Barion Pixel

FRISS A kishajó tanfolyamok vizsgadíjai 2024. február 3-tól emelkednek.

A beiratkozás folyamatos

induló tanfolyamainkra!

Ügyfélszolgálat

hétköznap 10.00 – 16.00

Kérdésed van? Segítünk!

Kalózos filmek, hogy kihajózhass a nyári melegben!

Aki éppen nem a vízparton van, jobban teszi, ha otthon frissül fel: itt vannak a legjobb kalózos filmek, amiket megnézhetsz és egy sorozatot is ajánlunk! 

Bár a mozik már újranyitottak, a kínálatuk nem bővült: a rég várt címek egyre nagyobb csúszással kerülnek csak bemutatásra, így se egy Tenet-re, se egy röpke nyári kalandra nem tudunk beülni. Mi a szerkesztőségben vízre és napsütésre vágyunk, úgyhogy jöjjenek a legjobb kalózos filmek, és némi érdekesség róluk.

A kalózos filmek aranykora

A tengeri haramiákról általában A Karib-tenger kalózai jut eszébe mindenkinek, de ahogy sok műfajnak, ennek is megvolt a maga hőskora: már a ‘30-as évektől sorra készültek a kalózos mozik, csak A Kincses Szigetből kilencféle verziót forgattak. 

A fosztogatók története nagy népszerűségnek örvendett, az 1942-es Fekete Hattyú pedig az egyetlen volt, amelyik a kalózos filmek között díjat nyert, ráadásul olyat, ami ma már nem is létezik: a legjobb színes filmes operatőrnek járó szobrot kapták meg. 

1980-tól évente akár több kalózfilm is a mozikba került, a mennyiséget azonban nem követte a minőség: a kalózos filmek kora úgy látszott, véget ér.

A tengerész filmek alkonya

Miután futószalagon érkeztek a különböző banditák történetei, egyre inkább csökkent irántuk az érdeklődés. A tengerész filmek unalmassá váltak, az iránytű pedig csak nagy ritkán mutatta a jó irányt: értékelhetőre csak az 1991-es családbarát Hook, Robin Williams főszereplésével, és A kincses sziget kalózai (1995) sikeredett. Ezután a kalózos filmek megszállottjainak közel nyolc évet kellett várniuk, hogy ismét tengerre szálhassanak.

A Karib-tenger kalózai: a kalózos filmek megmentője? 

171 jelölés, 82 díj, köztük Oscar-szobrocska is landolhatott a Disney vitrinjeiben, és ha nem is a történetért, sokkal inkább a vizuális megoldásokért, zenéért, sminkekért jártak ezek az elismerések, a stúdiónak egy régóta vágyott igényt sikerült befoltoznia: látványos és szórakoztató kalandfilmet készített a tengeri patkányokról. A Karib-tenger kalózai méltán lett a kalózos filmek etalonja, főleg az első rész, a Fekete Gyöngy Átka (2003) volt az, amely töretlen sikert aratott mind a nézők, mind a kritikusok körében. Johnny Depp jött, és Jack Sparrow kapitányként egyből megkedveltette magát mindenkivel, mellette pedig jól működött a kémia az Orlando Bloom – Keira Knightley párossal is. 

A trilógia jól működött, a bevételek kimagaslóan alakultak, a záróepizód (A világ végén, 2007) utáni négy év szünet és Jack Sparrow hiánya pedig arra sarkallta a Disney-t, hogy elkészüljön a negyedik rész, az Ismeretlen vizeken (2011). Ez már csak pár jelölést szállított, de a kasszáknál olyan jól teljesített, hogy biztosra lehetett venni: érkezik Jack Sparrow 5. kalandja is. 

A Karib-tenger kalózai

Forrás: https://www.cinemablend.com/

A Karib-tenger kalózai: Salazar bosszúja (2017) pedig jött, és mind a nézőket, mind a kritikusokat cserben hagyta, annyira, hogy közel 200 millió dollárral hozott kevesebbet elődjénél.

