Online elméleti képzés

tanulj digitálisan, otthonról

Szakképzett oktatók

100+ sikeres vizsga évente

Kérdésed van? Segítünk!

+36 30 835 0440

Tengeri hajóvezetői tanfolyam

A tengeri hajóvezetői tanfolyamunk azoknak ajánljuk, akik a belvízi hajózástól szeretnének egy szinttel feljebb lépni. A tanfolyam során felkészítünk a horvát “B” kategóriás tengeri vizsgára. A megszerzett jogosítvány örök és nemzetközi érvényű, a partvonaltól 12 tengeri mérföld távolságig maximum 30 bruttó regiszter tonna vízkiszorítású vitorlás és motoros hajók vezetésére jogosít fel 20 méter hajóhosszig.

124 990 Ft 109 990 Ft

A képzésről

Horvát tengeri “B” kategóriás jogosítvány

Szeretnél az Adrián vitorlázni vagy motoros yachtot, jet skit vezetni? A horvát “B” típusú tengeri hajóvezetői engedély megszerzéséhez először el kell végezned egy elméleti tanfolyamot. A horvát hajóvezetői engedélyhez szükséges tanfolyam során a tengeri vitorlázás alapjaitól indulunk. A horvát “B” kategóriás tengeri jogosítvány megszerzéséhez csak egy egyszerű elméleti képzésen kell részt venned, gyakorlati vizsgára nincs szükség! Ha csak most ismerkedsz a hajózással, vagy már rendelkezel némi tapasztalattal de még nem vagy magabiztos kapitány mielőtt a sikeres vizsgát követően (a horvát “B” kategóriás jogosítványod birtokában) kihajóznál érdemes egy gyakorlatszerző horvát vitorlástúrára jelentkezned!

Horvát “B” típusú hajóvezetői engedély

Horvátországban a 15kW motorteljesítményt meghaladó, valamint a 3 m testhosszt meghaladó hajók vezetéséhez hajóvezetői engedélyre van szükség.

A horvát “B” típusú hajóvezetői engedély (tengeri jogosítvány) örök és nemzetközi érvényű. A tengeri jogosítvány megszerzését követően az Adriai-tenger teljes keleti partjától 12 tengeri mérföld távolságis kedvtelési céllal (charter hajó) közlekedő maximum 30 bruttó regiszter tonna vízkiszorítású vitorlás és motoros hajók, yachtok vezetésére jogosít legfeljebb 20 m hajótesthosszig.

A tengeri jogosítvány érvényessége

A horvát “B” típusú hajóvezetői engedély az Adriai-tenger teljes keleti partvonalától, valamint a külső szigetsortól 12 tengeri mérföld távolságig (kb. 20 km) érvényes. Ezen a parti tengeri zónán és egyben államhatáron túl már a nyílt tenger található. A nyílt tengeren történő hajózáshoz a horvát “B” kategóriás hajóvezetői engedély nem jogosít!

Tudtad? A horvát “B” kategóriás tengeri jogosítványt viszonossági alapon a Földközi-tenger minden országában elfogadják bérlésnél az adott ország felségvizeire. A tengerentúlon pedig vitorlás és motoros hajó vezetéséhez nem szükséges hajóvezetői engedély, csupán megfelelő hajózási tapasztalatot kell igazolni. A hajózási tapasztalat igazolására a horvát tengeri jogosítványt szintén elfogadják. Iratkozz be a horvát tengeri hajóvezetői tanfolyamra!

A horvát “B” típusú hajóvezetői engedélyt hivatalosan elfogadják Horvátország, Montenegró és Szlovénia felségvizein, azonban nem jogosít határátlépésre!

Tengeri vitorlás tanfolyam

Tudtad? A horvát tengeri “B” kategóriás hajóvezetői engedéllyel vitorlás és motoros yachtokat is vezethetsz. Jelentkezz még ma online elméleti képzésünkre!

Tengeri tanfolyam menete

A tengeri tanfolyam során a tengeri hajózás alapjaitól indulunk, felkészítünk és begyakoroljuk a Horvát Tenger-, Közlekedés- és Infrastruktúraügyi Minisztérium által szervezett elméleti vizsga feladatait és a vizsgakérdéseket.

Az tanfolyam Budapesten vagy Zadar-ban történik, de lehetőség van az elméleti tananyag online, távoktatásban történő elsajátítására is!

