Barion Pixel

FRISS A kishajó tanfolyamok vizsgadíjai 2024. február 3-tól emelkednek.

A beiratkozás folyamatos

induló tanfolyamainkra!

Ügyfélszolgálat

hétköznap 10.00 – 16.00

Kérdésed van? Segítünk!

Balatoni programok rossz idő esetén: a legjobb lehetőségek

Ha Balaton, akkor nyár, napsütés, jó idő, fürdés, pihenés a parton. A többség szerint legalábbis. Pedig ez egyáltalán nem így van. Rossz időben is rengeteg a lehetőség. Akár még kültéri programokat is szervezhetünk, ha nem riadunk meg egy kis esőtől. Az északi- és a déli parton is megnézhetjük a legfőbb látványosságokat, kalandozhatunk a gyönyörű tájakon, vagy épp itt az idő pótolni a hiányosságokat, és múzeumba, várba, kastélyba menni. Vagy épp kihajózni: hiszen a vitorlások számára a szeles idő valóságos turbóval ér fel.

Legjobb balatoni programok esőben és rossz idő esetén

Ízlések és pofonok, hogy kinek melyik programok jönnek be a legjobban. Az viszont biztos, hogy a Balatonon egész évben adottak a lehetőségek. Sőt, talán egy kis rossz idő a legjobb ahhoz, hogy rászedjük magunkat olyan programokra, amelyekre eddig nem is nagyon gondoltunk volna. Végül pedig egy nap talán azon kapjuk magunkat, hogy még a legnagyobb forróságban és kánikulában is inkább azt választjuk a parton napozás, fürdés helyett.

Beltéri programok a Balatonon

A legtöbben valamilyen könnyed, beltéri programra vágynak, amikor kint rossz az idő. A Balatonon könnyen találhatunk élményközpontokat, múzeumokat, amiket érdemes megnézni. De akár egy zárt gyógyfürdőt is meglátogathatunk. Kicsit hazabeszélve, de kifejezetten ajánljuk a Hajózástörténeti Látogatóközpontot is, ahol terepasztalok, makettek és szimulátorok fogadnak minket, hogy minél inkább testközelből éljük át a balatoni hajózás történetét. A következő helyeket mindenképpen érdemes lehet kipróbálni:

  • PortusHome, a Balaton-felvidéki közösségi iroda (a munka hőseinek): a távmunka kedvelőinek tökéletes élményt nyújthat ez a balatoni közösségi iroda, ahol akár szállást is lehet foglalni.
  • Csillagvár Múzeum (Balatonszentgyörgy): kisgyerekes családoknak tökéletes kikapcsolódási program, de szinte bárki megtalálhatja a számítását, ugyanis íjászkodási és egyéb lehetőségek is akadnak.
  • Balatonföldvári Hajózástörténeti Látogatóközpont és Kilátó: nemcsak a hajózás szerelmeseinek kihagyhatatlan élmény, hiszen a Balaton körül aligha találni olyan szép kilátási viszonyokat, mint itt.
  • Katica Tanya Élményközpont: szintén tökéletes választás családoknak, ahol szórakozni, tanulni is lehet, megismerni a természetet, hagyományokat egyaránt.
  • Lóczy-barlang: természeti értékek, sok érdeklődő, mészkő rétegek, röviden összefoglalva felejthetetlen élmény várja a barlangba látogatókat.
  • Veszprémi Tavaszi Tárlat: a művészet szerelmeseinek kihagyhatatlan, de Veszprém egyébként is a Balaton környékének egyik legszebb városa, így mindenképpen menjünk el oda! Ha pedig már ott járunk, egy kis művelődés sem árt.

A teljesség igénye nélkül mutattunk tehát pár olyan beltéri programot, amiket rossz idő esetén is kipróbálhatunk. De nem kell feltétlenül szeles időnek lennie, vagy esni az esőnek, hiszen egy-egy nyaralás alkalmával mindenképpen megéri betervezni túrázós napokat is, amikor megnézzük a helyi érdekességeket.

Balaton déli part programok rossz időben

Múzeumok, várak, kastélyok és kilátók

A kalandorok nem riadnak vissza egy kis szeles időtől és esőtől sem. Néha ilyenkor a legélvezetesebb megcsodálni a Balaton háborgó vizét, és lesni a villámokat a túloldalon. Ha pedig annyira azért nem vészes az idő, elmehetünk várakhoz, kastélyokhoz is (pl Festetics-kastély), amiket kívülről-belülről megcsodálhatunk. Vagy éppen valamelyik híres kilátóhoz.

