Barion Pixel
KARÁCSONY Ajándékozz vagy lepd meg magad karácsonyra kishajó tanfolyammal most 10-15% kedvezménnyel. Részletek

A beiratkozás folyamatos

induló tanfolyamainkra!

Ügyfélszolgálat

hétköznap 10.00 – 16.00

Kérdésed van? Segítünk!

Főoldal » Tengeri hajóvezetői tanfolyamok » Tengeri hajóvezetői tanfolyam (“B” kategória)

Tengeri hajóvezetői tanfolyam (“B” kategória)

A tengeri hajóvezetői tanfolyamunkat azoknak ajánljuk, akik a belvízi hajózástól szeretnének egy szinttel feljebb lépni. A tanfolyam során felkészítünk a horvát “B” kategóriás tengeri vizsgára. A megszerzett jogosítvány a partvonaltól 12 tengeri mérföld távolságig maximum 30 bruttó regiszter tonna vízkiszorítású vitorlás és motoros hajók vezetésére jogosít fel 20 méter hajóhosszig Horvátországban.

Horvát “B” tengeri jogosítvány ára

TANFOLYAM
450 EUR

Az ár nem tartalmazza az útiköltséget, valamint a szállás és étkezések díját.

Helyszín

Maritime School Zadar
Ul. Ante Kuzmanića 1, 23000, Zadar, Croatia

A képzésről

Horvát tengeri “B” kategóriás jogosítvány

Szeretnél az Adrián vitorlázni vagy motoros yachtot, jet skit vezetni? A horvát “B” típusú tengeri hajóvezetői engedély megszerzéséhez először el kell végezned egy elméleti tanfolyamot. A horvát hajóvezetői engedélyhez szükséges tanfolyam során a tengeri vitorlázás alapjaitól indulunk. A horvát “B” kategóriás tengeri jogosítvány megszerzéséhez csak egy egyszerű elméleti képzésen kell részt venned, gyakorlati vizsgára nincs szükség! Ha csak most ismerkedsz a hajózással, vagy már rendelkezel némi tapasztalattal de még nem vagy magabiztos kapitány mielőtt a sikeres vizsgát követően (a horvát “B” kategóriás jogosítványod birtokában) kihajóznál érdemes egy gyakorlatszerző horvát vitorlástúrára jelentkezned!

Horvát “B” típusú hajóvezetői engedély

Horvátországban a 15kW motorteljesítményt meghaladó, valamint a 3 m testhosszt meghaladó hajók vezetéséhez hajóvezetői engedélyre van szükség.

A horvát “B” típusú hajóvezetői engedély (tengeri jogosítvány) örök és nemzetközi érvényű. Vagyis ha egyszer megszerzed, akkor korlátlan ideig érvényes, nem kell meghosszabbítani. A tengeri jogosítvány megszerzését követően az Adriai-tenger teljes keleti partjától 12 tengeri mérföld távolságis kedvtelési céllal (charter hajó) közlekedő maximum 30 bruttó regiszter tonna vízkiszorítású vitorlás és motoros hajók, yachtok vezetésére jogosít legfeljebb 20 m hajótesthosszig.

A tengeri jogosítvány érvényessége

A horvát “B” típusú hajóvezetői engedély az Adriai-tenger teljes keleti partvonalától, valamint a külső szigetsortól 12 tengeri mérföld távolságig (kb. 20 km) érvényes. Ezen a parti tengeri zónán és egyben államhatáron túl már a nyílt tenger található. A nyílt tengeren történő hajózáshoz a horvát “B” kategóriás hajóvezetői engedély nem jogosít!

Fontos, hogy a “B” típusú hajóvezetői engedély nem jogosít fel minket arra, hogy áthajózzunk más ország területétre, mint ahonnan indultunk a hajónkkal.

A horvát “B” kategóriás hajóvezetői engedély megszerzésének feltételei

A “B” kategóriájú horvát tengeri hajóvezetői tanfolyamon történő részvétel, valamint az elméleti vizsgára történő jelentkezés feltételei:

 • betöltött 16. életév
 • elméleti tanfolyamon történő részvétel
 • útlevél vagy személyi igazolvány másolata
 • 2 db színes igazolványkép (25x30mm)

A hajóvezetői engedély megszerzéséhez nincs szükség hajós előképzettségresem orvosi alkalmassági igazolásra!

Helyszín

Az elméleti tanfolyam, valamint a vizsga helyszíne Zadar, Horvátország.

A tanfolyam helyszíne:

 • Maritime School Zadar
 • Ul. Ante Kuzmanića 1, 23000, Zadar, Croatia

Jogosítvány ára

A tanfolyam díja a következőket tartalmazza:

 • a tanfolyam díja
 • valamint a vizsga díját
TANFOLYAM
450 EUR

A beiratkozáskor a teljes összeget be kell fizetni! Az ár nem tartalmazza az útiköltséget, valamint a szállás és étkezések díját.

Legalább 5 fő jelentkezése esetén lehetőség van egyedi időpontokban is elvégezni a tanfolyamot és vizsgázni. Írj nekünk!

Tanfolyam menete

A tengeri tanfolyam során a tengeri hajózás alapjaitól indulunk, felkészítünk és begyakoroljuk a Horvát Tenger-, Közlekedés- és Infrastruktúraügyi Minisztérium által szervezett elméleti vizsga feladatait és a vizsgakérdéseket.

Tananyag

A tanfolyam során a horvát tengeri “B” kategóriás jogosítvány megszerzéséhez szükséges elméleti vizsgára történő felkészítésen kívül további hasznos elméleti témákat is érintünk:

 • Hajózási földrajz, tengerrajz
 • Meteorológia, az Adriai-tengeren jellemző szelek, szélirányok
 • A hajó kötelező felszerelése, Hajógépészet
 • Hajózási biztonság, elsősegély
 • Part menti navigáció, térképgyakorlat
 • Hajók fény- és hangjelzései
 • Tengeri rádiós (VHF) kommunikáció, vészjelzés, segélykérés
 • Kitérési szabályok (COLREG)

Horvát tengeri vizsga

A horvát “B” kategóriás jogosítvány megszerzéséhez szükséges vizsga helyszíne Zadar. A hajóvezetői engedély megszerzéséhez csak szóbeli elméleti vizsgát kell tenni! A vizsga magyar nyelven is sikeresen teljesíthető, a vizsgáztatók ismerik a magyar hajózási kifejezéseket.

Az elméleti vizsgára történő jelentkezést, valamint a vizsgadíj befizetését a Lazy Jack hajós és vitorlás iskola végzi, így a vizsgázóknak nincs semmilyen adminisztratív teendője – így csak a vizsgára történő felkészülésre kell koncentrálni!

Sikeres tengeri vizsga után

sikeres tengeri vizsgát követően a tengeri “B” kategóriás hajóvezetői engedélyünket automatikusan 1-2 héten belül postai úton kapjuk meg.

Így néz ki egy horvát B kategóriás jogosítvány.

horvát tengeri b jogosítvány

A tengeri jogosítvány kiállítását a sikeres vizsgát követően igényelni nem kell, az okmány kiállítása és postázása teljesen automatikusan történik!