Online elméleti képzés

tanulj digitálisan, otthonról

Szakképzett oktatók

100+ sikeres vizsga évente

Kérdésed van? Segítünk!

+36 30 835 0440

Motorcsónak jogosítvány

A motorcsónak tanfolyam elvégzését követően lóerőkorlátozás nélkül vezethetsz Európa belvízein motorcsónakot, motoros hajót, yachtot, jetski-t és elektromos hajót maximum 20 méteres hajóhosszig, lóerőkorlátozás nélkül! A tanfolyam végére megtanulod a belvizi hajózás alapjait, ha a Dunán, Tiszán vagy más belvízen, folyón szeretnél kisgéphajót vezetni.

69 990 Ft 49 990 Ft

A képzésről

Kisgéphajó vezetői engedély

Szeretnél motorcsónakot, elektromos hajót, motoros yachtot vagy jet ski-t vezetni? Ahhoz, hogy egy motor meghajtású hajó kapitánya lehess először el kell végezned egy kedvtelési célú kisgéphajó vezetői tanfolyamot. Kisgéphajó vezetői tanfolyamunk során a belvízi hajózás alapjaitól indulunk. A gyakorlatorientált képzés végére akár még csak most ismerkedsz a hajózással, akár már rendelkezel némi tapasztalattal magabiztos elméleti és gyakorlati tudással rendelkezel. A sikeres kisgéphajó vizsga után (már a kisgéphajó vezetői engedély birtokában) pedig lóerőkorlátozás nélkül hajózhatsz immár kapitányként a barátaiddal a Dunán, Tiszán vagy az Európai Unió számtalan folyóján és belvízének egyikén.

Kedvtelési célú kisgéphajó-vezetői engedély

A 7,5 kW-ot meghaladó motorteljesítményű, vagy 7 m teszthosszt meghaladó kisgéphajó, elektromos hajó vezetéséhez kisgéphajó vezetői engedély szükséges.

A kedvtelési célú kisgéphajó vezetői engedély (motorcsónak jogosítvány) megszerzését követően Európa belvízein (beltenger kivételével folyók, tavak és csatornák) kedvtelési céllal közlekedő maximum 12 fő befogadására alkalmas géppel meghajtott hajó vezetésére és gépi berendezéseinek kezelésére jogosít legfeljebb 20 m hajótesthosszig, felső lóerőkorátozás nélkül!

Elektromos hajó jogosítvány

Tudtad? A kedvtelési célú kisgéphajó-vezetői engedélyeddel a Balatonon is vezethetsz legalább 7,5 kW teljesítményű elektromos hajót! Jelentkezz még ma!

Motorcsónak tanfolyam menete

A 2 napos motorcsónak tanfolyam során a belvízi hajózás alapjaitól indulunk, megtanuljuk a hajózáshoz szükséges csomókat, felkészítünk és alaposan begyakoroljuk a Nemzeti Közlekedési Hatóság által szervezett elméleti és gyakorlati vitorlás vizsga feladataira (pl: vízből mentés). A biztonság éppúgy fontos számunkra, mint a sikeres vizsgára való felkészítés. A motorcsónak vizsga feladatainak begyakorlásán kívül fontos szempont, hogy valódi gyakorlati tudással rendelkező kapitányokat képezzünk akik egy váratlan helyzetben is magabiztosan helyt tudjanak állni.

Belvízi kisgéphajó tanfolyam

A 2 napos gyakorlatorientált belvízi kisgéphajó tanfolyam során 1,5 napot vízen töltünk, hogy kellő magabiztossággal tudjuk kezelni a motors hajót és begyakoroljuk a vizsgafeladatokat. A képzési napok reggel 9-től délután 6-ig tartanak. A képzés első napján átvesszük a hajózás alapjait és a sikeres elméleti vizsgához szükséges tananyagot, de lehetőség van az elméleti tananyag online, távoktatásban történő elsajátítására is!

Egyedülálló módon nálunk a belvízi kisgéphajó tanfolyamot akár Budapesten a Dunán, akár a Balatonon is elvégezheted!

Tudtad? A balatoni kisgéphajó tanfolyam során kedvezményes áron 2 kishajó jogosítványt is megszerezhetsz! A kisgéphajó vezetői engedély (motorcsónak jogosítvány) megszerzésén kívül lehetőséged van a vitorlás jogosítvány (vitorlás kishajó vezetői engedély) megszerzésére is. A vitorlás jogosítvány birtokában kedvtelési céllal közlekedő maximum 12 fő befogadására alkalmas legfeljebb 20 m hajóhosszal rendelkező vitorlás kishajót is vezethetsz. Iratkozz be Összetett kedvtelési célú vitorlás ÉS kisgéphajó (motorcsónak) tanfolyamunkra kedvezményes áron!