  • Festetics-kastély (Keszthely): az egyik legnépszerűbb látnivaló a Balatonon a barokk stílusban épült kastély. Európa egyik legnagyobb főúri könyvtára is itt található. Ha szerencsénk van, akár zenei koncerteket is elcsíphetünk.
  • Nádasdy-kastély: a Tudor-stílusban épült kastély interaktív módon mutatja be a család történetét, kint pedig angolparkot, télikertet is csodálhatunk.
  • Sümegi vár: a Sümegi vár szintén alapvető program a Balatonon, nem csak rossz időben. Autentikus hangulat, kiállítások és izgalmas kalandok várják az idelátogatókat.
  • Tihanyi Bencés Apátság: a népszerű, állandó kiállítás 2022 nyarán újult meg, de kívül-belül is muszáj körbejárni a Tihanyi Bencés Apátságot, hiszen felejthetetlen élményt jelent.
  • Festetics-kilátó (Gyenesdiás): gyönyörű panoráma a Balatonra, szinte mindent belátni.
  • Gömbkilátó (Balatonboglár): ha balatoni kilátók, akkor Gömbkilátó. Már a megjelenése is egyedien vonzó, belülről pedig kifelé tárul elénk a szép balatoni panoráma.
  • Kisfaludy-kilátó (Badacsony): mindenki tudja, hogy a Badacsonynál kevesebb jobb hely létezik, ha gyönyörű kilátásra vágyunk. Hát még a Kisfaludy kilátóról, ami a Badacsony 438 méteres magasságán található!
  • Sipos-hegyi kilátó (Fonyód): a szép panoráma mellett remek pihenőhelyként is szolgál a fonyódi Sipos-hegyi kilátó. Ne hagyd ki, ha arra jársz!
Balaton északi part programok rossz időben

Csábítóan hangzik persze, hogy a szeles, esős időben a szálláson maradjunk, és a kedvenc sorozatunkkal tartsunk maratont. A Balaton azonban ennél jóval izgalmasabb hely, és ezt bárhol máshol is megtehetjük majd, például ha hazaértünk a betondzsungelbe. Szinte biztosan nem fogjuk megbánni, válasszunk bármilyen programot is a fentiek közül. Még akkor sem, ha egy kicsit megázunk.

Éttermek, borozók, szórakozóhelyek

A Balatonon nagyon jó hangulatú éttermeket, borozókat találhatunk, ahol belülről is elénk tárul a teljes panoráma. Az éjszakai élet kedvelőinek sem kell aggódnia, hiszen valószínűleg találni valahol beülős helyeket, legyünk bárhol a magyar tenger körül. Siófokon kifejezetten sok a látnivaló, rossz idő esetén is. Nappal megnézhetjük a víztornyot, vagy elmehetünk az állatkertbe, míg este pezsgő élet vár ránk.

  • A Konyhám Stúdió 365 (Balatonfenyves): különleges ajánlatok, speciális fogások, egyedien készült magyaros választék jellemzi a balatonfenyvesi éttermet, ami 2018-ban az Év Strandétele díjat is elnyerte.
  • Borcsa Étterem (Balatonfüred): ízig-vérig északi parti, elegáns étterem, ahol a halaktól kezdve a grillezett húsokig válogathatunk. Na és persze a balatoni borvidék legjobbjai közül.
  • Hatlépcsős Étterem (Balatonfüred): a pirítósról nem a specialitás, egyediség az első, amire gondolunk. Egészen addig, amíg el nem látogatunk a Hatlépcsős Étterembe, ahol páratlan gasztronómiai élményben lesz részünk.
  • Mala Garden (Siófok): családi összejövetelekhez, vagy akár randihoz is tökéletes alternatíva ez a siófoki étterem, hiszen az egyik legjobb hely naplementét csodálni, amellett, hogy különleges fogásokat kóstolhatunk.
  • Muskátli Étterem (Balatonfenyves): ez az étterem a déli parton remek ár-érték arányban tálal nekünk finom és laktató ebédet, ami minőségben sem marad el a drágább éttermektől.
  • Szent Donát Borkúria (Csopak): ennél a csopaki étteremnél szinte minden tökéletes. A panoráma, a választék, a kiszolgálás egyaránt. Érdemes felmenni!
  • Fesztiválok, koncertek (pl. Balaton Sound, Strand Fesztivál): az élet a Balatonon akkor sem áll meg, ha az idő rosszra fordul. Ha nem hiszed el, menj el valamelyik fesztiválra, és garantáltan feltalálod magad!
Fedett programok Balaton

Az tehát jól látható, hogy a balatoni lehetőségek tárháza szinte végtelen. Mégpedig akkor, ha az idő nem igazán alkalmas fürdésre, napozásra. Nincs mentség, ha nem tudjuk lekötni magunkat. A legizgalmasabb programot azonban a végére hagytuk!

Hajózás, vitorlázás

Ez pedig a hajózás. Hiszen a rossz idő alapvetően még nem jelenti azt, hogy ne szállhatnánk vízre, és vitorlázhatnánk egy jót. Sőt, szélben még élvezetesebb is lesz. Igaz, ha túl rosszra fordul az időjárás, viharban azért nem ajánlott kimenni a vízre. De ha megtanulod a vitorlázás alapjait, azt is tudni fogod, hogy mikor és milyen körülmények között hajózhatsz biztonságosan a Balatonon.