Barion Pixel

FRISS A kishajó tanfolyamok vizsgadíjai 2024. február 3-tól emelkednek.

A beiratkozás folyamatos

induló tanfolyamainkra!

Ügyfélszolgálat

hétköznap 10.00 – 16.00

Kérdésed van? Segítünk!

10 dolog, amire figyelj oda a hajó vízellátása során

Hajózni ma már egyáltalán nem kényelmetlen dolog. Sőt, ha mindenre figyelsz, szinte olyan, mintha csak a szárazföldön lennél. A jól felszerelt fedélzet mellett azonban másra is ügyelni kell. A vízre szállás pedig kisebb lemondásokkal járhat. De ez nem azt jelenti, hogy ne lehetne zuhanyozni, mosogatni, főzni és étkezni egy hosszú úton. Csak okosan érdemes csinálni.

Készülj fel a vízre szállásra!

Kihajózás előtt több mindenre is figyelni kell. Ha hosszú útra készülsz, kulcsfontosságú, hogy figyelj oda a hajó vízellátására. A mottó: ne pazarolj!

1. Zuhanyzás

Hajón is lehet zuhanyozni, de ajánlott spórolni a vízzel. Főleg akkor, ha sós vízen hajózol, mert akkor az édesvízi tartályt kell használni. Egyetlen zuhanyzás körülbelül 10 litert jelent percenként. A tartályok megóvása érdekében jó megoldás lehet, ha a legénység megmossa magát útközben a vizeken – ha már úgyis kéznél van. A sós víz egyébként is egészséges, habár elsőre furcsa, meg lehet szokni. Így pedig a nap végén legfeljebb csak egy végső mosakodást kell végezni a friss meleg vízzel és a zuhanyzóval.

2. Mosogatási praktikák

Néhány jól felszerelt hajón kényelmes csap is található a konyhában. Ez ideális nemcsak a gyümölcsök és zöldségek leöblítéséhez, hanem az edények mosogatásához is.

A mosogatást szintén ne ész nélkül végezd. A legtöbb hajó konyhájában található sós vizes szivattyú is, amit használhatsz az edények mosogatásához, mielőtt friss vízzel öblítenéd le azokat.

3. Főzés a vizeken

Tudtad, hogy a tengervíz akár főzésre is használható? Csak győződj meg róla, hogy tiszta. A Földközi-tenger viszonylag magas sótartalma sokkal magasabb például az óceán sótartalmánál, így elegendő a folyadék összegének negyed részét tengervízként használni. Ezáltal akár kevés vízzel is főzhetsz, vagy akár a gyorsfőző kukta segítségével a tésztához felhasznált vizet is visszagyűjtheted, ami kiváló az edények mosogatásához!

Ha a Balatonon hajózol, használj inkább tartályvizet a főzéshez. Ezzel viszont szintén spórolni kell.

4. Étkezési szabályok

Amikor étkezéshez használsz vizet a hajón, általában palackos víz a javasolt. Fontos, hogy legalább napi három liter vízzel számolj személyenként, ezért gondoskodj róla, hogy elegendő mennyiséget vigyél magaddal az útra.

A hajó padlója alatt sok helyet találhatsz a palackok tárolására. Javasolt eltávolítani a címkéket, ha azok papírból készültek, hiszen ezen a részen a nedvesség miatt azok elázhatnak, a rajta található információk elmosódhatnak.

étkezés a hajón

5. Reggel kávé vagy tea? Használj palackozott vizet!

    Az iváshoz használj vizet a tartályból, például a reggeli kávé vagy tea elkészítéséhez. Ha szeretnéd elkerülni a gyomorproblémákat, ajánlott nem forráspont alatti hőmérsékletű tartályvizet inni, hanem inkább palackozott vizet használni.

    6. Szivárgások

    Ha a hajó nyomáskapcsolóval ellátott elektromos szivattyúval felszerelt, akkor figyelmeztetést ad ki, ha bármilyen szivárgás történik! Ha a nyomáskapcsoló lassan kapcsolja ki a szivattyút, vagy ha a szivattyú időszakosan bekapcsol, biztos lehetsz benne, hogy szivárgásról van szó.

