Barion Pixel

FRISS A kishajó tanfolyamok vizsgadíjai 2024. február 3-tól emelkednek.

A beiratkozás folyamatos

induló tanfolyamainkra!

Ügyfélszolgálat

hétköznap 10.00 – 16.00

Kérdésed van? Segítünk!

Hajósoknak szóló hirdetmény útmutató

Szeretnél értesülni a hajózási korlátozásokról? A vízi közlekedést érintő figyelmeztető dokumentumokat az Országos Közúti és Hajózási Hatósági Főosztály osztja meg weboldalán. Cikkünkben bemutatjuk, honnan töltheted le és hogyan értelmezheted a hajósoknak szóló hirdetmény dokumentumokat!

Kérdések és válaszok a hajósoknak szóló hirdetmény kapcsán

Mi az a hajósoknak szóló hirdetmény?

A hajósoknak szóló hirdetményeket a Országos Közúti és Hajózási Hatósági Főosztály osztja meg. A hajósoknak szóló hirdetményekben (HSZH):

  • vízi munkavégzés,
  • mederanyag elhelyezés, búvármunka,
  • mederkotrás, homokkitermelés,
  • hajózási zárlat
  • és egyéb a biztonságos vízi közlekedést érintő információk olvashatóak. 

Az Európai Unió Hivatalos Lapjában (Official Journal of the European Union) megjelent a hajósoknak szóló hirdetményekre vonatkozó műszaki előírásokról szóló rendelet az alábbi módon definiálja:

“A hajóút-információs szolgáltatások (FIS) olyan, a vízi úttal (hajóúttal) kapcsolatos, földrajzi, hidrológiai és közigazgatási információk, amelyeket a hajósok és a hajózási üzemeltetési vezetők az út megtervezéséhez, végrehajtásához és figyelemmel kíséréséhez használnak fel. (…) Az FIS dinamikus információkat (például vízállásokat, vízállás-előrejelzéseket) és statikus információkat (például a zsilipek és a hidak rendes üzemidejére vonatkozó adatokat) szolgáltatnak a belvízi út infrastruktúrájának igénybevételére és állapotára vonatkozóan, és ezzel segítik a taktikai és a stratégiai navigációs döntések meghozatalát.”

Általános elvárás a hajósoknak szóló hirdetményekkel kapcsolatban az alábbiak:

  • információt szolgáltat a forgalomról,
  • informál a hajózási utakat érintő jégről,
  • informál az időjárásról,
  • szabványosított adatstruktúrákat tartalmaz,
  • tájékoztat a hajóút feltételeiről,
  • értesít a vízállásról.

Tehát, a hajósoknak szóló hirdetmény olyan dokumentum, amely tájékoztatja a hajósokat a biztonságos vízi közlekedéshez és a hajózási útvonal tervezéshez szükséges információkról.

Miért fontos a hajósoknak szóló hirdetményeket ellenőrizni?

A hajósoknak szóló hirdetmények a biztonságos vízi közlekedéshez elengedhetetlen dokumentumok. A hajózási útvonal tervezést befolyásoló tényezőkről tájékoztat. Ezek ismerete szükséges a megfelelő útvonaltervezéshez.

Hol érhetem el a dokumentumot?

A hajósoknak szóló hirdetmény dokumentumok a Nemzeti Közlekedési Hatóság dokumentumtárjában online elérhetőek. Az oldalon található szűrési és keresési opciókkal dátum vagy hajózási terület alapján könnyen megtalálhatóak a dokumentumok.

Hol érhető el a hajósoknak szóló hirdetmény kiadásához szükséges adatlap?

