A beiratkozás folyamatos

belvizi és tengeri tanfolyamok

Ügyfélszolgálat

hétköznap 10.00 – 16.00

Kérdésed van? Segítünk!

Kékszalag 2022: Mit érdemes tudni a Kékszalag vitorlásverseny kapcsán?

Kékszalag vitorlásverseny
Kékszalag vitorlásverseny – Forrás: Pixabay

A Kékszalag Európa legrangosabb, legnagyobb múltú, leghosszabb távú és legtöbb indulót számoló tókerülő versenye. A közel egy évszázados múltra visszatekintő sporteseményen 2020-ban több mint 500 versenyző mérte össze vitorlázási tudását, kitartását és eltökéltségét. Nem csupán a vitorlázás hazai szerelmesei várják izgatottan a Kékszalag 2022 vitorlásversenyt, hanem számos nemzetközi sporttárs is. Cikkünkben megismerheted a vitorlásverseny történetét, útvonalát, fejlődését és hasznos információkat kaphatsz a Kékszalag 2022 eseményről!

Mi az a Kékszalag vitorlásverseny?

A Kékszalag Nemzetközi Vitorlásverseny egy évente megrendezésre kerülő sportesemény. A Magyar Vitorlás Szövetség által megrendezett versenyen a Balaton tavat kell az óramutató járásának irányában megkerülni a lehető leggyorsabban. A légvonalban 155 kilométer hosszú versenytávot motorhasználat és kikötés nélkül két nap alatt kell megtenni. A versenyzők az alábbi útvonalat követik:

 1. Balatonfüred
 2. Balatonkenese 
 3. Siófok
 4. Keszthely
 5. Balatonfüred

A Kékszalag vitorlásverseny története

1934: Így indult a Kékszalag vitorlásverseny

A verseny nevét egy, a 20. század elején megjelent hajózási szokásról kapta. Az Atlanti-óceánt leggyorsabban átszelő hajók kimagasló teljesítményük jeléül kék szalagot rögzíthettek árbócukra. A Kékszalag vitorlásversenyt alapító Hungária Yacht Club 1934-ben ezt a szokást honosította. Az eredeti versenykiírás így szólt:

„Egy 140-160 kilométeres navigációs verseny – a partok érintése nélkül – nagy figyelmet, hajós felkészültséget, vitorlázó tudást és egész embert kíván. Éppen ezekért a hajós erényekért óhajt a Hungária Yacht Club egy versenyt kiírni, melynek első díja a Balaton Kék Szalagja volna.”

A figyelmes olvasónak szemet szúrhat, hogy a versenykiírásban külön írva szerepel a verseny megnevezése. Idővel a vitorlásverseny nevét elkezdték egybeírni, azonba az első versenyek alkalmával külön írva tüntették fel.

Az első Kékszalag versenyen 21 hajó indult, amelyből 19 célba ért. Az első díjat Ábránfalvi ifj. Ugron Gábor politikus nyerte, Rabonbán elnevezésű vitorlásával. A verseny jelentőségét és magas presztízsét bizonyítja, hogy a díjakat József Ferenc királyi herceg osztotta ki.

1940: Az első női kormányos, Kultsár Istvánné Gordon Evelyn, győzelme

1940-ben az első női kormányos, Kultsár Istvánné Gordon Evelyn, aratott győzelmet, Tramontánát elnevezésű vitorlásával. Érdekesség, hogy a Tramontana hajó hét alkalommal nyerte meg a Kékszalag hajós versenyt. Kultsár Istvánné Gordon Evelyn tiszteletére 2011 óta a legeredményesebb női kormányos Gordon Evelyn Díjban részesül.

1944-1947: A vitorlásverseny átmenetileg szünetel

A második világháború miatt 1944 és 1947 között nem került megrendezésre a Kékszalag vitorlásverseny. A versenyt alapító Hungária Yacht Club a Magyarországot ért legnagyobb amerikai légitámadást követően rövidesen megszervezte a Szent László Év vitorlásversenyt. Szokatlannak hangzik? Most következik az igazán meglepő fordulat. A rajt tervezett időpontját módosították egy légiriadó miatt, ennek ellenére több, mint 20 hajó indult a versenyen.

1947: Újraindul a Kékszalag

A második világháború okozta károk a sportéletben is tapasztalhatóak voltak. A több éves kimaradást követően 1947-ben indult újra a tókerülő verseny. A világháborút követő első verseny fődíja a korábbiaktól eltérő módon pénz helyett élelmiszer volt.

1955: Nemere II. rekordja, amelyet 57 évig nem sikerült megdönteni

1955-ben a Kékszalag verseny történetének leghosszabb ideig fennálló rekordja született meg. Németh István mindössze 10 óra 40 perc alatt kerülte meg a Balatont Nemere II. vitorlásával. A kimagasló eredményt több mint fél évszázadig nem sikerült felülmúlni.

2001-2009: Litkey Farkas a legsikeresebb kormányos

Litkey Farkas egymást követő kilenc alkalommal nyerte el a Kékszalagot és az abszolút nyertesnek járó Herendi Porcelánmanufaktúra által készített serleget. 2011-es és 2013-as győzelmével, összesen tizenegy abszolút Kékszalag vitorlásverseny győzelmet tudhat magáénak.

