Barion Pixel

FRISS A kishajó tanfolyamok vizsgadíjai 2024. február 3-tól emelkednek.

A beiratkozás folyamatos

induló tanfolyamainkra!

Ügyfélszolgálat

hétköznap 10.00 – 16.00

Kérdésed van? Segítünk!

55. Kékszalag vitorlásverseny 2023

55. Kékszalag vitorlásverseny 2023
Kékszalag vitorlásverseny – Forrás: Pixabay

A Kékszalag Európa legrangosabb, legnagyobb múltú, leghosszabb távú és legtöbb indulót számoló tókerülő versenye, így nemcsak a vitorlázás hazai szerelmesei várják izgatottan a Kékszalag vitorlásversenyt 2023-ban, hanem számos nemzetközi sporttárs is. Cikkünkben megismerheted a sportesemény történetét, útvonalát, fejlődését és hasznos információkat kaphatsz a Kékszalag 2023-as versenyéről is, amelyre idén július 6-8 között kerül sor. Sőt, ha kedvet kapnál a vitorlázáshoz, azt is eláruljuk, hogyan lehetsz te is hajóskapitány!

Mi az a Kékszalag vitorlásverseny?

A Kékszalag Nemzetközi Vitorlásverseny egy évente megrendezésre kerülő sportesemény. A Magyar Vitorlás Szövetség által szervezett versenyen a Balaton tavat a lehető leggyorsabban kell az óramutató járásának irányában megkerülni. A légvonalban 155 kilométer hosszú versenytávot motorhasználat és kikötés nélkül 48 órán belül kell teljesíteni. A Kékszalag útvonala a következő:

  1. Balatonfüred
  2. Balatonkenese 
  3. Siófok
  4. Keszthely
  5. Balatonfüred

A Kékszalag verseny a balatonfüredi rajt után a tó keleti medencéjében folytatódik egy bójakerüléssel először Balatonkenesénél, majd Siófoknál is, ezt pedig a Tihanyi-szoros érintésével Keszthely követi, ahonnan visszafordulnak a hajók Balatonfüred irányába.

A Kékszalag Fesztivál 2023-ban a Fehér Szalag GeneralCom Nagydíjjal és a klasszikus balatoni hajóosztályoknak megrendezett Classic Round Futammal, a 26. Izsák Szabolcs Emlékversennyel indul.

Vitorlásverseny a Balatonon: így kezdődött!

A verseny nevét egy, a 20. század elején megjelent hajózási szokásról kapta. Az Atlanti-óceánt leggyorsabban átszelő hajók kimagasló teljesítményük jeléül kék szalagot rögzíthettek árbócukra. A Kékszalag vitorlásversenyt alapító Hungária Yacht Club 1934-ben ezt a szokást honosította. Az eredeti versenykiírás így szólt:

„Egy 140-160 kilométeres navigációs verseny – a partok érintése nélkül – nagy figyelmet, hajós felkészültséget, vitorlázó tudást és egész embert kíván. Éppen ezekért a hajós erényekért óhajt a Hungária Yacht Club egy versenyt kiírni, melynek első díja a Balaton Kék Szalagja volna.”

A figyelmes olvasónak szemet szúrhat, hogy a versenykiírásban külön írva szerepel a verseny megnevezése. Idővel a vitorlásverseny nevét elkezdték egybeírni, azonba az első versenyek alkalmával külön írva tüntették fel.

Az első Kékszalag versenyen 21 hajó indult, amelyből 19 célba ért. Az első díjat Ábránfalvi ifj. Ugron Gábor politikus nyerte, Rabonbán elnevezésű vitorlásával. A verseny jelentőségét és magas presztízsét bizonyítja, hogy a díjakat József Ferenc királyi herceg osztotta ki.

A Kékszalag története
1941-es Kékszalag vitorlás verseny – Forrás: Fortepan / Ember Károly dr.

Balaton Kékszalag: érdekességek és rekordok

1940-ben az első női kormányos, Kultsár Istvánné Gordon Evelyn, aratott győzelmet, Tramontánát elnevezésű vitorlásával. Érdekesség, hogy a Tramontana hajó hét alkalommal nyerte meg a Kékszalag hajós versenyt. Kultsár Istvánné Gordon Evelyn tiszteletére 2011 óta a legeredményesebb női kormányos Gordon Evelyn Díjban részesül.