Tananyag

A tanfolyam során az NKH által szervezett vizsgára történő felkészítésen kívül további elméleti és gyakorlati témákat is érintünk:

 • Hajózási földrajz, vízrajz
 • Meteorológia
 • Hajózás alapjai, Hajózási szabályzat
 • Hajós szaknyelv megismerése
 • Nyíltvízi manőverek
 • Kormány, kül- és belmotor, valamint a kötelek kezelése
 • Kikötői manőverek (elindulás és kikötés)
 • Idegen kikötőben történő kikötés
 • Bójára állás, horgonyzás
 • Vízből mentés
 • Bérlésre történő felkészítés (hajó átadás-átvétel)

Motorcsónak vizsga

A kedvtelési célú kisgéphajó vezetői engedély (motorcsónak, elektromos hajó jogosítvány) megszerzésének feltétele a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) által szervezett elméleti és gyakorlati vizsgák sikeres teljesítése. Az elméleti motorcsónak vizsgát a vizsgázók számítógépen teljesítik az NKH valamelyik, a vizsgázó által szabadon választható vizsgaközpontjában: Budapesten, Siófokon, Mohácson vagy Komáromban.

Havonta több lehetőség adott mindegyik vizsgahelyszínen, melyből a tanuló bármelyiket választhatja, amelyik szimpatikus. Az elméleti vizsgára jelentkezés feltétele a kezdő vitorlás tanfolyam elvégzése, melyről Képzési Igazolást állítunk ki.

A gyakorlati vizsgára történő jelentkezés előfeltétele az elméleti vizsga sikeres teljesítése. A gyakorlati vizsgát a sikeres elméleti vizsga letétele után (18 hónapon belül) be kell fejezni. A gyakorlati vizsgát tanulóink a gyakorlati tanfolyam során megszokott hajón teljesítik, így a vizsgán már nem jelenthet semmilyen meglepetést a hajó irányítása.

Az elméleti és gyakorlati vizsgára történő jelentkezést a Lazy Jack hajós és vitorlás iskola végzi, így a vizsgázóknak nincs semmilyen adminisztratív teendője – így csak a vizsgára történő felkészülésre kell koncentrálni!

Kisgéphajó vezetői tanfolyam részvételének feltételei

A kishajó vezetői tanfolyamon történő részvételhez, valamint az elméleti és gyakorlati vitorlás vizsga jelentkezésének feltételei:

 • betöltött 17. életév (gyakorlati vizsga feltétele a betöltött 18. életév)
 • alapfokú iskolai végzettség igazolása (bizonyítvány másolata)
 • kishajó vezetésére szóló orvosi alkalmassági igazolás (háziorvostól igényelhető)
 • személyi igazolvány alapján kitöltött jelentkezési lap
 • személyi igazolvány másolata
 • 2 db színes igazolványkép
 • a képzés díjának befizetése

Kisgéphajó tanfolyam időpontok (2020)

A koronavírus terjedésének megelőzése, valamint az emberi egészség védelmének érdekében a járványügyi veszélyhelyzeti rendelkezésekkel összhangban 2020. március 19-től határozatlan ideig felfüggesztésre került minden kedvtelési célú vitorlás kishajó és kisgéphajó vezetői engedélyhez szükséges elméleti és gyakorlati vizsga!

A már befizetett vizsgadíjakat senki sem veszíti el, a vészhelyzet elhárítását követően a most lemondott vizsgák díjmentesen pótolhatók!

A járványügyi vészhelyzetre való tekintettel a 2020-as szezonban kizárólag online, távoktatásban teljesíthető kezdő vitorlás elméleti tanfolyamot hirdetünk meg. Az online teljesíthető kezdő vitorlás elméleti tanfolyam teljesítését követően előreláthatólag a 2021-es szezonban lesz lehetőség a gyakorlati balatoni vitorlás tanfolyamon résztvenni, azonban az elméleti vizsgát a vészhelyzet elhárítását követően hallgatóink teljesíthetik!

