Barion Pixel

FRISS A kishajó tanfolyamok vizsgadíjai 2024. február 3-tól emelkednek.

A beiratkozás folyamatos

induló tanfolyamainkra!

Ügyfélszolgálat

hétköznap 10.00 – 16.00

Kérdésed van? Segítünk!

Balaton legjobb éttermei 2024-ben: különleges helyek nyomában

Ha nyaralás, akkor Balaton. Valószínűleg a legtöbb magyar ember számára ez az a hely, ahová szinte hazajár kikapcsolódni. Még akár külföldieknek is. Egyesek az északi-, míg mások a déli partot favorizálják. De nemcsak a fürdés miatt olyan népszerű a magyar tenger. Sőt, manapság már talán nem is ez a legfontosabb szempont. Így vagy úgy, a gasztronómiai élmények minden helyet alapjaiban határoznak meg: ha nem lehet enni egy jót, akkor semmit sem lehet. Ez a Balatonra viszont aligha igaz. Nézzük, miket nem szabad kihagyni, avagy a Balaton legjobb éttermei 2024-ben.

Gasztronómia és a magyar tenger: örök kedvencek és specialitások

Ha Balaton, akkor sajtos-tejfölös lángos (szigorúan fokhagymával), hekk és kovászos uborka. Na és persze napozás, fürdés, labdázás, csendes pihenés – amennyire a hangos kukoricaárusok engedik. Aki viszont még inkább felfedezné a magyar tenger különlegességeit, annak sem kell aggódnia. Hiszen a gasztronómiai élmények nem merülnek ki annyiban, hogy a szabadstrandon kérünk egy lángost. Érdemes ezért megismerni a magyar tenger legjobbjait. De mitől is lesz jó egy étterem? Kiváló alapanyag, szenvedély, panoráma, ízig-vérig hozzáértő, udvarias vendéglátósok – na és persze illedelmes vendégek. Minimum. A többi pedig a ráadás.

Észak Balaton legjobb éttermei

Legjobb balatoni éttermek 2024-ben

A legjobb éttermek hosszú listát érdemelnek. Ez jó hír, hiszen a Balaton tele van jobbnál jobb, különleges helyekkel. Aligha lehetne azonban hitelesen bemutatni az összes létező vendéglőt, csárdát és fogadót. Az is elképzelhető, hogy az összeállítás némiképp szubjektív, hiszen ízlések és pofonok. Az viszont biztos, hogy a listára felkerült éttermek egytől egyig a Balaton meghatározó éttermei. Különleges fogásokkal, speciális kínálattal, lenyűgöző panorámákkal.

Válogatásunkban külön vizsgáljuk a két partszakaszt, hiszen aki ismeri a Balaton-életérzést, pontosan tudja, hogy az északi- és déli part mennyire más hangulatú, illetve mennyivel másabb stílust képviselnek. Akarva akaratlanul. Nem lehet azt mondani, hogy egyik jobb a másiknál, de vannak, akik tízből kilencszer az egyiket, vagy másikat választják, mert egyszerűen jobban kedvelik.

Északi part: a lenyűgöző panoráma és elegancia otthona

Az északi parton nehéz lenne olyan helyet találni, ahol ne fogadná megnyerő látvány az embert. Gondoljunk csak a badacsonyi látképre egy jó bor mellett. Amihez egy kiváló ebéd párosul. Az északi parton található éttermek ugyanis nagyon jó érzékkel használják ki a hely adottságait, így a legszebb területeken, szép kilátás mellett találhatunk igényes vendéglőket, speciális ételeket. Nevesítsünk is meg pár méltán híres és népszerű éttermet a Balaton északi partjáról.

Balaton felvidék legjobb éttermei

Hatlépcsős Étterem (Balatonfüred)

A Hatlépcsős (vagy Muskátli Borozó) egy igazán egyedi étterem Balatonfüreden, ami leginkább speciális pirítósairól, különleges ételeiről híres. Aki szereti a különleges gasztronómiai élményeket, vagy új ízeket kipróbálni, jó helyen jár. Aki csak enne egy jó halászlét, vagy sült harcsát, szintén. Ha pedig végeztünk, kiváló borokkal öblíthetünk.

