A beiratkozás folyamatos

induló tanfolyamainkra!

Ügyfélszolgálat

hétköznap 10.00 – 16.00

Kérdésed van? Segítünk!

Főoldal » Tengeri hajóvezetői tanfolyamok » Tengeri hajóvezetői tanfolyam (“B” kategória)

Tengeri hajóvezetői tanfolyam (“B” kategória)

450 EUR

+ Vizsga és hatósági díjak

Tengeri hajóvezetői tanfolyam (“B” kategória)

A tengeri hajóvezetői tanfolyamunkat azoknak ajánljuk, akik a belvízi hajózástól szeretnének egy szinttel feljebb lépni. A tanfolyam során felkészítünk a horvát “B” kategóriás tengeri vizsgára. A megszerzett jogosítvány a partvonaltól 12 tengeri mérföld távolságig maximum 30 bruttó regiszter tonna vízkiszorítású vitorlás és motoros hajók vezetésére jogosít fel 20 méter hajóhosszig Horvátországban.
450 EUR

+ szállás, étkezés és leutazás

Következő tanfolyam

Zadar

2022. július 22-23.

(péntek-szombat)

Zadar

2022. augusztus 26-27.

(péntek-szombat)

A képzésről

Horvát tengeri “B” kategóriás jogosítvány

Szeretnél az Adrián vitorlázni vagy motoros yachtot, jet skit vezetni? A horvát “B” típusú tengeri hajóvezetői engedély megszerzéséhez először el kell végezned egy elméleti tanfolyamot. A horvát hajóvezetői engedélyhez szükséges tanfolyam során a tengeri vitorlázás alapjaitól indulunk. A horvát “B” kategóriás tengeri jogosítvány megszerzéséhez csak egy egyszerű elméleti képzésen kell részt venned, gyakorlati vizsgára nincs szükség! Ha csak most ismerkedsz a hajózással, vagy már rendelkezel némi tapasztalattal de még nem vagy magabiztos kapitány mielőtt a sikeres vizsgát követően (a horvát “B” kategóriás jogosítványod birtokában) kihajóznál érdemes egy gyakorlatszerző horvát vitorlástúrára jelentkezned!

Horvát “B” típusú hajóvezetői engedély

Horvátországban a 15kW motorteljesítményt meghaladó, valamint a 3 m testhosszt meghaladó hajók vezetéséhez hajóvezetői engedélyre van szükség.

horvát “B” típusú hajóvezetői engedély (tengeri jogosítvány) örök és nemzetközi érvényű. Vagyis ha egyszer megszerzed, akkor korlátlan ideig érvényes, nem kell meghosszabbítani. A tengeri jogosítvány megszerzését követően az Adriai-tenger teljes keleti partjától 12 tengeri mérföld távolságis kedvtelési céllal (charter hajó) közlekedő maximum 30 bruttó regiszter tonna vízkiszorítású vitorlás és motoros hajókyachtok vezetésére jogosít legfeljebb 20 m hajótesthosszig.

A tengeri jogosítvány érvényessége

A horvát “B” típusú hajóvezetői engedély az Adriai-tenger teljes keleti partvonalától, valamint a külső szigetsortól 12 tengeri mérföld távolságig (kb. 20 km) érvényes. Ezen a parti tengeri zónán és egyben államhatáron túl már a nyílt tenger található. A nyílt tengeren történő hajózáshoz a horvát “B” kategóriás hajóvezetői engedély nem jogosít!

Fontos tudni, hogy a “B” típusú hajóvezetői engedély nem jogosít fel minket arra, hogy áthajózzunk más ország területétre, mint ahonnan indultunk a hajónkkal.

Tengeri tanfolyam menete

A tengeri tanfolyam során a tengeri hajózás alapjaitól indulunk, felkészítünk és begyakoroljuk a Horvát Tenger-, Közlekedés- és Infrastruktúraügyi Minisztérium által szervezett elméleti vizsga feladatait és a vizsgakérdéseket.

A tanfolyam Budapesten,  Splitben vagy Zadarban történik, de lehetőség van az elméleti tananyag online, távoktatásban történő elsajátítására is! A személyes vizsgáztatás minden esetben Horvátországban, Splitben vagy Zadarban történik.

