Barion Pixel
KARRIER Jelentkezz vitorlás vagy kisgéphajó oktatónak a Lazy Jack csapatába!

A beiratkozás folyamatos

induló tanfolyamainkra!

Ügyfélszolgálat

hétköznap 10.00 – 16.00

Kérdésed van? Segítünk!

Vitorlázni készülsz? Így öltözz fel

A vitorlázás — a legtöbb sporthoz hasonlóan — sajátos, az alkalomhoz illő öltözködést kíván. Mivel a tevékenység a nyílt vízen történik, ezért elengedhetetlen az UV-, a meleg- és a szél elleni védelem.

Emellett az sem mindegy, hogy utasként vagy a legénység egyik tagjaként tartózkodunk-e a fedélzeten, ugyanis mindkét opció más-más feladatokkal jár, ezáltal a ruházat funkciója is igen különböző szereppel bírhat.

Ha pedig ez még nem lenne elég: a hajós etikett is megköveteli az illemszabályok betartását — főleg azok számára, akik gyakrabban szállnak vízre, vagy csak autentikusan szeretnék átélni a vitorlázás hangulatát. 

Íme minden fontos információ, amit a vitorlás öltözködésről tudni érdemes!

A vitorlázáshoz ajánlott öltözetek

Nem mondunk nagy újdonságot azzal, ha kijelentjük: a vízen mindig, minden esetben a biztonság az első! Ez ugyanúgy igaz a hajó utasaira, mint a legénységre és a kapitányra, hiszen a hajón a legnagyobb veszélyt az alattunk tátongó mélység jelenti. Éppen ezért nem is ebből szokott a legtöbb probléma lenni, mert erre mindenki figyel — sokkal több bajt szokott okozni az erős napsütés.

vitorlás öltözet

A vitorlázás egy több órás — néha akár fél- vagy egész napos — elfoglaltság, ezért aki nem védi a fejét, az könnyen napszúrást kaphat, a leégés pedig szinte garantált. Célszerű tehát sapkát, kalapot vagy egyéb védelmet nyújtó terméket használni — például naptejet.

Ez utóbbi főleg a nagy meleg miatt szükséges, hiszen senkitől sem várható el, hogy a nyári kánikulában hosszú ujjúban és bokáig érő nadrágban sütkérezzen azért, hogy megvédje a kezeit és a lábait az UV-sugárzástól.

Ahhoz tehát, hogy megóvjuk magunkat a Naptól, de ugyanakkor a meleg miatt se legyünk rosszul, egy lenge inget, pólót vagy trikót javaslunk (például piros, kék vagy fehér színben), alul pedig a rövidebb fazonú, vékonyabb anyagból készült nadrág lesz a megfelelő választás (szintúgy piros, kék vagy fehér változatban).

Ami az inget illeti, a hajós etikett szerint a kapitánnyal történő diskurzushoz, illetve a tisztelet megadásához a férfiaknak fehér inget illik viselni. Természetesen ez ma már nem elvárás senki részéről, a lényeg inkább az, hogy kényelmesen érezzük magunkat a bőrünkben.

Ez az etikett szabály azért érdekes, mert jól példázza, hogy azért az elegáns öltözetet sem feltétlenül muszáj elhagyni, ez pedig nemcsak a férfiakra, hanem a nőkre is vonatkozik!

Aki a hétköznapokban ezt a stílust preferálja, az a fedélzeten is nyugodtan válasszon ilyen ruhadarabokat, de ne felejtse el a kényelmet sem! Jó kombinációt jelenthet például a sportosan elegáns női öltözet.

Vannak azonban olyan szabályok is, amelyek kötelező érvényűnek tekinthetőek mind a legénység, mind pedig a vendégek számára: a fedélzetre csak és kizárólag világos talpú cipőben szabad rálépni! 

Bár a hajón legtöbbször úgyis lekerül a lábbeli, azonban ha a hajó burkolata felmelegszik, akkor nem árt egy cipő — világos talppal.

Érdemes megjegyezni, hogy bár a papucs jó megoldásnak tűnhet a laikusok számára, ám mégsem az, hiszen nem olyan kényelmes, mint mezítláb, de a cipők stabilitásával sem veszi fel a versenyt. Ennélfogva az olyan helyzetekben, amikor mozognunk kell a vitorláson, célszerű cipőt hordani.

Utolsó, de mégis fontos tippünk pedig az, hogy ha komolyan gondoljuk a vitorlázást, célszerű képbe kerülni a legújabb trendekkel!

Ma már vannak ugyanis olyan márkák, akik pontosan az előzőekben leírtakra szakosodtak: a divatos, fiatalos és frappáns öltözékek sajátosságait keverik a kényelemmel, a lezser stílussal és a kikapcsolódással — mindezt megfizethető áron. Erre jó példa a Threee, ami kifejezetten nőknek segít olyan kollekciót választani, ami akár a vitorlázáshoz is tökéletesen passzolhat!