Tananyag

A tanfolyam során a horvát tengeri “B” kategóriás jogosítvány megszerzéséhez szükséges elméleti vizsgára történő felkészítésen kívül további hasznos elméleti témákat is érintünk:

 • Hajózási földrajz, tengerrajz
 • Meteorológia, az Adriai-tengeren jellemző szelek, szélirányok
 • A hajó kötelező felszerelése, Hajógépészet
 • Hajózási biztonság, elsősegély
 • Part menti navigáció, térképgyakorlat
 • Hajók fény- és hangjelzései
 • Tengeri rádiós (VHF) kommunikáció, vészjelzés, segélykérés
 • Kitérési szabályok (COLREG)
 • Bérlésre történő felkészítés (hajó átadás-átvétel)

Horvát tengeri vizsga

A horvát “B” kategóriás jogosítvány megszerzéséhez szükséges vizsga helyszíne Zadar. A hajóvezetői engedély megszerzéséhez csak szóbeli elméleti vizsgát kell tenni! A vizsga magyar nyelven is sikeresen teljesíthető, a vizsgáztatók ismerik a magyar hajózási kifejezéseket.

Az elméleti vizsgára jelentkezés feltétele a kezdő vitorlás tanfolyam elvégzése, melyről Képzési Igazolást állítunk ki.

Az elméleti vizsgára történő jelentkezést, valamint a vizsgadíj befizetését a Lazy Jack hajós és vitorlás iskola végzi, így a vizsgázóknak nincs semmilyen adminisztratív teendője – így csak a vizsgára történő felkészülésre kell koncentrálni!

A horvát “B” kategóriás hajóvezetői engedély megszerzésének feltételei

A “B” kategóriájú horvát tengeri hajóvezetői tanfolyamon történő részvétel, valamint az elméleti vizsgára történő jelentkezés feltételei:

 • betöltött 16. életév
 • elméleti tanfolyamon történő részvétel
 • útlevél vagy személyi igazolvány másolata
 • 2 db színes igazolványkép (25x30mm)

A hajóvezetői engedély megszerzéséhez nincs szükség hajós előképzettségre, sem orvosi alkalmassági igazolásra!

Tengeri tanfolyam időpontok (2020)

A járványügyi vészhelyzetre való tekintettel a 2020-as szezonban kizárólag online, távoktatásban teljesíthető kezdő vitorlás elméleti tanfolyamot hirdetünk meg. Az online teljesíthető horvát “B” kategóriás hajóvezetői tanfolyam teljesítését követően előreláthatólag a 2020 őszén lesz lehetőség sikeres vizsgát tenni.

Tengeri jogosítvány ára

Tengeri hajóvezetői tanfolyam 250 €
Horvát "B" kategóriás hajóvezetői vizsga (csak elméleti vizsga szükséges)820 Kuna
kb. 100 €
Tengeri hajóvezetői tanfolyam ÉS horvát "B" kategóriás hajóvezetői vizsga350€ 300 €

A képzés díja tartalmazza az elméleti tanfolyam és a tananyag díját. A képzés díja NEM tartalmazza a vizsga díját, valamint a vizsgára történő leutazás, esetleges szállás díját.

Sikeres tengeri vizsga után

A sikeres tengeri vizsgát követően a tengeri “B” kategóriás hajóvezetői engedélyünket automatikusan 1-2 héten belül postai úton kapjuk meg. A tengeri jogosítvány kiállítását a sikeres vizsgát követően igényelni nem kell, az okmány kiállítása és postázása teljesen automatikusan történik!

Hajós és vitorlás iskola

A Lazy Jack hajós és vitorlás iskola célja, hogy a kedvtelési célú belvízi hajózást népszerűsítse, legyen szó vitorlásról, elektromos hajóról vagy kisgéphajóról és segítse kinevelni a balatoni kapitányok következő generációját.

Gyakran ismételt kérdések

Mire jó a horvát “B” típusú hajóvezetői engedély?

A tengeri jogosítvány megszerzését követően az Adriai-tenger teljes keleti partjától 12 tengeri mérföld távolságis kedvtelési céllal (charter hajó) közlekedő maximum 30 bruttó regiszter tonna vízkiszorítású vitorlás és motoros hajók, yachtok vezetésére jogosít legfeljebb 20 m testhosszig.

Szükség van bármilyen előképzettségre a tanfolyamhoz?

Nem. A horvát “B” kategóriás hajóvezetői engedély megszerzéséhez nincs szükség hajós előképzettségre. A hajóvezetői engedély megszerzéséhez csak elméleti vizsgát kell tenni.

Mennyibe kerül a tengeri hajóvezetői tanfolyam?

A horvát “B” kategóriás hajóvezetői tanfolyam és a vizsga díja most együttesen kedvezményesen 300 Euró. A képzés díja nem tartalmazza a zadari vizsgára történő utazás díját, azonban a vizsga díját igen!