    Ha nincs látható szivárgás, távolítsd el a nyomáskapcsolót. Néha a membrán megsérülhet. Ebben az esetben cserélni kell, valamint a kis kapcsolót is, ami szintén elromolhat.

    A nyomáskapcsoló beállítható. Egy csavar a nyomáskapcsoló végén lehetővé teszi, hogy a szivattyú gyorsan elinduljon és leálljon. Ezt az állítást próba-szerencse módszerrel végezheted, lassan meghúzva vagy lazítva a csavart, amíg a kívánt eredményt el nem éred.

    7. Felkészülés a téli szezonra

    Amikor a víz megfagy valamelyik készülékben, az károsíthatja a teljes rendszert. Elengedhetetlen ezért az összes készülék megelőző ürítése. Győződj meg róla, hogy az üzemanyagtartály, szivattyú, puffertartály és melegvíztartály üres, valamint hogy az összes csap nyitva van.

    8. Vízkészítő berendezés

    A modern hajók többsége már rendelkezik sótalanítóval. Míg korábban főleg csak az óceánjárók és rutinos kapitányok használták, ma már szinte mindenki számára elérhetővé vált ez a kiegészítő, ami kompakt méretekkel és alacsony energiafogyasztással, illetve a fedélzeten található akkumulátorokkal is működik.

    9. Szivattyúk

    A szivattyú – mint ahogyan több pontban is említettük – kulcsfontosságú eszköz a hajókon. Az automata szivattyúk jól kezelik a szivárgásokat, ha pedig megtelik a hajó alja vízzel, egy fenékszivattyú segítségével lehet kiszívni azt. Bármelyik típusú szerszám is válik szükségessé, a Zákány Szerszámház széles kínálatából gyorsan és egyszerűen beszerezheted azt!

    10. Biztonság

    Ha nem is közvetlenül csak a vízellátáshoz kapcsolódik, a biztonsági szempontok mellett nem lehet elmenni szó nélkül. Hiszen hajózni nem játék, és tisztában kell lenni az esetleges kockázatokkal, veszélyekkel. Legyen mentőmellény a fedélzeten, ismerd az alapvető biztonsági rendszerek és felszerelések használatát. Figyelj a környezeti szempontokra és az időjárási viszonyokra. Egy vihar, erős szél pedig akár hirtelen is lecsaphat, ezért ébernek kell lenni. Tartsd a megfelelő sebességet, figyelj a jelzőfényekre és a hajózási útvonalakra is. Ha te vagy a kapitány, a legénységért is felelősséggel tartozol.

    hajó biztonság

    Hajózz ki!

    Összegezve tehát a következőket kell figyelembe venned a vízellátás során:

    • Amikor zuhanyzol, érdemes spórolni a vízzel, különösen, ha sós vízen hajózol. 
    • Használd a hajó konyhájában lévő sósvíz-szivattyút az edények mosogatásához, mielőtt friss vízzel leöblíted azokat.
    • Ha a tenger vizét szeretnéd főzéshez használni, mindenképpen győződj meg róla, hogy az tiszta.
    • Válassz palackozott vizet az iváshoz.
    • Figyelj a szivárgásokra, ellenőrizd és ürítsd a rendszert a téli szezon előtt, valamint lehetőség szerint szerelj be egy sótalanító berendezést. A szivattyúk kulcsfontosságúak a hajón, ezért rendszeresen ellenőrizd és tartsd rendben őket. 
    • Végül pedig ne feledkezz meg az alapvető biztonsági előírásokról sem. Legyenek megfelelő mentőmellények a fedélzeten, ismerd meg a biztonsági rendszereket és felszereléseket, figyelj a környezetre és az időjárási viszonyokra, illetve mindig vállalj felelősséget az egész csapat biztonságáért.

    Ha már mindennel tisztában vagy, nem maradt más hátra, mint a kihajózás!