Emellé viszont begyűjtött két Arany Málna jelölést is: 

  1. A legrosszabb kombináció kategóriában Johnny Deppet és unalmassá vált részeges játékát jelölték,
  2. És a legrosszabb férfi főszereplő kategóriát is majdnem sikerült megnyernie. 

A túltolt CGI és az egyre rosszabb karakterek egyértelműen kifújták a szelet a vitorlából, a Fekete Gyöngy pedig jelenleg szélcsendben vesztegel valahol az óceán közepén, és ki tudja, hogy egyáltalán visszatér-e, hogy visszaadja nekünk a kalózos filmek esszenciáját. A hírek ugyanis arról szólnak, hogy a mostanság perekben gazdag, és amúgy is megunt Johnny Depp után egy teljesen különálló történetet mesélnek majd el a készítők: úgy tűnik, hogy Margot Robbie lesz a Karib-tenger következő kalóza

A legjobb hajós filmek

Térjünk rá a tárgyra: mit nézzünk addig, amíg a következő kalózos kalandra várunk?

Phillips kapitány (2013)

A közelmúltban a kalózos filmek inkább újhullámos megközelítésbe helyezték a tengeri fosztogatókat és szakítottak a 18. század rettegett haramiáival, hogy inkább a modern kalózkodást mutassák be. A “szakma” nem lett egyszerűbb az évszázadok alatt sem, sőt, viszonylag kevés sikerrel, inkább a túlélésért, semmint hatalmas zsákmányokért vagy kincsekért folyik a küzdelem. A filmben Phillips (Tom Hanks) egy teherhajó kapitánya, amin szomáliai kalózok ütnek rajta, majd elrabolva őt egy túszdrámát izgulhatunk végig a kapitány, a kalózok és az amerikai haditengerészet főszereplésében, ami ráadásul igaz történeten alapul.

Emberrablás (2012)

A Phillips kapitánnyal ellentétben nem tett szert hatalmas népszerűségre a film (részben azért, mert előbbinek jóval nagyobb sajtóvisszhangja volt igazságtartalmának megkérdőjelezése miatt, részben pedig azért, mert dán gyártású) és a kalózos filmek jellemzően kalandos, esetenként szórakoztató hangulatát egy sokkal sötétebb megközelítésbe helyezi. Szintén a szomáliai partoknál túszul ejtik egy dán tulajdonú hajó legénységét – csakhogy a skandinávok túsztárgyalási etikettje szigorúbb, mint az amerikai: semmiképp sem tárgyalnak terroristákkal. Az idő pedig egyre inkább fogy, ahogyan a kalózok gyilkossággal fenyegetőznek…

Pán Péter (2003)

A Karib-tenger kalózaival egy évben érkezett a kifejezetten gyerekeknek szánt élőszereplős Pán Péter is. A történetet Wendy indítja el azzal, hogy Hook kapitányról olvas testvéreinek elalvás előtt, és nem tudja, hogy Péter is hallgatja őket, akinek nagyon tetszik, ahogy a lány mesél, ezért magával viszi őket Sohaországba. A film a barátságról és a szeretetről is szól: ezek kellenek ahhoz, hogy legyőzzék a gonosz Hook kapitányt (Jason Isaacs), és hazatérhessenek.

A Kincses sziget kalózai (1995)

Ez a kalózfilm egy nőt helyet a főszerepbe, és bár a korában nem ismerték el (a ráfordított költségvetés körülbelül tizedét hozta vissza a pénztáraknál), az idő megszépítette, és egyre több kalózos toplistán fellelhető. Történetét tekintve egyszerű: Morgan Adams kapitánynő egy elrejtett kincset keres, amiért nem fél megvívni a háborúját. A(z) (újra)nézők szerint egy meglepően fogyasztható kalózos film, jó csatajelenetekkel és fülbemászó zenével.