Borcsa Étterem (Balatonfüred)

A Borcsa egy igazi északi parti, elegáns étterem. A halaktól kezdve a grillezett húsokig elég széles a választék, tévedni pedig nem nagyon lehet. Na és persze a helyi borvidék legjobbjai sem hiányozhatnak az itallapról.

Szent Donát Borkúria (Csopak)

Ha eddig azt mondtuk, Balaton északi partján nehéz olyan helyet találni, ahol ne lenne gyönyörű kilátás és panoráma, akkor nem a Szent Donát Borkúria lesz az a hely, ami rácáfol erre az állításra. Igaz, egy kissé kakukktojás, hiszen már kevésbé étteremről, inkább az egyik legjobb borászatról van szó, a kiszolgálást, és minden egyéb szempontot ideértve.

Déli part: naplemente és életérzés

Akinek az eszébe vésődött Balaton egyik legszebb tájképe, a Badacsony a túloldalról, valószínűleg a déli part szerelmese. A mozgástér itt is elég nagy, kilátók sokasága, hangulatos városok, szabadstrandok. Na és persze Zamárdi, avagy a Balaton Sound, vagy Siófok, bármikor nyáron. De nemcsak a fiatalok számára lehet vonzó a déli part, hiszen csendes üdülők, kempingek ugyanúgy megtalálhatók ezen a részen. Enni pedig mindenkinek kell, és szerencsére nem muszáj hozzá áthajózni északra (vagyis igen, de erről majd később!).

Balaton déli part legjobb éttermei

Mala Garden (Siófok)

Siófok a Balatonnak olyan, mint a Gellért-hegy Budapestnek. Egyszerűen muszáj elmenni oda. A város, ami sosem alszik, hiszen híres a pezsgő éjszakai életről is. De nem kell megvárni az esti órákat, sőt, napközben kiváló éttermek közül választhatunk. Az egyik ilyen például a Mala Garden. Legyen szó családi összejövetelről, vagy randiról, tökéletes alternatíva. Kissé ellentmondva magunknak, mégiscsak megéri megvárni az esti órákat, hiszen keresve sem találhatnánk jobb helyet naplementét csodálni ennél a helynél. Na és persze nem utolsósorban a specialitások, udvarias pincérek, kiváló szakácsok is adottak.

A Konyhám Stúdió 365 (Balatonfenyves)

A Konyhám Stúdió 365 szintén nem a klasszikus balatoni ételekről híres. Ellenben különleges ajánlatok, speciális fogások, egyedien készült magyaros választékáról annál inkább. Annyira, hogy korábban még  az Év Strandétele díjat (2018) is elnyerte, lenyomva ezzel a klasszikus kedvenceket.

Muskátli Étterem (Balatonfenyves)

Még nem beszéltünk a déli part egyik legnagyobb előnyéről az északival szemben, ami az árakban mutatkozhat meg. Egy egyszerű, mégis finom és laktató ebédet bármikor találhatunk a Balaton alsó részén. Például Balatonfenyvesen, a Muskátli Étteremben.

További kiváló balatoni éttermek, a teljesség igénye nélkül

Sok éttermet fel lehetne még tenni a listára, és azt sem állítjuk, hogy ne lennének jobbak a felsoroltaknál. Ki tudja, lehet, hogy vannak még kiváló eldugott vendéglők is, amelyekre sokan nem találtunk rá. Azt viszont biztosan mondhatjuk, hogy a listán helyet kapó éttermekkel nehéz tévedni. Aki mégis talál jobbakat, szóljon nekünk is!

Balatoni éttermek

Utazd be a Balatont!

Ételkostolónak lenni nem olyan könnyű a Balatonon, mint egy kisvárosban, vagy akár Budapesten. Viszont annál jobb. Na persze nem muszáj hivatásos formában csinálni. Valószínűleg mindenki hallott már a Balaton-átúszásról, vagy körbe bringázásáról. Ezeknél egy kicsit egyszerűbb és könnyebb körbejárni a balatoni éttermeket. Gasztronómia rajongóknak pedig erősen ajánlott.

Balatoni utazás

Az igazi kalandorok viszont nem kívülről, hanem belülről, a vízen át teszik. Motorcsónak jogosítványt ma már szinte bárki szerezhet, de egy kezdő vitorlás tanfolyam elvégzése is belépőt jelent a balatoni hajóskapitánnyá válás nem is olyan rögös útján!