Barion Pixel

FRISS A kishajó tanfolyamok vizsgadíjai 2024. február 3-tól emelkednek.

A beiratkozás folyamatos

induló tanfolyamainkra!

Ügyfélszolgálat

hétköznap 10.00 – 16.00

Kérdésed van? Segítünk!

Ilyen az élet egy önéllátó vitorláson!

Az alábbi videóban egy pár azt mutatja be, hogy milyen az élet 10 év után egy vitorláson.

A videóban egy pár, a svéd Karen Chapman és az arizonai Brian Chapman, valamint hat hónapos lányuk, Sierra szerepel, akik a Delos nevű vitorlásukon élnek és utaznak. Nagyon élvezik a hajós életmódot, mert lehetővé teszi számukra, hogy az otthonukat és az otthon kényelmét távoli, elhagyatott helyekre vigyék, privát strandokat fedezzenek fel, mindezt off-grid életet élve.

A hajón van egy sóbontó készülék, valamint a nap- és szélenergiát használják az áramellátáshoz. Így nagyjából három-hat hónapig képesek önfenntartó módon élni és környezeti szempontból alacsony ökológiai lábnyommal élni.

10 év alatt több mint 83 000 mérföldet vitorláztak már, amivel több mint háromszor kerülték meg a Földet. És közben hat kontinenst és minden nagyobb óceánt meglátogattak már.

Brian, aki eredetileg szoftvermérnök volt, most főállású tengerész és YouTuber, egy négyéves terv után kezdte el ezt az életmódot, és eladta minden vagyonát.

Karen Ausztráliában tájépítészetet tanult, egy új-zélandi hátizsákos utazás során ismerkedett meg Briannel, és csatlakozott hozzá, annak ellenére, hogy nem volt előzetes vitorlázási tapasztalata.

Vitorlásuk egy 53 méteres ketch rig: biztonságos, fenntartható és kényelmes vitorlázásra lett tervezve, a pilótafülkéből elérhető minden lényeges eszköz, biztonságos navigációs és kormányállomást biztosítva.

A videóban a házaspár bemutatja a Delos nevű hajójuk különböző részeit, és kifejtik, hogyan tervezték és szerelték fel a hálózaton kívüli életre a vitorlásutakat. A pilótafülke, amely kültéri verandául és nappalijukként szolgál, úgy van kialakítva, hogy ne kelljen elhagyniuk éjszaka vagy rossz időben, így biztonságot nyújt az esetleges esések ellen is. A konyha bár kompakt és lényegében egyszemélyes, teljesen felszerelt, többek között két mosdóval, indukciós tűzhellyel, sütővel és kenyérpirítóval. Úgy tervezték, hogy biztonságos és működőképes legyen még zord óceáni utakon is, kardánrendszerrel, amely vízszintesen tartja a tűzhelyet és megakadályozza a kiömléseket. A hűtőszekrény kifejezetten felhasználóbarát csónakok számára, mivel ajtaja van, nem pedig felülről tölthető, amire más tengerészek gyakran panaszkodnak. Egy másik nagyra értékelt tulajdonság a kompakt mosógép, amelyet gyakran használnak, mivel a gyereküknél, Sierránál textil pelenkákat használnak.

A navigációs, kommunikációs és elektronikus állomáson számos olyan eszköz található, amelyek biztosítják, hogy hatalmas távolságokon átívelően is tudjanak kommunikálni és biztonságosan tudnak hajózni a tengeren. Ez magában foglal egy rádiót és VHF-rádiót, egy eszközt a műholdas kommunikációhoz és az internetes kapcsolat vételéhez, valamint egy EPIRB-t (Emergency Position Indicating Radio Beacon) az életveszélyes tengeri helyzetekhez. Van egy vízmérőjük az 1000 literes víztárolójuk figyelésére, valamint egy vízkészítő eszköz is, amely akár 200 litert is képes előállítani óránként.

Nappalijuk többcélú helyként szolgál az étkezéshez, a munkához és a pihenéshez, bőséges élelmiszertárolóval, beleértve a fagyasztókat és a konzervek padló alatti tárolóját, amelyek elengedhetetlenek a hosszú, hálózaton kívüli utazásukhoz. A térben van egy játszótér is Sierra számára, amely szükség esetén biztonságosan bezárható. Ezzel oldják meg, hogy a gyerek biztonságosan tudjon játszani, miközben továbbra is részt vesz a vitorlázási feladatokban. A házaspár mindvégig a praktikumra és a funkcionalitásra helyezte a hangsúlyt életterében, biztosítva, hogy mindennek meglegyen a maga helye, és a tengeren való életük a lehető legkényelmesebb és fenntarthatóbb legyen.

A pár kiemeli a horgonyzásban töltött idejük arányát a vitorlázáshoz képest, megjegyezve, hogy az idő 90%-át horgonyzásban töltik, míg a többit vitorlázzák, ami átlagosan körülbelül 8000 tengeri mérföldet évente. Előnyben részesítik a távoli, elhagyatott helyeket a forgalmas kikötőkkel szemben, ami szintén befolyásolja úti céljukat és utazási terveiket. Bár az időjárás, a szél és az óceáni áramlatok elsődleges szerepet játszanak az utazásuk meghatározásában.

Ami a személyzetet illeti, a Delos több mint hatvan embert látott vendégül egy évtizeden keresztül, gazdag élményt nyújtva a közös kalandoknak és a bajtársiasságnak. A jelenlegi legénység a párból és gyermekükből, Sierrából áll, családi környezetet teremtve a fedélzeten. Nagyra értékelik az általuk meglátogatott úti célokat, arra hivatkozva, hogy minden helynek megvan a maga egyedi varázsa, és valami különlegeset kínál.

