítvány) megszerzését követően Európa belvízein (beltenger kivételével folyók, tavak és csatornák) kedvtelési céllal közlekedő maximum 12 fő befogadására alkalmas géppel meghajtott hajó vezetésére és gépi berendezéseinek kezelésére jogosít legfeljebb 20 m hajótesthosszig, felső lóerőkorátozás nélkül!

Elektromos hajó jogosítvány

Tudtad? A kedvtelési célú kisgéphajó-vezetői engedélyeddel a Balatonon is vezethetsz legalább 14,7 kW teljesítményű elektromos hajót!

Jelentkezés

Jet ski jogosítvány

A kedvtelési célú kisgéphajó-vezetői engedélyeddel (jet-ski jogosítvány) magyar belvizeken vezethetsz jet-skit és a Balatonon elektromos jet skit is!

Motorcsónak tanfolyam menete

A motorcsónak tanfolyam során a belvízi hajózás alapjaitól indulunk, megtanuljuk a hajózáshoz szükséges csomókat, felkészítünk és alaposan begyakoroljuk a közlekedési hatóság által szervezett elméleti és gyakorlati vitorlás vizsga feladataira (pl: vízből mentés). A biztonság éppúgy fontos számunkra, mint a sikeres vizsgára történő felkészítés. A motorcsónak vizsga feladatainak begyakorlásán kívül fontos szempont, hogy valódi gyakorlati tudással rendelkező kapitányokat képezzünk akik egy váratlan helyzetben is magabiztosan helyt tudjanak állni.

Belvízi kisgéphajó tanfolyam

Az elméleti tanfolyam során átvesszük a hajózás alapjait és a sikeres elméleti vizsgához szükséges tananyagot, valamint lehetőséget biztosítunk az elméleti tananyag online, önálló gyakorlására is!

Kisgéphajó tanfolyam a Dunán

A budapesti belvízi kisgéphajó tanfolyam 2 gyakorlati alkalomból áll. Mindkét gyakorlati napon 3-4 fős csoportokban beosztva leszünk a vízen. A elsajátítjuk a motorcsónak kezelését, valamint begyakoroljuk a gyakorlati vizsgafeladatokat is. A gyakorlati kisgéphajó tanfolyam célja, hogy kellő magabiztossággal tudjuk kezelni a motors hajót a Duna sodrásában és a vizsgafeladatok se okozzanak gondot. A képzési napok reggel 9-től délután 18 óráig tartanak, előre meghatározott csoportbeosztás alapján. Minden csoport esetén 2,5 – 3 órás gyakorlati alkalommal érdemes számolni.

Tudtad? A kisgéphajó tanfolyam során kedvezményes áron 2 kishajó jogosítványt is megszerezhetsz! A kisgéphajó vezetői engedély (motoros hajó jogosítvány) megszerzésén kívül lehetőséged van a vitorlás jogosítvány (vitorlás kishajó vezetői engedély) megszerzésére is. A vitorlás jogosítvány birtokában kedvtelési céllal közlekedő maximum 12 fő befogadására alkalmas legfeljebb 20 m hajóhosszal rendelkező vitorlás kishajót is vezethetsz. 

Iratkozz be Összevont kishajó tanfolyamunkra kedvezményes áron!

Tananyag

A tanfolyam során a közlekedési hatóság által szervezett vizsgára történő felkészítésen kívül további elméleti és gyakorlati témákat is érintünk:

 • Hajózási földrajz, vízrajz
 • Meteorológia
 • Hajózás alapjai, Hajózási szabályzat
 • Hajós szaknyelv megismerése
 • Nyíltvízi manőverek
 • Kormány, kül- és belmotor, valamint a kötelek kezelése
 • Kikötői manőverek (elindulás és kikötés)
 • Idegen kikötőben történő kikötés
 • Bójára állás, horgonyzás
 • Vízből mentés

Motorcsónak vizsga

A kedvtelési célú kisgéphajó vezetői engedély (motorcsónak, elektromos hajó jogosítvány) megszerzésének feltétele a KAV Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont által szervezett elméleti és gyakorlati vizsgák sikeres teljesítése. Az elméleti motorcsónak vizsgát a vizsgázók számítógépen teljesítik a Hajózási Hatóság Budapesten található vizsgaközpontjában.

A gyakorlati vizsgára történő jelentkezés előfeltétele az elméleti vizsga sikeres teljesítése. A gyakorlati vizsgát a sikeres elméleti vizsga letétele után (18 hónapon belül) be kell fejezni.

Az elméleti és gyakorlati vizsgára történő jelentkezést a Lazy Jack végzi, így a vizsgázóknak nincs semmilyen adminisztratív teendője – így csak a vizsgára történő felkészülésre kell koncentrálni!

Kisgéphajó vezetői tanfolyam részvételének feltételei

A motorcsónak vezetői tanfolyamon történő részvételhez, valamint az elméleti és gyakorlati vitorlás vizsga jelentkezésének feltételei:

 • betöltött 17. életév (gyakorlati vizsga feltétele a betöltött 18. életév)
 • alapfokú iskolai végzettség igazolása (bizonyítvány másolata)
 • kishajó vezetésére szóló orvosi alkalmassági igazolás (háziorvostól igényelhető)
 • személyi igazolvány alapján kitöltött jelentkezési lap
 • személyi igazolvány, valamint a lakcímkártya másolata
 • 2 db színes igazolványkép

Kisgéphajó tanfolyam időpontok (2023)

Budapesti kisgéphajó tanfolyam a Dunán

KonzultációGyakorlati tanfolyamElméleti vizsga (terv)Gyakorlati vizsga (terv)
március 23.április 1-2.április 12.április 14.
április 13.április 22-23.május 8.május 11.
május 11.május 20-21.június 5.június 8.
június 8.június 17-18.június 26.június 29.
július 6.július 17-18.július 24.július 27.
augusztus 3.augusztus 19-20.augusztus 21.augusztus 24.
szeptember 7.szeptember 16-17.szeptember 25.szeptember 28.
október 5.október 14-15.október 16.november 2.