Magyar nyelvű félperces kedvcsináló:

Angol előzetes:

Hook (1991)

Steven Spielberg egy kicsit újragondolta a már ismert Pán Péter sztorit: a Pétert alakító Robin Williams már felnőtt, sikeres ügyvédként él feleségével (aki nem mellesleg Wendy unokája) és gyerekeikkel, akikkel kevés időt tölt. Semmire nem emlékszik a gyerekkorából és monoton munkájának köszönhetően a képzelőerejéből is egyre többet veszít, mígnem egyik este, amikor párjával éppen Wendyt látogatják meg, ősi ellensége, Hook kapitány elrabolja a gyerekeit. Péternek egyetlen esélye maradt megmenteni őket: vissza kell térnie Sohaországba, és újra felfedezni annak világát és önmagát is. A kissé furcsa történet ellenére Spielberg nem okoz csalódást: a Hook valószínűleg a legcsaládbarátabb kalózos film, ami sok üzenetet rejt felnőttek és gyerekek számára egyaránt.

Kalózok (1986)

A kalózos filmek egyik legszórakoztatóbb darabja a már címében is egyszerű Kalózok, ami Red kapitányról és segédjéről, Békáról szól, akik a nyitott óceánon hánykolódnak, utánpótlás nélkül. A szomjúságtól és az éhségtől kimerülve már éppen egymásnak támadnának, amikor egy hajó jelenik meg a távolban: megmenekültek! Aztán egyből rabokká is válnak az őket megmentő spanyol gályán. Red tudomást szerez egy kincsről a hajó belsejében, ezért kapitánnyá szeretne válni, Béka pedig a hajó gyönyörű utasába szeret bele, aki történetesen a kormányzó lánya…

Feketeszakáll szelleme (1968)

A Feketeszakáll szelleme a kalózos filmek Monthy Python-ja. A furcsa angol humornak a groteszk alapsztori ágyaz meg: Feketeszakáll ugyanis azután jelenik meg a modern korban, miután egy focicsapat edzője megidézi egy varázsigével, amit egy árverésen megnyert ágymelegítő rejtett. A Dean Jones és Peter Ustinov által kiválóan előadott időtlen humornak hála a film még kalózhajó nélkül is remekül működik. 

Előzetes: https://www.youtube.com/watch?v=0pgOSllKF_0 

+1 Fekete Vitorlák (2014-2017)

A Fekete Vitorlákat bátran ajánljuk azoknak is, akik nincsenek oda a kalózokért. A történet több szálon fut, középpontjában pedig Flint kapitány (Toby Stephens) áll, aki elsőként veszi észre a kalózokat fenyegető legnagyobb veszélyt: a civilizációt. A széria szereplői között több, a valós életből ismert kalóz is bemutatkozik: Anne Bonny, Jack Rackham, Feketeszakáll vagy éppen Charles Vane. A sorozat néha a Trónok Harcát is megszégyenítő cselszövéseket és árulásokat tartalmaz, a forgatókönyv mesteri, és nem lehet panasz az utolsó évad lezárására sem (imdb: 8.8)

Kalózos filmek (hiánya) a Netflixen és az HBO GO-n

Sajnos az elmúlt években ismét divatjamúlttá váltak a kalózos filmek, és a nagy streaming-szolgáltatók emiatt nem is vonultatnak fel ilyen darabokat a kínálatukban, sőt, úgy általánosságban a hajós filmek kiszorulóban vannak a platformokról. Az HBO GO jelen pillanatban nem kínál semmilyen kalózos tartalmat, a Netflixen pedig két mesén és egy animén kívül csak a Fekete Vitorlák és a Phillips kapitány van fent. Reméljük, hogy a Disney+ mihamarabb elérhetővé válik Magyarországon is, hiszen Miki egérék birtokolják a Karib-tenger kalózai összes részét. A kalózkodást pedig senkinek sem javasoljuk. 

Forrás: www.intouchweekly.com