Jelentkezz az elsők között Budapesten induló motorcsónak tanfolyamunkra!

Az első 10 beiratkozó 15% kedvezménnyel (84 990 Ft) vehet részt 2022 tavaszán Budapesten induló kedvtelési célú kisgéphajó tanfolyamunkon. Részletek

A beiratkozás folyamatos

belvizi és tengeri tanfolyamok

Ügyfélszolgálat

hétköznap 10.00 – 16.00

Kérdésed van? Segítünk!

Főoldal » Motorcsónak jogosítvány

Motorcsónak jogosítvány

99 990 Ft-tól

+ Vizsga és hatósági díjak

Motorcsónak jogosítvány

A motorcsónak tanfolyam elvégzését követően lóerőkorlátozás nélkül vezethetsz Európa belvízein motorcsónakot, motoros hajót, yachtot, jetski-t és elektromos hajót maximum 20 méteres hajóhosszig, lóerőkorlátozás nélkül! A tanfolyam végére megtanulod a belvizi hajózás alapjait, ha a Dunán, Tiszán vagy más belvízen, folyón szeretnél kisgéphajót vezetni.
99 990 Ft-tól

+ Vizsga és hatósági díjak

Következő tanfolyam

Balatonfüred

2022. április

Budapest

2022. április

A képzésről

Kisgéphajó vezetői engedély

Szeretnél motorcsónakotelektromos hajót, motoros yachtot vagy jet ski-t vezetni? Ahhoz, hogy egy motor meghajtású hajó kapitánya lehess először el kell végezned egy kedvtelési célú kisgéphajó vezetői tanfolyamot. Kisgéphajó vezetői tanfolyamunk során a belvízi hajózás alapjaitól indulunk. A gyakorlatorientált képzés végére akár még csak most ismerkedsz a hajózással, akár már rendelkezel némi tapasztalattal magabiztos elméleti és gyakorlati tudással rendelkezel. A sikeres kisgéphajó vizsga után (már a kisgéphajó vezetői engedély birtokában) pedig lóerőkorlátozás nélkül hajózhatsz immár kapitányként a barátaiddal a Dunán, Tiszán vagy az Európai Unió számtalan folyóján és belvízének egyikén, így akár a Balatonon is.

Kedvtelési célú kisgéphajó-vezetői engedély

A 14,7 kW-ot meghaladó motorteljesítményű, vagy 7 m teszthosszt meghaladó kisgéphajó, illetve elektromos hajó vezetéséhez kisgéphajó vezetői engedély szükséges.

kedvtelési célú kisgéphajó vezetői engedély (motorcsónak jogosítvány) megszerzését követően Európa belvízein (beltenger kivételével folyók, tavak és csatornák) kedvtelési céllal közlekedő maximum 12 fő befogadására alkalmas géppel meghajtott hajó vezetésére és gépi berendezéseinek kezelésére jogosít legfeljebb 20 m hajótesthosszig, felső lóerőkorátozás nélkül!

Elektromos hajó jogosítvány

Tudtad? A kedvtelési célú kisgéphajó-vezetői engedélyeddel a Balatonon is vezethetsz legalább 14,7 kW teljesítményű elektromos hajót! Jelentkezz Balatonfüreden induló tanfolyamunkra és vizsgázz elektromos hajón!

Jelentkezés

Motorcsónak tanfolyam menete

A motorcsónak tanfolyam során a belvízi hajózás alapjaitól indulunk, megtanuljuk a hajózáshoz szükséges csomókat, felkészítünk és alaposan begyakoroljuk a Közlekedési Hatóság által szervezett elméleti és gyakorlati vitorlás vizsga feladataira (pl: vízből mentés). A biztonság éppúgy fontos számunkra, mint a sikeres vizsgára történő felkészítés. A motorcsónak vizsga feladatainak begyakorlásán kívül fontos szempont, hogy valódi gyakorlati tudással rendelkező kapitányokat képezzünk akik egy váratlan helyzetben is magabiztosan helyt tudjanak állni.

Belvízi kisgéphajó tanfolyam

Az elméleti tanfolyam során átvesszük a hajózás alapjait és a sikeres elméleti vizsgához szükséges tananyagot, valamint lehetőséget biztosítunk az elméleti tananyag online, önálló gyakorlására is!

Kisgéphajó tanfolyam a Balatonon

A balatoni kisgéphajó tanfolyam során egy teljes napot vízen töltünk, hogy kellő magabiztossággal tudjuk kezelni a motors hajót és begyakoroljuk a vizsgafeladatokat. A képzési napok reggel 9-től délután 6-ig tartanak.

Budapesti kisgéphajó tanfolyam a Dunán

A budapesti belvízi kisgéphajó tanfolyam során 2 alkalommal, alkalmanként fél napot töltünk vízen, hogy kellő magabiztossággal tudjuk kezelni a motors hajót a Duna sodrásában és begyakoroljuk a vizsgafeladatokat. A képzési napok reggel 9-től délután 6-ig tartanak, délelőtti és délutáni csoportokban.

