A beiratkozás folyamatos

áprilistól induló tanfolyamainkra

Szakképzett oktatók

100+ sikeres vizsga évente

Kérdésed van? Segítünk!

+36 30 835 0440

A katonai abc: szavak listája, eredete és felhasználási területei

A katonai abc, hivatalos nevén NATO fonetikus abc (angolul: NATO phonetic alphabet) 26 szóból áll. Mindegyik szó a kezdőbetűjét jelöli (például Alfa az A betűt). Elsődlegesen katonai céllal hozták létre, de ma már rengeteg civil területen is használják (pl. hajózás, vitorlázás, repülés). A megalkotásának kettős célja volt: a legfontosabb, hogy a kommunikáló felek tisztán értsék egymást és ne eshessen félreértés. A másik pedig, hogy egységesen mindenki ugyanazokat a kódszavakat használja. Most pedig nézzük meg, hogy mik ezek a szavak és hogyan kell kiejteni őket. 

A katonai abc-ben használt szavak és kiejtésük

HangzóKódszóMagyaros ejtésmód
AAlfa (ICAO, ITU, IMO, FAA)alfa
BBravobrávó
CCharliecsárli
DDeltadelta
EEchoekó
FFoxtrotfoksztrot
GGolfgolf
HHotelhotel
IIndiaindia
JJuliett (ICAO, ITU, IMO, FAA)dzsuliet
KKilokiló
LLimalima
MMikemájk
NNovembernovember
OOscaroszkár
PPapapapa
QQuebeckebek
RRomeorómeó
SSierraszierra
TTangotangó
UUniformjuniform
VVictorviktor
WWhiskeyviszki
XX-ray orekszréj
YYankeejenki
ZZuluzulu

A katonai abc különböző elnevezései

Ahogy már a bevezetésben említettük mára angol nyelvterületen nagyon elterjedtté vált a NATO abc használata. Ennek köszönhetően rengeteg különböző hivatalos és nem hivatalos neve is van. Kezdjük a hivatalos elnevezésekkel:

  • NATO fonetikus abc (North Atlantic Treaty Organization phonetic alphabet)
  • IRSA (International Radiotelephony Spelling Alphabet)
  • ICAO fonetikus abc (International Civil Aviation Organization phonetic alphabet)
  • ITU fonetikus abc (International Telecommunication Union phonetic alphabet).

Érdekes megjegyezni, hogy a hivatalos elnevezések közül technikailag csak a második helyes. A “fonetikus abc” szimbólumok segítségével azt mutatja meg, hogy hogyan kell a szavakat kiejteni. Itt azonban nem erről van szó. A katonai abc valójában egy betűzési rendszer.

A fentieken kívül még az elterjedt, köznyelvben is használt nevek:

  • Katonai abc
  • Repülős abc
  • Rendőr abc
  • Zulu abc
  • Tengerész abc

Érdekességek a katonai abc-ről

Az IMDB-n tartottak arról egy szavazást, hogy melyik a legjobb film, aminek a nevében benne van valamelyik szó a 26 közül, amit a katonai abc-ben használunk.

A szavazás győztese pedig a Grand Hotel Budapest lett (itt a H betű a katonai abc része).

katonai abc filmek

A képen az első 3 helyezett látható és a szavazatok száma. A teljes lista megtekinthető itt: https://www.imdb.com/poll/MhnLJlFSi0U/

További érdekességként meg lehet jegyezni, hogy a légiközlekedésben olyan repülőtereken, ahol a Delta Airlines-nak sok gépe megfordul a “Delta” szót a következők  valamelyikével szokták helyettesíteni: “Data”, “Dixie”, vagy “David”. Erre azért van szükség, hogy semmiképpen ne legyen kavarodás irányítás közben.

A NATO abc-t fontos ismerni azoknak is, akik hajózni vagy vitorlázni indulnak. Sokszor nagy szélben és zajban kell kommunikálni kis rádiókon keresztül, így nagyon fontos, hogy a felek pontosan értsék mit mond a másik. 

Ha érdekel a vitorlázás és a NATO abc-nél többet is meg szeretnél tanulni vele kapcsolatban akkor jelentkezz folyamatosan induló tengeri hajóvezetői tanfolyamunkra.