1955-ben a Kékszalag verseny történetének leghosszabb ideig fennálló rekordja született meg. Németh István mindössze 10 óra 40 perc alatt kerülte meg a Balatont Nemere II. vitorlásával. A kimagasló eredményt több mint fél évszázadig nem sikerült felülmúlni.

Litkey Farkas egymást követő kilenc alkalommal nyerte el a Kékszalagot és az abszolút nyertesnek járó Herendi Porcelánmanufaktúra által készített serleget. 2011-es és 2013-as győzelmével, összesen tizenegy abszolút Kékszalag vitorlásverseny győzelmet tudhat magáénak.

Kékszalag 2023 a fenomenális tavalyi eredmények fényében

A Kékszalag 2023 a versenysorozat 55. sporteseménye lesz, amelyre 2022-ben 516 hajó nevezett, nyertese pedig a saját 2014-es rekordját megdöntve, 7 óra 13 perc 21 másodperces idővel a Józsa Márton vezette Raiffeisen Fifty-Fifty lett. Hasonlóan nagy küzdelemre számíthatunk idén is, bár ezt az eredményt túlszárnyalni igazán nagy bravúrt jelentene.

Mikor lesz az 55. Kékszalag vitorlásverseny 2023-ban?

Várhatóan a 55. Kékszalag vitorlásverseny 2023-ban is számos sportembert megmozgat. A szervezők 600 körüli hajóra és nagyjából 3000 sportoló indulására számítanak. Az eddigiekhez hasonlóan számíthatunk profi és amatőr versenyzőkre egyaránt. 

2023-ban július 6-án reggel rajtol el az 55. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj, idén is Balatonfüredtől indulva, méghozzá pontban 9 órakor. Hazánk legrangosabb vitorlásversenyén több mint 30 különböző kategóriában mérhetik össze tudásukat a vitorlázók a klasszikus hajóktól egészen a legkorszerűbb technológiákkal rendelkező vitorlásokon át.

Így lehet jelentkezni a Kékszalag 2023-ra

Fontos információ, hogy 2023-tól minden hajót regisztrálni kell a VIHAR rendszerben, amelynek határideje június 30., 20 óra. Az Magyar Vitorlás Szövetség 2023. évre érvényes versenyengedélyével rendelkezők a VIHAR rendszeren keresztül adhatják le nevezésüket, a helyszíni nevezés pedig  július 5-én szerdán 11 és 20 óra között lehetséges a Kékszalag Portban. A versenykiírást ide kattintva olvashatod el.

A nevezési díj felnőttek esetében 17 000 forint/fő, ifjúsági versenyzőknek (13-18 év között) 8500 forint/fő, rajtengedélyes versenyzőknek 34 000 forint/fő, míg a serdülők (12 év alatt)  ingyen vehetnek részt a versenyen. Rajtengedélyes versenyző alatt azokat a résztvevőket értjük, akiket a hajó tulajdonosa vagy felelős személye meghívhat a versenyre versenyengedély nélküli vendégként.

Legyél te is hajóskapitány!

A Kékszalag hatalmas élmény szurkolóként és a legénység tagjaként is, de ha kedvet kaptál, hogy magad is beállj a kormány mögé, ehhez kedvtelési célú vitorlás kishajó-vezetői engedélyre lesz szükséged. A bonyolult név ne riasszon el, mert sikeres vizsgát követően mindent tudni fogsz a vitorlázás elméleti alapjairól, sőt könnyedén kezeled majd az első látásra bonyolultnak tűnő köteleket, csörlőket és minden egyéb szükséges eszközt is.Jogosítványodat a Kékszalag időszakában ráadásul 15% kedvezménnyel szerezheted meg, ehhez pedig nem kell mást tenned, mint jelentkezni vitorlás és motorcsónak jogosítványszerző tanfolyamaink egyikére 2023. július 3. és 12. között. Ha szeretnél valakit meglepni egy vízijártassági tanfolyammal, a kedvezmény az ez idő alatt vásárolt ajándékutalványokra is érvényes.