Tudtad? A balatoni kisgéphajó tanfolyam során kedvezményes áron 2 kishajó jogosítványt is megszerezhetsz! A kisgéphajó vezetői engedély (motorcsónak jogosítvány) megszerzésén kívül lehetőséged van a vitorlás jogosítvány (vitorlás kishajó vezetői engedély) megszerzésére is. A vitorlás jogosítvány birtokában kedvtelési céllal közlekedő maximum 12 fő befogadására alkalmas legfeljebb 20 m hajóhosszal rendelkező vitorlás kishajót is vezethetsz. 

Iratkozz be Összevont kishajó tanfolyamunkra kedvezményes áron!

Tananyag

A tanfolyam során a Közlekedési Hatóság által szervezett vizsgára történő felkészítésen kívül további elméleti és gyakorlati témákat is érintünk:

 • Hajózási földrajz, vízrajz
 • Meteorológia
 • Hajózás alapjai, Hajózási szabályzat
 • Hajós szaknyelv megismerése
 • Nyíltvízi manőverek
 • Kormány, kül- és belmotor, valamint a kötelek kezelése
 • Kikötői manőverek (elindulás és kikötés)
 • Idegen kikötőben történő kikötés
 • Bójára állás, horgonyzás
 • Vízből mentés
 • Bérlésre történő felkészítés (hajó átadás-átvétel)

Motorcsónak vizsga

A kedvtelési célú kisgéphajó vezetői engedély (motorcsónak, elektromos hajó jogosítvány) megszerzésének feltétele a KAV Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont által szervezett elméleti és gyakorlati vizsgák sikeres teljesítése. Az elméleti motorcsónak vizsgát a vizsgázók számítógépen teljesítik a Hajózási Hatóság Budapesten található vizsgaközpontjában.

Havonta több lehetőség adott mindegyik vizsgahelyszínen, melyből a tanuló bármelyiket választhatja, amelyik szimpatikus. Az elméleti vizsgára jelentkezés feltétele az elméleti tanfolyam teljesítése.

A gyakorlati vizsgára történő jelentkezés előfeltétele az elméleti vizsga sikeres teljesítése. A gyakorlati vizsgát a sikeres elméleti vizsga letétele után (18 hónapon belül) be kell fejezni.

Az elméleti és gyakorlati vizsgára történő jelentkezést a Lazy Jack végzi, így a vizsgázóknak nincs semmilyen adminisztratív teendője – így csak a vizsgára történő felkészülésre kell koncentrálni!

Kisgéphajó vezetői tanfolyam részvételének feltételei

A kishajó vezetői tanfolyamon történő részvételhez, valamint az elméleti és gyakorlati vitorlás vizsga jelentkezésének feltételei:

 • betöltött 17. életév (gyakorlati vizsga feltétele a betöltött 18. életév)
 • alapfokú iskolai végzettség igazolása (bizonyítvány másolata)
 • kishajó vezetésére szóló orvosi alkalmassági igazolás (háziorvostól igényelhető)
 • személyi igazolvány alapján kitöltött jelentkezési lap
 • személyi igazolvány másolata
 • 2 db színes igazolványkép
 • a képzés díjának befizetése

Kisgéphajó tanfolyam időpontok (2022)

A 2022-ben induló tanfolyamokra a jelentkezés folyamatos, azonban a végleges időpontokat 2022. március első napjaiban fogjuk meghirdetni. Ha már a szezon elején szeretnél jogosítványt szerezni akkor érdemes előre jelentkezni, a szezon első időpontjai rendkívül gyorsan szoktak elkelni.

A vitorlás és kisgéphajó (motorcsónak) tanfolyamok is az elméleti tudás elsajátításával kezdődnek, az elméleti felkészítés online, egyénileg történik (az elméleti tananyagot a díj tartalmazza), illetve a vizsgafelkészüléshez online teszt programunkat is használhatjátok!

A gyakorlati vizsgát csak az elméleti vizsga sikeres teljesítését követően lehet tenni! A gyakorlatokra 5 fős csoportokba lesztek beosztva. Ha többen jöttök, akkor természetesen van rá lehetőség hogy egy csoportba kerüljetek!

Jelentkezés

Kisgéphajó tanfolyam helyszíne

A kisgéphajó tanfolyamaink két helyszínen zajlanak:

 • Balatonfüred (az összevont kishajó tanfolyamosok esetében, illetve balatoni képzést választóknak)
 • Budapest (budapesti helyszínt választóknak, kizárólag kisgéphajó tanfolyamra jelentkezőknek)

A tantermi elméleti oktatás mellett minden diákunknak hozzáférést biztosítunk az elméleti vizsga online (önálló) gyakorlására. Az elméleti vizsga helyszíne Budapest.