Az elméleti felkészítés online képzési felületünkön, egyénileg történik, illetve a vizsgafelkészüléshez online teszt programunkat is használhatjátok! A felmerülő kérdésekkel kapcsolatban emailben, illetve előre egyeztetett időpontban konzultációt biztosítunk.

A gyakorlati vizsgát csak az elméleti vizsga sikeres teljesítését követően lehet tenni! A gyakorlatokra 3-4 fős csoportokba lesztek beosztva. Ha többen jöttök, akkor természetesen van rá lehetőség hogy egy csoportba kerüljetek!

Jelentkezés

Kisgéphajó tanfolyam helyszíne

A kisgéphajó tanfolyamunk elméleti tanfolyama online történik. A gyakorlati tanfolyam pedig Budapesten zajlik. Az elméleti, valamint a gyakorlati vizsgák helyszíne Budapest.

Motorcsónak jogosítvány ára

Kedvtelési célú kisgéphajó vezetői képzés Budapest99 990 Ft
Összevont kedvtelési célú kishajó (vitorlás és motorcsónak) tanfolyam189 990 Ft

A motorcsónak jogsi árát részben a képzés díja adja meg, ami tartalmazza:

 • a gyakorlatorientált képzés díját, valamint
 • az elméleti tananyag díját.

A képzés díja nem tartalmazza a hatósági vizsgadíjat, valamint a kártya formátumú jogosítvány kiállításának díját.

Hatósági díjak

Hatósági díjak, melyek a kisgéphajó tanfolyam díján felül fizetendők:

Kedvtelési célú vitorlás kishajó-vezető vizsgadíj30 000 Ft
Kedvtelési célú kisgéphajó vezető vizsga díj30 000 Ft
Összevont kedvtelési célú kishajó (vitorlás és motorcsónak) vezetői vizsga54 000 Ft
Kártya formátumú jogosítvány (okmány) kiállításának díja13 000 Ft

Sikeres kisgéphajó vizsga után

Az elméleti és gyakorlati kishajó vizsga sikeres teljesítését követően kártya formátumú nemzetközi kedvtelési célú kishajó vezetői jogosítványunk (legyen szó akár vitorlás kishajóról és/vagy kisgéphajóról) személyesen a hajózási hatóság ügyfélszolgálatainak egyikén (Budapest, Siófok, Mohács) igényelhetjük (okmány kiállítási kérelem).

Az okmány kiállítási kérelem benyújtásakor a következő dokumentumokra van szükség:

 • 1 db igazolványkép
 • az okmány kiállítási díj befizetésének igazolását

A kártya formátumú jogosítvány kiállításának díja 13 000 Ft. Fontos, hogy egyedül a budapesti ügyfélszolgálaton van lehetőség a helyszínen befizetni az okmány kiállításának díját, ellenkező esetben szükség van a befizetést igazoló banki bizonylatra!

A kérelem benyújtását követően a helyszínen az összes kedvtelési képesítést tartalmazó adatlapot kapunk, ami ideiglenesen jogosít a képesítésnek megfelelő hajó vezetésére a kártya formátumú jogosítvány kiállításáig (de maximum 60 napig). A frissen megszerzett kishajó jogosítványunkkal már bátran vezethetsz elektromos hajót a Balatonon, vagy egyéb gépi meghajtású hajót például a Dunán vagy a Tiszán!

Gyakran ismételt kérdések

Mire jó a kedvtelési célú kisgéphajó vezetői engedély?

A kedvtelési célú kisgéphajó vezetői engedély (motorcsónak jogosítvány) megszerzését követően Európa belvízein (beltenger kivételével) kedvtelési céllal közlekedő maximum 12 fő befogadására alkalmas géppel meghajtott hajó vezetésére és gépi berendezéseinek kezelésére jogosít legfeljebb 20 m hajótesthosszig, felső lóerőkorátozás nélkül!

Szükség van bármilyen előképzettségre a tanfolyamhoz?

Kisgéphajó vezetői tanfolyamunk során a belvízi hajózás alapjaitól indulunk. A gyakorlatorientált képzés végére akár még csak most ismerkedsz a hajózással, akár már rendelkezel némi tapasztalattal magabiztos elméleti és gyakorlati tudással rendelkezel.

Mennyibe kerül a kisgéphajó tanfolyam?

A budapesti kisgéphajó tanfolyam (kedvtelési célú kisgéphajó vezető képzés) díja 99 990 Ft. A képzés díja tartalmazza a gyakorlatorientált képzés díját, valamint az elméleti tananyag díját. A képzés díja nem tartalmazza a hatósági vizsgadíjat, valamint a kártya formátumú jogosítvány kiállításának díját.

Mekkora hajót vezethetek jogosítvány nélkül?

Magyarország belvízein 14,7 kW motorteljesítmény (20 lóerő) alatti hajókat, amennyiben nem hosszabbak 7 méternél jogosítvány nélkül is vezethetők. Ha ennél nagyobb hajót, jet ski-t vagy elektromos hajót szeretnél vezetni motorcsónak jogosítványra van szükséged.

Következő tanfolyam

Budapest

szeptember 10-11.

Budapest

október 8-9.

Elakadtál, kérdésed van?