2014: Jelentős módosítás a Kékszalag vitorlásverseny szabályzatában

Bár 1934-ben a Hungária Yacht Club versenykiírása szerint, a bármilyen vitorlás hajó részt vehetett a versenyen, a szabályzat idővel kizárt bizonyos hajótípusokat. 2014-ben jelentős módosításokat eszközöltek a Kékszalag vitorlásverseny szabályzatában. Eltörölték a restriktív korlátozások egy részét, így 2014-től ismét szabadon versenyezhettek az eltérő típusú vitorláshajók.

2012 és 2014: Józsa Márton vezette Fifty-Fifty megdönti a korábbi rekordot

Az 57 éven keresztül fennálló rekordot, melyet a Nemere II. vitorlást kormányzó Németh István állított, 2012-ben sikerült megdönteni. Józsa Márton az alábbi eredményekkel írta be magát a vitorlázás sporttörténetébe:

 •  2012-ben Józsa Márton, Fifty-Fifty nevű vitorlásával csupán 10 óra 34 perc 15 másodperc alatt tette meg a tókört. Ezzel új rekordot állított.
 • 2014-ben Józsa Márton, Fifty-Fifty nevű vitorlásával ismét új rekordot állított. A teljes versenytávot 7 óra 13 perc 57 másodperc alatt teljesítette.

2022: Kékszalag 2022, az 54. verseny

A Kékszalag 2022 a versenysorozat 54. sporteseménye. A neves eseményen várhatóan több, mint 500 versenyző fog részt venni. A gyorsan fejlődő technológiai környezet, a hazai versenyzők gyarapodó tapasztalata és a nemzetközi vitorlások részvétele igazán izgalmassá teszi a közelgő versenyt.

A Kékszalag története
1941-es Kékszalag vitorlás verseny – Forrás: Fortepan / Ember Károly dr.

Milyen lesz a Kékszalag 2022 vitorlásverseny?

A Kékszalag 2022 pontos programja még nem ismert, így a közelgő sportesemény versenyutasítása és versenykiírása nem érhető el. Az 53. Kékszalag vitorlásversenyen, amely 2022-ben került megrendezésre, 556 hajó vett részt és a versenyzők mintegy 60%-a célt ért. Feltehetőleg a Kékszalag 2022 verseny mezőnye is 500 feletti lesz. Az eddigiekhez hasonlóan számíthatunk profi és amatőr versenyzőkre egyaránt. 

A Kékszalag 2021 vitorlásverseny abszolút győztes kormányosai és hajói az alábbiak voltak:

 1. Vándor Róbert, RSM (11:42:12)
 2. Józsa Márton, Raiffeisen Fifty-Fifty (11:44:26)
 3. Petrányi Zoltán, Audax Django (11:51:39)
 4. Behek István, Ribstory (11:57:25)
 5. Kaiser Kristóf, MKB-Euroleasing Prospex (11:59:20)
 6. Váradi Szabó János, Nanushka Forestay (12:02:00)
 7. Roland Gabler, New Black Jack (12:02:28)
 8. Litkey Farkas, PreVital (12:03:06)
 9. Diószegi Zoltán, Poplart (12:18:46)
 10. Büki Gábor, Bogi (12:31:59)

A fenti eredményeket látva, sokan megriadhatnak a Kékszalag 2022 vitorlásversenyen való részvételtől. Fontos, hogy az abszolút győzteseken túl közel 30 kategóriában hirdetnek győztest. Ne hagyd, hogy a fenti felsorolás elriasszon az izgalmas megpróbáltatástól!

Így tudsz jelentkezni a Kékszalag vitorlásversenyre

Ahogy fentebb olvashattad, a Kékszalag 2022 vitorlásverseny pontos programterve még nem elérhető. A pontos versenyszabályzat és versenyutasítás ismerete nélkül nem tudsz regisztrálni. Blogbejegyzésünk frissíteni fogjuk, amint elérhetőek a pontos versenyadatok.

A jelentkezésnek az alábbi kritériumokat érdemes elolvasni:

 • Érvényes hajólevél, külföldi bérhajók esetén egyéb dokumentáció (pl. felmérési bizonylat vagy lajstrom) megfelelhet.
 • Érvényes sportorvosi igazolás.
 • A World Sailing szabályzatában lefektetett verseny elvárásoknak való megfelelés.
 • A Magyar Vitorlás Szövetség szabályzatában lefektetett versenyelvárásoknak való megfelelés. Amint elérhető lesz a Kékszalag 2022 versenyszabályzat, frissítjük a cikket.

Amennyiben a fenti elvárásoknak eleget teszel, a verseny jelentkezést a Magyar Vitorlás Szövetség felé kell benyújtani.

Konklúzió

A Kékszalag vitorlásverseny egy olyan nemzetközileg elismert sportesemény, ahol kezdő és profi vitorlások mérhetik össze tudásukat. A figyelemreméltó versenyen perceken múlhat a dobogós helyezés. Izgatottan várod a Kékszalag 2022 vitorlásversenyt?