A csónak farában található hálószobájukban egy meglepően tágas és jól megtervezett terület látható, ahol funkcionális terek találhatók, köztük egy íróasztal a munkához, egy kényelmes ágy, ventilátorok a hűtéshez és egy fürdőszoba (a továbbiakban: ” fej” hajón), amely tengervizet használó elektromos WC-vel van felszerelve, és a helytől és az előírásoktól függően a hulladékot közvetlenül az óceánba vagy egy tárolótartályba tudja kiszivattyúzni. Megjegyzendő, hogy a zuhanyteret a WC-résszel kombinálják, hatékonyan kihasználva a kompakt teret. Ruhatárolójuk aprólékosan szervezettnek és minimalistanak tűnik, a csónakos élet gyakorlati szükségleteinek megfelelően. Az ágy alatt további tárolóhelyet használnak olyan tárgyak számára, amelyekhez nem férnek hozzá gyakran, mint például az extra lepedők és a hideg időjárási ruházat.

Szóba kerül egy létfontosságú biztonsági elem is: egy vízhatlan válaszfalajtó, amely a hajótest megsértése esetén a hajót részekre oszthatja, megakadályozva az elsüllyedést azáltal, hogy elszigeteli a vizet az érintett területtől. Egy másik hálórész az elülső kabinban legfeljebb három személy elszállásolására alkalmas (ha közeli barátok), és további ülő- és tárolóhelyet is kínál.

Életmódjuk a gyakorlatiasság, a minimalizmus kiegyensúlyozott integrációját tükrözi, valamint a világ óceánjai és a távoli helyek iránti mély megbecsülést. A pár a kihívások ellenére őszintén élvezi vitorlás életmódját, értékelve az egyedülálló élményeket és helyeket, amelyeket felfedezhetnek.

vitorlás a tengeren

A videóban a pár részletesen kitért arra is, hogy milyen szempontokat vizsgáltak meg előre az életmódváltás előtt. És hogy melyik területen milyen kihívásokkal néznek szembe.

Munka és jövedelem

  • A Delos projektet elsősorban a Patreonon keresztüli közösségi finanszírozásból, a YouTube hirdetési bevételeiből és linkek segítségével tartják fenn. Ez a fő bevételi forrásuk.
  • Nem mindig voltak pénzügyileg stabilak, és különböző helyeken álltak meg dolgozni, hogy fenntartsák vitorlás kalandjukat.

Karbantartás és életkörülmények

  • A megélhetési költségek ésszerű szinten tartása érdekében hangsúlyt fektenek az önfenntartásra.
  • Brian az évek során számos területen sajátított el komoly tapasztalatot: elektromos szerelések, vízvezeték-szerelés és a motorszerelés, dízelmechanika.
  • A géptér kulcsfontosságú, és olyan fontos alkatrészeket tartalmaz, mint az üzemanyagtartály, a motor, a generátor, a melegvíz-melegítő, a búvárszivattyú és a sólebontó amely a sós vizet édes ivóvízzé alakítja.
  • Robusztus rendszerük van az áramtermelésre megújuló energiaforrásokból beleértve a napelemeket és a szélgenerátorokat.
  • A baba születése a fedélzeten, Sierra saját kihívásokat és örömöket kínált.

Biztonság és felkészültség

  • Felkészültek a vészhelyzetekre olyan túlélési kellékekkel, mint a kézi szivattyú, mentőtutaj, tartalék víz, és egy “alapkészlet” a hajó elhagyására az alapvető tárgyakkal.
  • A berendezések rendszeres karbantartása és ellenőrzése biztosítja, hogy hajójuk tengerre alkalmas és biztonságos maradjon.

Napi megélhetés és kiadások

  • A Delos projekt során körülbelül 2500 dollárt költenek havonta, a hajó költségét nem számítva. Ez fedezi az élelmet, az ellátást, az üzemanyagot, a biztosítást és a vízumdíjat.
  • A hajó karbantartására körülbelül 700 dollárt különítettek el.
  • Életmódjuk azt jelenti, hogy szorosan összhangban vannak a természettel és az időjárási viszonyokkal.

A kaland szempontjai

  • Izgalmas és ijesztő pillanatokat is átéltek már. Különösen az időjárási viszonyokat és a felszínen maradást illetően, szó szerint és átvitt értelemben is.
  • A kihívások ellenére hajtja őket az életstílus iránti szeretet, valamint a kalandok és a természeti szépség őszinte elismerése, amelyet ez lehetővé tesz számukra.
  • A grönlandi és az északi-sarkvidéki vitorlázásról is sokat mesélnek, illetve arról, hogy a vitorlás hidegebb éghajlatokhoz való igazítása milyen kihívásokkal jár. Ezek a várakozások és aggodalmak újabb mélységet adnak vitorlás életükhöz, és egyben jelzi is hogy mindig új élményeket és felfedezéseket keresésnek.

Ez a kalandos életstílus, bár tele van kihívásokkal, például váratlan időjárási változásokkal és folyamatos karbantartási igényekkel, páratlan élményeket kínál a világ különböző pontjainak felfedezésében, a természettel való elmélyülésben és a megszokottól lényegesen eltérő életben.

Ez részünkről nemcsak egy utazási mód, hanem egy átfogó életmód-választás is, amely összhangban van a felfedezés, a szabadság és a természeti világgal való mély kapcsolat értékeivel.