Motorcsónak jogosítvány ára

Kisgéphajó tanfolyam (kedvtelési célú kisgéphajó vezetői képzés)69 990 Ft 49 990 Ft
Összetett kedvtelési célú vitorlás ÉS kisgéphajó (motorcsónak) tanfolyam179 980 Ft 129 990 Ft

A képzés díja tartalmazza a 2 napos gyakorlatorientált képzés díját, valamint az elméleti tananyag díját. A képzés díja NEM tartalmazza a hatósági vizsgadíjat, a hatósági kiszállási díjat, valamint a kártya formátumú jogosítvány kiállításának díját.

Hatósági díjak

Hatósági díjak, melyek a kezdő vitorlás tanfolyam árán felül a Nemzeti Közlekedési Hatóság felé fizetendők:

Kedvtelési célú vitorlás kishajó-vezető vizsgadíj30 000 Ft
Kedvtelési célú kisgéphajó vezető vizsga díj30 000 Ft
Kedvtelési célú vitorlás kishajó ÉS kisgéphajó vezetői vizsga50 000 Ft
Hatósági kiszállítási vizsgadíj3 000 Ft
Nemzetközi kedvtelési célú kishajó vezetői okmány kiállításának díja13 000 Ft

Sikeres vitorlás vizsga után

Az elméleti és gyakorlati kishajó vizsga sikeres teljesítését követően kártya formátumú nemzetközi kedvtelési célú kishajó vezetői jogosítványunk (legyen szó akár vitorlás kishajóról és/vagy kisgéphajóról) személyesen a hajózási hatóság ügyfélszolgálatainak egyikén (Budapest, Siófok, Mohács) igényelhetjük (okmány kiállítási kérelem).

Az okmány kiállítási kérelem benyújtásakor a következő dokumentumokra van szükség:

 • 1 db igazolványkép
 • az okmány kiállítási díj befizetésének igazolását

A kártya formátumú jogosítvány kiállításának díja 13 000 Ft. Fontos, hogy egyedül a budapesti ügyfélszolgálaton van lehetőség a helyszínen befizetni az okmány kiállításának díját, ellenkező esetben szükség van a befizetést igazoló banki bizonylatra!

A kérelem benyújtását követően a helyszínen az összes kedvtelési képesítést tartalmazó adatlapot kapunk, ami ideiglenesen jogosít a képesítésnek megfelelő hajó vezetésére a kártya formátumú jogosítvány kiállításáig (de maximum 60 napig). A frissen megszerzett kishajó jogosítványunkkal már bátran vezethetsz elektromos hajót a Balatonon, vagy egyéb gépi meghajtású hajót például a Dunán vagy a Tiszán!

Hajós iskola

A Lazy Jack hajós és vitorlás iskola célja, hogy a kedvtelési célú belvízi hajózást népszerűsítse, legyen szó vitorlásról, elektromos hajóról vagy kisgéphajóról és segítse kinevelni a balatoni kapitányok következő generációját.

Gyakran ismételt kérdések

Mire jó a kedvtelési célú kisgéphajó vezetői engedély?

A kedvtelési célú kisgéphajó vezetői engedély (motorcsónak jogosítvány) megszerzését követően Európa belvízein (beltenger kivételével) kedvtelési céllal közlekedő maximum 12 fő befogadására alkalmas géppel meghajtott hajó vezetésére és gépi berendezéseinek kezelésére jogosít legfeljebb 20 m hajótesthosszig, felső lóerőkorátozás nélkül!

Szükség van bármilyen előképzettségre a tanfolyamhoz?

Kisgéphajó vezetői tanfolyamunk során a belvízi hajózás alapjaitól indulunk. A gyakorlatorientált képzés végére akár még csak most ismerkedsz a hajózással, akár már rendelkezel némi tapasztalattal magabiztos elméleti és gyakorlati tudással rendelkezel.

Mennyibe kerül a kisgéphajó tanfolyam?

A kisgéphajó tanfolyam (kedvtelési célú kisgéphajó vezető képzés) díja most kedvezményesen 49 990 Ft. A képzés díja tartalmazza a 2 napos gyakorlatorientált képzés díját, valamint az elméleti tananyag díját. A képzés díja nem tartalmazza a hatósági vizsgadíjat, a hatósági kiszállási díjat, valamint a kártya formátumú jogosítvány kiállításának díját.

Mekkora hajót vezethetek jogosítvány nélkül?

Magyarország belvízein 7,5 kW motorteljesítmény (10 lóerő) alatti hajókat, amennyiben nem hosszabbak 7 méternél jogosítvány nélkül is vezethetők. Ha ennél nagyobb hajót, jet ski-t vagy elektromos hajót szeretnél vezetni motorcsónak jogosítványra van szükséged.