Motorcsónak jogosítvány ára

Kedvtelési célú kisgéphajó vezetői képzés Budapest99 990 Ft
Kedvtelési célú kisgéphajó vezetői képzés Balatonfüred119 990 Ft
Összevont kedvtelési célú kishajó (vitorlás és motorcsónak) tanfolyam164 990 Ft

A képzés díja tartalmazza a gyakorlatorientált képzés díját, valamint az elméleti tananyag díját. A képzés díja NEM tartalmazza a hatósági vizsgadíjat, valamint a kártya formátumú jogosítvány kiállításának díját.

Hatósági díjak

Hatósági díjak, melyek a kisgéphajó tanfolyam díján felül fizetendők:

Kedvtelési célú vitorlás kishajó-vezető vizsgadíj30 000 Ft
Kedvtelési célú kisgéphajó vezető vizsga díj30 000 Ft
Összevont kedvtelési célú kishajó (vitorlás és motorcsónak) vezetői vizsga54 000 Ft
Kártya formátumú jogosítvány (okmány) kiállításának díja13 000 Ft

Sikeres kisgéphajó vizsga után

Az elméleti és gyakorlati kishajó vizsga sikeres teljesítését követően kártya formátumú nemzetközi kedvtelési célú kishajó vezetői jogosítványunk (legyen szó akár vitorlás kishajóról és/vagy kisgéphajóról) személyesen a hajózási hatóság ügyfélszolgálatainak egyikén (Budapest, Siófok, Mohács) igényelhetjük (okmány kiállítási kérelem).

Az okmány kiállítási kérelem benyújtásakor a következő dokumentumokra van szükség:

 • 1 db igazolványkép
 • az okmány kiállítási díj befizetésének igazolását

A kártya formátumú jogosítvány kiállításának díja 13 000 Ft. Fontos, hogy egyedül a budapesti ügyfélszolgálaton van lehetőség a helyszínen befizetni az okmány kiállításának díját, ellenkező esetben szükség van a befizetést igazoló banki bizonylatra!

A kérelem benyújtását követően a helyszínen az összes kedvtelési képesítést tartalmazó adatlapot kapunk, ami ideiglenesen jogosít a képesítésnek megfelelő hajó vezetésére a kártya formátumú jogosítvány kiállításáig (de maximum 60 napig). A frissen megszerzett kishajó jogosítványunkkal már bátran vezethetsz elektromos hajót a Balatonon, vagy egyéb gépi meghajtású hajót például a Dunán vagy a Tiszán!

Hajós iskola

A Lazy Jack hajós és vitorlás iskola célja, hogy a kedvtelési célú belvízi hajózást népszerűsítse, legyen szó vitorlásról, elektromos hajóról vagy kisgéphajóról és segítse kinevelni a balatoni kapitányok következő generációját.

Gyakran ismételt kérdések

Mire jó a kedvtelési célú kisgéphajó vezetői engedély?

A kedvtelési célú kisgéphajó vezetői engedély (motorcsónak jogosítvány) megszerzését követően Európa belvízein (beltenger kivételével) kedvtelési céllal közlekedő maximum 12 fő befogadására alkalmas géppel meghajtott hajó vezetésére és gépi berendezéseinek kezelésére jogosít legfeljebb 20 m hajótesthosszig, felső lóerőkorátozás nélkül!

Szükség van bármilyen előképzettségre a tanfolyamhoz?

Kisgéphajó vezetői tanfolyamunk során a belvízi hajózás alapjaitól indulunk. A gyakorlatorientált képzés végére akár még csak most ismerkedsz a hajózással, akár már rendelkezel némi tapasztalattal magabiztos elméleti és gyakorlati tudással rendelkezel.

Mennyibe kerül a kisgéphajó tanfolyam?

A budapesti kisgéphajó tanfolyam (kedvtelési célú kisgéphajó vezető képzés) díja 99 990 Ft, míg a balatoni kisgéphajó tanfolyam díja 119 990 Ft. A képzés díja tartalmazza a gyakorlatorientált képzés díját, valamint az elméleti tananyag díját. A képzés díja NEM tartalmazza a hatósági vizsgadíjat, valamint a kártya formátumú jogosítvány kiállításának díját.

Mekkora hajót vezethetek jogosítvány nélkül?

Magyarország belvízein 14,7 kW motorteljesítmény (20 lóerő) alatti hajókat, amennyiben nem hosszabbak 7 méternél jogosítvány nélkül is vezethetők. Ha ennél nagyobb hajót, jet ski-t vagy elektromos hajót szeretnél vezetni motorcsónak jogosítványra van szükséged.

Következő tanfolyam

Balatonfüred

2022. április

Budapest

2022. április

Elakadtál, kérdésed van?