A hajósoknak szóló hirdetmény kiadásához szükséges adatlap a Kormányhivatal weboldalán érhető el. A dokumentum vízi rendezvények és vízi munkálatok engedélyezéséhez szükséges. A dokumentumon olvasható kérelmezői nyilatkozat szerint:

“Tudomásul veszem, hogy vízirendezvény hajósoknak szóló hirdetményben történt meghirdetés hiányában nem tartható meg, kivéve, ha az engedélyező hatóság (az illetékes Rendőrkapitányság – a Budapest Főváros Kormányhivatalának szakhatósági állásfoglalása alapján) erre vonatkozóan eltérően határoz. A vízimunka hajósoknak szóló hirdetmény kiadásának hiányában munkavégzési engedély birtokában sem végezhető, amennyiben a Budapest Főváros Kormányhivatala az engedélyében a munkavégzés meghirdetését írja elő.”

Mennyi a hajósoknak szóló hirdetmény díja?

A hirdetmények ingyen elérhetőek és letölthetőek, azonban a kiadásért eljárási díjat kell fizetni. Összefoglalva:

  • A hajósoknak szóló hirdetmény díja: 0 Ft. A dokumentumok ingyenesen elérhetőek olvasásra és letöltésre.
  • A hajósoknak szóló hirdetmény kiadásának eljárási díja 17000 Ft. Ezt a Kormányhivatal részére kell megfizetni az ügyintézési folyamat során.
Hajósoknak szóló hirdetmény díja

Hajósoknak szóló hirdetmény útmutató

1. Hajósoknak szóló hirdetmény

Most, hogy a hajósoknak szóló hirdetmények kapcsán leggyakrabban felmerült kérdéseket és válaszokat megismerted, következhet a letöltési és értelmezési útmutató. A hirdetmények a Nemzeti Közlekedési Hatóság dokumentumtárjában online elérhetőek. Az oldalon található “Rendezés a következő szerint” szűrő segítségével rendezhetőek a dokumentumok:

  • relevancia,
  • cím,
  • módosítási dátum,
  • létrehozási dátum,
  • és feltöltő alapján.

A kronológiai sorrend segíthet abban, hogy a legújabb, aktuális hirdetményeket könnyedén megtalálhasd. Az oldalon található kereső segítségével specifikus vízi útvonalakra vagy egyéb kulcskifejezésekre kereshetsz.

Hajósoknak szóló hirdetmény letöltése

2. Dokumentum letöltése

Az oldalon van lehetőség az “Előnézet” gombra kattintva megtekinteni a kiválasztott hajósoknak szóló hirdetményt. Továbbá, a “Letöltés” gombra kattintva elmenthető saját eszközökre a PDF fájl formátumú dokumentum.

3. Értelmezés

A hajósoknak szóló hirdetményeken az alábbi információk találhatóak meg:

  • Iktatószám: Az iktatószám segít a Kormányhivatalnak a dokumentumok rendszerezésében.
  • Egyedi azonosító szám: Minden hajósoknak szóló hirdetmény rendelkezik egyedi azonosító kóddal. A hirdetmény azonosítását segítő kód az alábbi konvenció szerint épül fel: “120/Ba/2021”. A név konvenció elemei: hirdetmény sorszám az adott évben + hajózási terület rövidítése + évszám.
  • Hirdetmény tárgya: A hirdetmény tárgya a vízi közlekedést érintő körülmény, a hajósoknak szóló tájékoztatás és korlátozás lehet.
  • Hirdetmény hatályossági időtartam: A hajósoknak szóló hirdetmény mindig tartalmazza hirdetmény hatályossági időtartamát.
  • Grafikai ábra: Sok dokumentum tartalmaz ábrákat, térkép felvételeket az instrukciókat az értelmezéséhez.

Összefoglaló

Cikkünkben megismerhetted a hajósoknak szóló hirdetmény fogalmát, célját és választ kaphattál a leggyakrabban felmerülő kérdésekre. A hirdetmények segítenek a biztonságos vízi közlekedéshez elengedhetetlen úttervezésben. Ingyenesen elérhetőek a Nemzeti Közlekedési Hatóság dokumentumtárjában. Amennyiben vízi rendezvényt vagy munkálatot tervezel, szükséges a Kormányhivatal formanyomtatványával bejelentést tenni. Ennek költsége 17000 Ft.