Barion Pixel
KARÁCSONY Ajándékozz vagy lepd meg magad karácsonyra kishajó tanfolyammal most 10-15% kedvezménnyel. Részletek

A beiratkozás folyamatos

induló tanfolyamainkra!

Ügyfélszolgálat

hétköznap 10.00 – 16.00

Kérdésed van? Segítünk!

Csónak

Mekkora hajó vezethető engedély nélkül (2023)?

A hatályos jogszabályoknak megfelelően (vízi közlekedésről szóló 2000. évi XLII törvény) engedély nélkül kizárólag kompnak, vagy vízi sporteszköznek nem minősülő, szélerővel vagy gépi berendezéssel hajtott hajó (csónak) vezethető, amelynek

  • hossza vitorlás esetében a 7 métert. illetve névleges vitorlafelülete a 10 m2-t nem éri el,
  • vagy motorcsónak esetében hossza a 7 métert, illetve motorteljesítménye a 14,7 kW-ot nem éri el! (2022. január 17-től hatályos)

Ez a gyakorlatan azt jelenti, hogy 2022-től 20LE-s motorokat is lehet vezetni motorcsónak jogosítvány nélkül.

Fontos viszont, hogy Magyarországon a jogosítvány nélküli hajóvezetést 100 000 Ft-ra büntethetik, ha az adott kategóriára és típusra vezetői engedély kell.

Milyen teendők vannak 2022-től?

Tudtad? 2014. március 1-jén módosult a csónak definíciója. Ezt megelőzően a maximum 6,2 méter hosszú és legfeljebb 4 kW motorteljesítményt elérő vízijárművek minősültek csónaknak, az ennél nagyobb hosszú vagy teljesítményű vízijárművek vezetéséhez vízijártassági engedélyre volt szükség. Szerencsére ez azóta változott, és 2022-től a motor teljesítményét is megemelték, de ha egy csónaknál komolyabb hajót vagy vitorlást szeretnénk vezetni, továbbra is szükség van a vízijártassági engedély megszerzésére és egy vízijártassági tanfolyam elvégzésére.