Tananyag

A tanfolyam során a horvát tengeri “B” kategóriás jogosítvány megszerzéséhez szükséges elméleti vizsgára történő felkészítésen kívül további hasznos elméleti témákat is érintünk:

 • Hajózási földrajz, tengerrajz
 • Meteorológia, az Adriai-tengeren jellemző szelek, szélirányok
 • A hajó kötelező felszerelése, Hajógépészet
 • Hajózási biztonság, elsősegély
 • Part menti navigáció, térképgyakorlat
 • Hajók fény- és hangjelzései
 • Tengeri rádiós (VHF) kommunikáció, vészjelzés, segélykérés
 • Kitérési szabályok (COLREG)
 • Bérlésre történő felkészítés (hajó átadás-átvétel)

Horvát tengeri vizsga

A horvát “B” kategóriás jogosítvány megszerzéséhez szükséges vizsga helyszíne Split vagy Zadar. A hajóvezetői engedély megszerzéséhez csak szóbeli elméleti vizsgát kell tenni! A vizsga magyar nyelven is sikeresen teljesíthető, a vizsgáztatók ismerik a magyar hajózási kifejezéseket.

Az elméleti vizsgára történő jelentkezést, valamint a vizsgadíj befizetését a Lazy Jack hajós és vitorlás iskola végzi, így a vizsgázóknak nincs semmilyen adminisztratív teendője – így csak a vizsgára történő felkészülésre kell koncentrálni!

A horvát “B” kategóriás hajóvezetői engedély megszerzésének feltételei

A “B” kategóriájú horvát tengeri hajóvezetői tanfolyamon történő részvétel, valamint az elméleti vizsgára történő jelentkezés feltételei:

 • betöltött 16. életév
 • elméleti tanfolyamon történő részvétel
 • útlevél vagy személyi igazolvány másolata
 • 2 db színes igazolványkép (25x30mm)

A hajóvezetői engedély megszerzéséhez nincs szükség hajós előképzettségresem orvosi alkalmassági igazolásra!

Tengeri tanfolyam időpontok (2022)

Vizsgaidőpontokat minden hónapban, folyamatosan hirdetnek meg a zadari vizsgaközpontban, vagyis az egész év folyamán lehetőség van vizsgázásra. Ha 4 főnél többen szeretnének egy időben vizsgázni, akkor akár egyéni vizsgaidőpontokat is tudnak biztosítani.

Zadar

TanfolyamVizsgaJelentkezési határidő
2022. május 6. (péntek)2022. május 7. (szombat)
2022. június 3. (péntek)2022. június 4. (szombat)
2022. július 22. (péntek)2022. július 23. (szombat)2022. július 11. (hétfő)
2022. augusztus 26. (péntek)2022. augusztus 27. (szombat)2022. augusztus 15. (hétfő)
2022. szeptember 23. (péntek)2022. szeptember 24. (szombat)2022. szeptember 12. (hétfő)
2022. október 21. (péntek)2022. október 22. (szombat)2022. október 10. (hétfő)
2022. november 25. (péntek)2022. november 26. (szombat)2022. november 14. (hétfő)

Tengeri jogosítvány ára

A képzés díja 450 EUR. A díj tartalmazza:

 • az elméleti tanfolyam és a tananyag
 • valamint a vizsga díját.

A képzés díja NEM tartalmazza a vizsgára történő leutazás, szállás és étkezés díját.

Sikeres tengeri vizsga után

sikeres tengeri vizsgát követően a tengeri “B” kategóriás hajóvezetői engedélyünket automatikusan 1-2 héten belül postai úton kapjuk meg.

Így néz ki egy horvát B kategóriás jogosítvány.

horvát tengeri b jogosítvány

A tengeri jogosítvány kiállítását a sikeres vizsgát követően igényelni nem kell, az okmány kiállítása és postázása teljesen automatikusan történik!

Gyakran ismételt kérdések

Mire jó a horvát “B” típusú hajóvezetői engedély?

A tengeri jogosítvány megszerzését követően az Adriai-tenger teljes keleti partjától 12 tengeri mérföld távolságis kedvtelési céllal (charter hajó) közlekedő maximum 30 bruttó regiszter tonna vízkiszorítású vitorlás és motoros hajók, yachtok vezetésére jogosít legfeljebb 20 m testhosszig.

Szükség van bármilyen előképzettségre a tanfolyamhoz?

Nem. A horvát “B” kategóriás hajóvezetői engedély megszerzéséhez nincs szükség hajós előképzettségre. A hajóvezetői engedély megszerzéséhez csak elméleti vizsgát kell tenni.

Mennyibe kerül a tengeri hajóvezetői tanfolyam?

A horvát “B” kategóriás hajóvezetői tanfolyam és a vizsga díja most együttesen kedvezményesen 450 Euró. A képzés díja nem tartalmazza a spliti vizsgára történő utazás díját, azonban a vizsga díját igen!

Az Splitbe történő utazást és a szállást minden esetben a vizsgázónak egyénileg kell intéznie és fedeznie.

Következő tanfolyam

Zadar

2022. július 22-23.

(péntek-szombat)

Zadar

2022. augusztus 26-27.

(PÉNTEK-SZOMBAT)

Elakadtál, kérdésed van?